«Μήνυση σε υπουργούς και αρχηγό πυροσβεστικής»

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα - Μπαρτσώκα -  Αντιγόνη Μιχοπούλου | Οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες και τα όνειρά τους να καταστρέφονται βρίσκονται μπροστά στην κρατική αδιαφορία

D11 PL30 f1 5354952 1024x683 1

Κάτοικοι και δήμαρχοι κρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στη βόρεια Εύβοια

Περισσότερα από 520.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη ένα χρόνο πριν στη βόρεια Εύβοια από μια πυρκαγιά η οποία θα μπορούσε να περιοριστεί έγκαιρα, αλλά με μηδενικό άνεμο και «εντολές μη διακινδύνευσης» κατέστρεψε ό,τι βρέθηκε στον δρόμο της.

Άνθρωποι που έδωσαν την ψυχή τους για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα βλέπουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πηγαίνουν περίπατο και την τσέπη τους να παραμένει απελπιστικά άδεια, καλούμενοι μάλιστα να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε λογαριασμούς.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Οι αποζημιώσεις ήταν ψίχουλα. Με την ακρίβεια εξανεμίστηκαν. Οικονομικά η κατάσταση είναι χάλια. Και ο τουρισμός, παρ’ όλα τα προγράμματα που ανακοινώνουν. Η βόρεια Εύβοια είναι έρημη χώρα. Δεν έχει τουρισμό. Άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχαμε κόσμο. Όσον αφορά τα έργα, έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα δασικοί συνεταιρισμοί και ελάχιστοι ήταν οι ντόπιοι που δούλεψαν για να πάρουν κι αυτοί ένα μεροκάματο» λέει στο Documento ο Δαβίδ Κωνσταντίνου, κάτοικος βόρειας Εύβοιας, και προσθέτει: «Ήρθε και η ακρίβεια και μας πλάκωσε. Εδώ σε ορεινά χωριά που οι άνθρωποι δεν ζουν πολυτελώς, μια λάμπα έχουν και μια τηλεόραση, τους ήρθαν λογαριασμοί της ΔΕΗ 1.500 ευρώ».

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, όπως δηλώνει ως μέλος της πρωτοβουλίας κατοίκων της βόρειας Εύβοιας, «είμαστε στο τελικό στάδιο υποβολής μήνυσης κατά των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Νίκου Χαρδαλιά και Στέφανου Κολοκούρη ως κύριων υπαίτιων για την καταστροφή στη βόρεια Εύβοια λόγω ανικανότητας και έλλειψης σχεδίου».

Φόβος για ερημοποίηση

Οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες και τα όνειρά τους να καταστρέφονται βρίσκονται μπροστά στην κρατική αδιαφορία και φοβούνται για την ερημοποίηση της περιοχής. «Εχουμε δει μεγαλεπήβολα σχέδια τα οποία μένουν μόνο στους πίνακες. Κανένα πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει. Αν συνεχιστεί έτσι, τα χωριά θα ερημώσουν. Θα ξεκινήσει η εσωτερική μετανάστευση. Τα χωριά έχουν ήδη σχεδόν ερημώσει, κατά κύριο λόγο έχουν μείνει συνταξιούχοι. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μείνουν στον τόπο τους και όσοι δεν έχουν φύγει» σημειώνει ο Δ. Κωνσταντίνου και αναφέρει ότι επικρατεί «κλίμα απογοήτευσης», τονίζοντας ότι «προβλέπεται δύσκολη χρονιά».

«Στον δήμο μας που επλήγη ολόκληρος, όπως και στον διπλανό της Ιστιαίας – Αιδηψού, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά. Είχαμε ένα χειμώνα χωρίς ακραία φαινόμενα, ωστόσο με συχνές βροχές και χιόνια, κι έτσι γλιτώσαμε –για την ώρα– τις πλημμύρες» λέει στο Documento ο Γιώργος Παναγιώτου, κάτοικος Ροβιών.

Σημειώνει ότι «γύρω από τα χωριά υπάρχουν ακόμη καμένα δέντρα που δεν έχουν κοπεί. Έχουν κοπεί μόνο σε συγκεκριμένα σημεία· στους αγροτικούς δρόμους, για παράδειγμα, στέκουν στο πλάι καμένα δέντρα τα οποία είναι επικίνδυνο να πέσουν και να προκαλέσουν ατύχημα. Στις καμένες εκτάσεις βγήκαν αγριολούλουδα, τα οποία τώρα που είναι καλοκαίρι έχουν ξεραθεί και αποτελούν υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιά. Οι δήμοι και η περιφέρεια θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει για το κόψιμο και των δέντρων αλλά και των ξερών χόρτων για την ασφάλεια και καλαισθησία του τόπου. Δυστυχώς δεν γίνεται καμία ενέργεια».

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι οι κάτοικοι πια διστάζουν ακόμη και να πιουν νερό, καθώς φοβούνται τυχόν μόλυνση από την καύση των τόνων σκουπιδιών: «Θα έπρεπε οι δήμοι μετά τη φωτιά να έχουν προβεί σε ανάλυση όλων των πηγών και των υδραγωγείων της περιοχής, διότι είναι πολύ πιθανόν με τόση καύση σκουπιδιών τον περασμένο Αύγουστο να έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας σε σημείο που να καθιστά ακατάλληλο το νερό. Δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φοβάται και να προτιμά το εμφιαλωμένο νερό. Αντί αυτού οι δήμοι καίνε τα σκουπίδια τους σε παράνομους σκουπιδότοπους σε χωράφια και νταμάρια, με αποτέλεσμα ο αέρας αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας να συνεχίζουν να μολύνονται».

Ψυχολογική υποστήριξη

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός, όπως σημειώνει ο Γ. Παναγιώτου ότι «η ποιότητα ζωής των κατοίκων έχει μειωθεί. Την περιοχή επισκέπτονται συνεχώς κλιμάκια ψυχολόγων που παρακολουθούν ασθενείς μετά την περίοδο των φωτιών», ενώ αναφορικά με τον τουρισμό τονίζει ότι «έχει πτώση καθώς και αξιοσημείωτη αύξηση ενδιαφέροντος από ξένους –κυρίως προελεύσεως Ισραήλ– για αγορά γης».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας Γεώργιος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο Documento κάνει λόγο για έργα που έχουν μείνει πίσω. «Κάποια έχουν προχωρήσει και κάποια έχουν μείνει στάσιμα. Το πρόγραμμα των ρητινοκαλλιεργητών δεν έχει ξεκινήσει. Είναι επταετές για να μπουν οι άνθρωποι που είναι όλοι άνεργοι να δουλέψουν. Αυτό το πάνε από μήνα σε μήνα. Η απασχόλησή τους θα είναι μέσα στο άκαυτο δάσος πυροπροστασία και στο καμένο καθαρισμός» υπογραμμίζει ο δήμαρχος και συνεχίζει: «Οι ελαιοκαλλιεργητές, εκτός από αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν έχουν αποζημιωθεί. Για τα κίτρινα σπίτια το ποσό που δίνει το κράτος είναι 144 ευρώ το τ.μ., που δεν φτάνει ούτε για τα αλουμίνια. Εχουν μείνει πίσω πολλά. Βέβαια στον δικό μου δήμο τα αντιπλημμυρικά προχωράνε πολύ γρήγορα, από την άλλη στον δήμο Ιστιαίας δεν έχουν αρχίσει».

Οσον αφορά τον καθαρισμό των δασών ο Γ. Τσαπουρνιώτης σημείωσε: «Εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ιδιοκτησιακά, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα δάση τα έχουν ιδιώτες, οι οποίοι αδυνατούν να τα καθαρίσουν. Το κράτος δεν έχει επέμβει στα ιδιωτικά δάση. Μιλάμε για 250.000 στρέμματα μόνο στον δικό μου δήμο».

Πηγή:Documentonews.gr

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

Σιλιάνοφσκα

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

Υποστηρίζει ότι η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από την ίδια δεν παραβιάζει…

Ερντογάν: Νευρίασε με ερώτηση Ισπανού δημοσιογράφου – «Μην κουνάς το κεφάλι σου» (video)

Καταγραφή 22

Ερντογάν: Νευρίασε με ερώτηση Ισπανού δημοσιογράφου – «Μην κουνάς το κεφάλι σου» (video)

Υποδείξεις σε Ισπανό δημοσιογράφο, μετά από ερώτηση του τελευταίου, έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ…