Μηνυτήρια αναφορά για ποινικές ευθύνες σχετικά με τις καταστροφικές φωτιές

Στην παραγγελία του κάνει λόγο για «υπερβολικά μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ασυνήθους έντασης και έκτασης» ο οποίος σε συνδυασμό με τον «συγχρονισμό στην εκδήλωσή τους δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς».

5307153

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα κατέθεσε ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων, Βασίλης Ταουξής ζητώντας να γίνει έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια.

Στην αναφορά του ο δικηγόρος καταγράφει τις πληροφορίες που έχει και ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να ελέγξουν τη «βασιμότητα των πληροφοριών αυτών και όλους τους εμπλεκόμενους που δια πράξεών τους ή δια παραλείψεων οδήγησαν στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής και ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας, και τα αδικήματα του εμπρησμού εκ προθέσεως που προκάλεσε κίνδυνο σε πράγματα και σε ανθρώπους, της ηθικής αυτουργίας των καταστροφών σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια, καθώς επίσης και της παράβασης καθήκοντος διά των προβλέψεων πυρκαγιών και της έγκαιρης κατάσβεσης αυτών», αναγκάζοντας έτσι τις αρχές να παρέμβουν και για το θέμα της έγκαιρης κατάσβεσης.

Συγκεκριμένα ο Β. Ταουξής αναφέρει:

1. Ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό εκ προθέσεως καθώς το σημείο που ξέσπασε δεν υπάρχει δραστηριότητα της ΔΕΗ ούτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα.

2. Ότι για την φωτιά ενημέρωσε την πυροσβεστική το πρώτο λεπτό που ξέσπασε αφενός το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου αφετέρου ο ιδιώτης Στράτος Σαφιολέας, σύμφωνα με δημοσίευση του στο facebook.

3. Ότι το αρχηγείο απάντησε και στους δύο πως “η φωτιά είναι υπό έλεγχο” δεδομένης και της απόλυτης άπνοιας που υπήρχε στην περιοχή.

4. Ότι στην περιοχή της φωτιάς, τελικά, προσήλθαν μόνο επίγεια μέσα πυρόσβεσης με μεγάλη καθυστέρηση (κατά πληροφορίες 1,5 ώρα μετά λόγος για τον οποίο η φωτιά γιγαντώθηκε.

5. Ότι σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του αντιδημάρχου Αχαρνών, την Τρίτη από το μεσημέρι ως το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά μαινόταν και απειλούσε τον οικισμό των Θρακομακεδόνων και έκαιγε σπίτια στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, στην φωτιά επιχειρούσαν μόνο δύο ελικόπτερα με προσέλευση και ρίψη νερού της τάξης, μία φορά στη μιάμιση ώρα.

6. Ότι το ρωσικό αεροπλάνο μεγάλης χωρητικότητάς νερού Beriev , έκανε μόνο μία ρίψη νερού στην περιοχή και αποσπάστηκε σε άλλες φωτιές στην Εύβοια και στην Μεσσηνία με αποτέλεσμα το αεροπλάνο αυτό όλη την κρίσιμη μέρα της Τρίτης, κατά την οποία θεριέψει φωτιά στην Εύβοια και κάηκαν περιουσίες στην Βαρυμπόπη, να κόβει βόλτες μεγάλο μέρος της ημέρας αντί να ρίχνει νερό στις φωτιές.

7. Ότι εν συνεχεία , νέα φωτιά ξέσπασε στην Βαρυμπόπη την Πέμπτη, λόγω ελλιπούς φύλαξης στην περιοχή. (Έχει κυκλοφορήσει ανάρτηση ότι κάτοικος της Βαρυμπόμπης αντελήφθη τρία άτομα ντυμένους αστυνομικούς σε διπλανό από το σπίτι του οικόπεδο, να έχει σύντομη στιχομυθία μαζί τους για το ποιοι είναι και τι κάνουν εκεί και να ξεσπάει νέα , μεγαλύτερη της πρώτης φωτιά, όταν απομακρύνθηκαν.

8. Τέλος διαδίδονται πληροφορίες για σχέδια “ανάπτυξης” της ευρύτερης περιοχής των άλλοτε ανακτόρων του Τατοΐου, ένεκα των οποίων πυροδοτήθηκε η φωτιά, ώστε να καταστεί εφικτή η δυνατότητα εξέλιξης των οικοδομικών “αναπτυξιακών” σχεδίων.

9. Επίσης, ίδιες φήμες διαδίδονται για την γιγάντια πυρκαγιά στην Εύβοια, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες εκεί που υπήρχαν τα δάση, με βάση την κατάπτυστη απόφαση του ΣτΕ, ότι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετούνται σε αναδασωτέες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Πέμπτη δόθηκε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ σήμερα Δευτέρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού.

Στην παραγγελία του κάνει λόγο για «υπερβολικά μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ασυνήθους έντασης και έκτασης» ο οποίος σε συνδυασμό με τον «συγχρονισμό στην εκδήλωσή τους δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από τον Εισαγγελέα Εφετών και την Ασφάλεια Αττικής να συγκεντρώσουν «στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης».

Πηγή: documentonews.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…