Μήπως είσαι λαϊκιστής;

Τελευταία παρατηρείται έξαρση στην “αντιλαϊκιστική” ρητορική και αρθρογραφία. “Διαπρεπείς” δημοσιολογούντες και πολιτικοί - με πρώτο βιολί τον “δεδομένο” πρωθυπουργό -  βάλουν κατά του αριστερού “λαϊκισμού”.  

prosecutor misconduct 1529067048

Το ιδεολόγημα του συρμού – που απ’ ότι φαίνεται θα κυριαρχήσει στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο – είναι ότι “η πατρίς κινδυνεύει από τον λαϊκισμό της Αριστεράς”!!! Η θεωρία της κομμουνιστικής “απειλής” αντικαταστάθηκε από την απειλή του “αριστερού λαϊκισμού”. Η κυρίαρχη τάξη και οι πολιτικοί της εκφραστές επισείουν το μπαμπούλα του λαϊκισμού από τον οποίο κινδυνεύει η “πολιτική ομαλότητα και η κανονικότητα” του συστήματος.    

Ο Νότης Παπαδόπουλος γράφει στην “Καθημερινή”: 

“Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της επικράτησης της φιλελεύθερης δημοκρατίας, σχεδόν παντού οι παλιοί πολιτικοί διαχωρισμοί Δεξιά – Αριστερά έχουν πλέον ατονήσει. Η νέα διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ λαϊκιστών και ρεαλιστών[…] Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο βασιλιάς του λαϊκισμού”.

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, επίσης στην Καθημερινή, γράφει: 

“Λαϊκισμός σημαίνει διαχωρισμός της κοινωνίας σε προνομιούχες «ελίτ» και μη προνομιούχο «λαό» […] Λαϊκισμός σημαίνει καχυποψία απέναντι σε όσες αξίες στήριζαν το οικοδόμημα της κοινωνικής εμπιστοσύνης […] Ο δικαιωματισμός στοχεύει στον κατακερματισμό της κοινωνίας σε ομάδες που διεκδικούν δικαιώματα η μία από την άλλη. Εκεί βρίσκει καταφύγιο η ρητορεία της Αριστεράς που έχει χάσει το προλεταριάτο της, αλλά δεν έχει χάσει την ψυχολογική της ανάγκη για την πρόκληση κοινωνικών συγκρούσεων…”.

Ο Άδωνις δε θα μπορούσε να λείπει από τη σχετική ρητορική: “Πρέπει να δώσουμε την μάχη για να μην κυβερνήσει ξανά η Αριστερά. Αυτή η Αριστερά του λαϊκισμού … (που) καταφέρνουν πάντα να είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας”.
Ο “σοσιαλιστής” Λοβέρδος αναφώνησε προσφάτως: 

“Η απόφαση του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για κοινή κάθοδο με Μελανσόν, Οικολόγους και Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ακυρώνει τη μεγαλειώδη πορεία του κόμματος του Φρανσουά Μιτεράν & μετατρέπει τους σοσιαλιστές της Γαλλίας σε συνοδοιπόρους του ακραίου και επικίνδυνου λαϊκισμού”.

Οι αρνητές της διαχωριστικής γραμμής “Αριστερά” – “Δεξιά” στο πολιτικό πεδίο και του διαχωρισμού μεταξύ του “μη προνομιούχου λαού” και της “προνομιούχου ελίτ” στο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, δηλώνουν “εκσυγχρονιστές”, “μεταρρυθμιστές” και “αριστοκράτες αντιλαϊκιστές”. Έχουν καταργήσει την πάλη των τάξεων, έχουν υιοθετήσει το τέλος της Ιστορίας ως αποτέλεσμα της “κατάρρευσης” του υπαρκτού σοσιαλισμού – κατά τον Fukuyama -, κι έχουν έτοιμη τη απάντηση απέναντι σε κάθε διεκδίκηση για μια καλύτερη ζωή: 

Ζητάς αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση της ρήτρας κλοπής της ΔΕΗ, μέτρα για την ακρίβεια, είσαι λαϊκιστής.

Ζητάς προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων και καθηγητών στο Δημόσιο, είσαι λαϊκιστής.

Ζητάς δημοκρατικά δικαιώματα, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αντικειμενική ενημέρωση, είσαι λαϊκιστής.

Καταγγέλλεις τη σήψη, τη διαφθορά και τη διαπλοκή του καθεστώτος Μητσοτάκη, είσαι λαϊκιστής. 

Παλιότερα, στις ανώμαλες περιόδους της πολιτικής ζωής (μετεμφυλιακό καθεστώς διώξεων, χούντα), όταν έλεγες αλήθειες η ερώτηση ήταν: “μήπως είσαι κομμουνιστής;”  Αυτό ρωτούσε ο Γυμνασιάρχης πατέρας τον σπουδαγμένο γυιό του, στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού “Μάθε παιδί μου γράμματα”.

Στην Ελλάδα της κλεπτοκρατίας, οι άριστοι της συμφοράς όπως οι Μητσοτάκης, Πατούλης, Άδωνις, Λοβέρδος και λοιποί …συγγενείς, δε ρωτούν. Επαναλαμβάνουν μονότονα προς όλους εμάς τους … μέτριους: “Είστε λαϊκιστές”!!! Και νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν οι ανιστόρητοι παπαρολόγοι…

ΥΓ: Κρατάει χρόνια αυτή η …κολόνια του αντιλαϊκισμού. Από την δεκαετία του 1890 στις ΗΠΑ όπου γεννήθηκε το κίνημα “populism”. Η πλατφόρμα της Ομάχα του Λαϊκού Κόμματος (1892) έγραφε:

“Οι καρποί των κόπων εκατομμυρίων ανθρώπων κλέβονται ξεδιάντροπα για να στηθούν κολοσσιαίες περιουσίες για λίγους… Και οι κάτοχοι αυτών των περιουσιών περιφρονούν τη δημοκρατία και θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία. Από την ίδια παραγωγική μήτρα της κυβερνητικής αδικίας αναπαράγονται δυο μεγάλες τάξεις – οι άστεγοι και οι εκατομμυριούχοι”. 

Οι σύγχρονοι αντιλαϊκιστές, όπως οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι, δεν κρύβονται. Εφημερίδα Boston Clobe (2017): “Εάν οι ελίτ πέσουν, θα μπούμε όλοι σε μπελάδες”. Και ο Ντέιβιντ Μπρουκς στους New York Times: “Λαϊκισμός είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το μίσος των μετρίων απέναντι στην αριστεία”. (Τόμας Φρανκ: Λαός δίχως εξουσία, εκδόσεις ΕΚΚΡΕΜΕΣ, 2021).

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…