Μήνυση της Χρυσής Αυγής κατά του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γεωργούση για το ντοκιμαντέρ "The Cleaners"

Μήνυση κατά του δημιουργού του ντοκιμαντέρ «The Cleaners», Κωνσταντίνου Γεωργούση για «παραβίαση του απορρήτου της προφορικής συνομιλίας» κατέθεσε ο υποψήφιος…

hrysi aygi 6

Μήνυση κατά του δημιουργού του ντοκιμαντέρ «The Cleaners», Κωνσταντίνου Γεωργούση για «παραβίαση του απορρήτου της προφορικής συνομιλίας» κατέθεσε ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, ο ίδιος διωκόμενος αυτεπαγγέλτως με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.
Ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, απόφοιτος οπτικής ανθρωπολογίας (ένα είδος κοινωνικής και πολιτιστικής ανθρωπολογίας που βασίζεται στα οπτικά μέσα) και τελειόφοιτος σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ, αποφάσισε το 2012 ότι για την πτυχιακή του εργασία θέλει να αποτυπώσει απόψεις και δράσεις της Χρυσής Αυγής στην προεκλογική Ελλάδα – της βαθιάς πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Μετά από δύο μήνες περιπλάνησης στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γιώργου Βάθη, ενός 65χρονου άντρα που λειτουργεί κι ως «επιστάτης» της πλατείας για τη Χρυσή Αυγή. Αυτός του σύστησε και τον Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, το τοπικό στέλεχος του κόμματος που εκείνη την εποχή μοίραζε τα ψηφοδέλτιά του στους κατοίκους στα καφενεία και τις λαϊκές.

Το «The Cleaners» που σόκαρε όταν μέρος του προβλήθηκε στο βρετανικό Channel 4, βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο και προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες το Δεκέμβριο του 2013, καταγράφει αυτήν την παρέα των χρυσαυγιτών, την καθημερινότητα και τις «αποτρόπαιες» απόψεις τους για τους μετανάστες.Με αφορμή την προβολή του στο Channel 4, ασκήθηκε δίωξη κατά του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979 και τώρα ο Πλωμαρίτης με τη σειρά του ασκεί μήνυση στον Κωνσταντίνο Γεωργούση αλλά και στο Channel 4 για «παραβίαση του απορρήτου της προφορικής συνομιλίας» σύμφωνα με το άρθρο 370Α παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα. Ο Γεωργούσης, μάλιστα, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, αφού οι μηνυτές του επικαλούνται την επιβαρυντική περίσταση της παραγράφου 4 του α.370Α που αναφέρεται σε «παραβίαση απορρήτου κατ’ επάγγελμα ή για ίδιο οικονομικό όφελος».

Σύμφωνα με το συνήγορο του Κωνσταντίνου Γεωργούση, Θανάση Καμπαγιάννη:

«Η μήνυση Πλωμαρίτη κατά του Κωνσταντίνου Γεωργούση είναι μια αναμενόμενη συνέχιση της βιομηχανίας φασιστικών διώξεων κατά των πάσης φύσεως “εχθρών” της ναζιστικής οργάνωσης. Το έργο του Γεωργούση πόνεσε την φασιστική συμμορία, γιατί αποκάλυψε στο ευρύ κοινό το ποιόν των απόψεων και των στελεχών της. Με αυτή την προσχηματική και πολιτικά υποκινούμενη μήνυση, ο Γεωργούσης διώκεται ως καλλιτέχνης, αλλά και ως αντιφασίστας. Είμαστε βέβαιοι ότι η Χρυσή Αυγή θα ήθελε να επιβάλλει στον Γεωργούση την ποινή που επέβαλε στον Παύλο Φύσσα. Αλλά, οι διώξεις αυτές θα γίνουν καταδίκες των νεοναζιστών. Ζητάμε από τη δικαιοσύνη να ερευνήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και να στείλει την μήνυση στο αρχείο. Αντίθετα, ζητάμε την παραδειγματική καταδίκη του Πλωμαρίτη στην εκκρεμή δίκη του με βάση τις διατάξεις του ν. 927/1979».

Μανώλης Κρανάκης-flix.gr

 

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…