Newsroom

Newsroom

Μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη για απόπειρα «παγίδευσης» του κινητού του

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει απόπειρα παγίδευσης με το ίδιο λογισμικό με το οποίο είχε παγιδευτεί και το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη

5500014

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,  στην Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το λογισμικό Predator.

Πρόκειται για το ίδιο λογισμικό που είχε παγιδευτεί και το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ειδικότερα, πριν από ένα μήνα ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση ενός λογισμικού που διαθέτουν για προληπτικούς λόγους όλοι οι ευρωβουλευτές και τους επιτρέπει να ελέγξουν αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες τους. Από τον πρώτο έλεγχο στη συσκευή του προέκυψε παρουσία ύποπτου συνδέσμου που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Με αφορμή αυτόν τον έλεγχο, κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά, την οποία θα προωθήσει σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.

«Είναι δημοκρατικό μου καθήκον και σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι για τη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο. Η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Η αποκάλυψη του ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ υπογράμμισε πώς σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση δεν θα συμβιβαστεί με μισόλογα και υπεκφυγές.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών (passwords), αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών, καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης (screencaptures), να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη (στο κινητό του), καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει, επίσης, στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω «κρυπτογραφημένων εφαρμογών») καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω «κρυπτογραφημένων» εφαρμογών).

Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου, το οποίο ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχός της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ελέγχων, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν τη σχετική έκθεση, την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή λίγο διάστημα πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του, το οποίο τον καλούσε να πατήσει έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του CitizensLab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας που υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε, δηλαδή, απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του ίδιου να μην ακολουθήσει τον σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του. Σημειώνεται, ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν, εξάλλου, την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.

Εκτός της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το θέμα έχουν ενημερωθεί με επιστολές η αρμόδια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Τζούροβα, ο αρμόδιος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ράιντερς, η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γκαρθία Πέρεζ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, καθώς και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.

 

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…