Newsroom

Newsroom

Μήπως ο χειμώνας σας…παχαίνει;

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, τα ρούχα που φοράμε γίνονται πιο πολλά και το σώμα μας παύει να…

junk food

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, τα ρούχα που φοράμε γίνονται πιο πολλά και το σώμα μας παύει να μας απασχολεί στο βαθμό που συνέβαινε το καλοκαίρι. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που παραπονιούνται πως όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, η ζυγαριά αρχίζει να… ανεβαίνει. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα προσαρμοστικό μηχανισμό του οργανισμού με σκοπό την αύξηση του σωματικού λίπους. Το αποθηκευμένο λίπος λειτουργεί σαν «θερμομόνωση» για το σώμα μας. Η αύξηση λοιπόν του σωματικού λίπους, μέσω της μείωσης του μεταβολισμού, θα προστατέψει το σώμα από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Γιατί θέλω να φάω περισσότερο; Η αυξημένη όρεξη το χειμώνα αποτελεί επίσης ένα φυσιολογικό μηχανισμό που αναπτύσσει ο οργανισμός μας προκειμένου να αυξηθεί το σωματικό λίπος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του φαγητού η θερμοκρασία στο σώμα μας αυξάνεται, κάτι που ο οργανισμός το επιδιώκει προκειμένου να μη κρυώνει. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των ποσοτήτων τροφής που καταναλώνουμε, με αποτέλεσμα οι θερμίδες που προσλαμβάνονται να αυξάνονται κατά πολύ. Μάλιστα, φαίνεται πως κατά τους χειμερινούς μήνες επιλέγουμε να καταναλώνουμε περισσότερο λιπαρά τρόφιμα. Δεδομένου ότι το λίπος αποτελεί μία πολύ πλούσια πηγή θερμίδων (1g λίπους δίνει 9 θερμίδες), αυτό οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη.
Λιγότερη φυσική δραστηριότητα. Το καλοκαίρι οι φυσικές δραστηριότητες που ακολουθεί ο καθένας μας είναι πολλές (κολύμπι, θαλάσσια σπορ, ρακέτες, beach volley, ποδήλατο, βόλτες, κλπ). Αντίθετα, το χειμώνα οι δραστηριότητες αυτές συνήθως αντικαθίστανται από συναθροίσεις σε κάποιο σπίτι για ταινία ή για φαγητό, σινεμά παρέα με ποπ κορν, εξόδους για ζεστά ρακόμελα και μεζεδάκια, κλπ. Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα οδηγεί σε μικρότερη καύση θερμίδων, με αποτέλεσμα να συμβάλλει κι αυτή με τη σειρά της στην αύξηση του βάρους.
Συμπερασματικά, η μείωση του μεταβολισμού, σε συνδυασμό με την αυξημένη πρόσληψη τροφής και τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού μας βάρους κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

Λένα Εμμανουήλ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητική Διατροφή
http://mindthefood.gr/

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…