Newsroom

Newsroom

Μήνυση από 25 κρατούμενους για έλλειψη μέτρων για τον Covid-19

«Oι δύο πρώτοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις 16 Οκτωβρίου και επέστρεψαν κανονικά στα κελιά τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα»

EK Fylaki

Σε μήνυση κατά των υπευθύνων για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, προχώρησαν 25 κρατούμενοι στις φυλακές Κερκύρας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Vice και ο δημοσιογράφος Κώστας Κουκουμάκας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οκτώ κρατούμενοι των φυλακών Κέρκυρας έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό τις τελευταίες μέρες, ωστόσο κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται στο σωφρονιστικό κατάστημα που «βράζει».

«Είμαστε κλειδωμένοι στα κελιά μας, έρχεται απλώς ένας υπάλληλος και μας μετράει τη θερμοκρασία, ενώ σε κανέναν δεν χορηγήθηκε κάποιο φάρμακο. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τα κελιά μας, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τις οικογένειές μας. Τα σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί στα κελιά και δεν μπορούμε να τα πετάξουμε», αναφέρουν.

Τη μήνυση κατέθεσαν 25 κρατούμενοι της Η’ Πτέρυγας προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά όσων ευθύνονται για την εξάπλωση του Covid19 στη φυλακή και καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες κράτησης, παρά την πανδημία.

Σύμφωνα με τη δεκασέλδικη αναφορά που έχει περιέλθει σε γνώση του Vice, «οι δύο πρώτοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις 16 Οκτωβρίου και επέστρεψαν κανονικά στα κελιά τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Μόνο στις 19 Οκτωβρίου, όταν διαγνώστηκαν θετικοί, κλείστηκαν σε ένα υποτυπώδες αναρρωτήριο, αφού πρώτα συγχρωτίστηκαν για τρεις μέρες με τον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής».

«Παραβίαση των Άρθρων 2 και 3 της ΕΣΔΑ δεν συνιστούν μόνο τα βασανιστήρια, αλλά και η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε βάρος των κρατούμενων. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό έγκειται στην έκθεση των κρατούμενων στον θανατηφόρο ιό», σημειώνει από την πλευρά του ο δικηγόρος των καρατουμένων, Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου στην ιστοσελίδα.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το ζήτημα όταν ρωτήθηκε από το Vice.

Με πληροφορίες από το vice

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…