Newsroom

Newsroom

Μηνύματα ξένων ηγετών για τη 200ή επέτειο από την ελληνική επανάσταση

Δεκάδες τα μηνύματα ξένων ηγετών και προσωπικοτήτων για την ελληνική επανάσταση

5269541

Μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας: «Ζήτω η Ελλάς!»

«Θερμούς χαιρετισμούς σε όλους που γιορτάζουν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας – τα διακόσια χρόνια από τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους» στέλνει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

«Σε αυτή την εθνική ημέρα, συμμετέχω μαζί σας στον εορτασμό αυτού του νέου κεφαλαίου στην επική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Για χιλιετίες η Ελλάδα έχει δώσει τόσα πολλά στην κόσμο- τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία, τις επιστήμες και την αρχιτεκτονική, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ένα ρεκόρ επιτευγμάτων που έχει εμπλουτίσει τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος δεσμευμένο στις ελευθερίες της δημοκρατίας και της ισότητας. Αυτές είναι οι αξίες και οι προσδοκίες που συνδέουν την Ελλάδα με τους φίλους της ανά την υφήλιο» επισημαίνει στην αρχή του μηνύματός του ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία, κάνει ειδική αναφορά στους Έλληνες της Αυστραλίας. «Η Αυστραλία είναι ευλογημένη από την τεράστια παρουσία της Ελληνικής Διασποράς. Οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής έχουν συμβάλλει πάρα πολύ στο έθνος μας, φέρνοντας ενέργεια και ενθουσιασμό για μια καινούρια ζωής σε ένα νέο τόπο. Από τις μεγαλουπόλεις μας έως τις επαρχιακές πόλεις. Από μιλκ μπαρς έως τα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών. Στην οθόνη έως τις εφημερίδες. Στις αίθουσες συσκέψεων, στα δικαστήρια και στα κοινοβούλια. Οι άνδρες και οι γυναίκες ελληνικής καταγωγής που αποκαλούν την Αυστραλία ως χώρα τους οδηγούν την πρόοδο του έθνους με γνώση και θάρρος. Μοιραζόμαστε μια ιστορία και μια πολιτισμική κληρονομιά. Έχουμε σταθεί ο ένας στο πλευρό του άλλου σε πόλεμο και έχουμε αποζητήσει τις ίδιες ελευθερίες και ειρήνη. Οι δεσμοί μας με αίμα και οικογένεια μάς ενώνουν. Η Αυστραλία είναι η πιο επιτυχημένη και αλληλένδετη πολυπολιτισμική χώρα στην υφήλιο. Το πολυπολιτισμικό μας έργο είναι μια γιορτή της ανθρωπότητας. Στηρίζεται στην καλή θέληση, στη θυσία και ανθεκτικότητα των γενεών. Η ελληνική Διασπορά είναι ένα πολύτιμο μέρος αυτής της ιστορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Μόρισον.

Επίσης, δηλώνει ευτυχής που συμμετέχει μαζί με τον λαό της Ελλάδας και τις οικογένειές τους ανά την υφήλιο, στον εορτασμό αυτού του ορόσημου της ιστορίας του ελληνικού έθνους.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κλείνει το μήνυμά του με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς!».

Σημειώνεται πως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας είναι αναρτημένο στο λογαριασμό στο Twitter του πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα Άρθουρ Σπύρου. «Σε αυτή την ιστορική επέτειο, η Αυστραλία συμμετέχει στους εορτασμούς των απανταχού Ελλήνων ολόψυχα!» επισημαίνει ο πρέσβης της Αυστραλίας.

Γερμανία: Συγχαρητήριο μήνυμα του ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την σημερινή Επέτειο

Τα συγχαρητήριά του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ειδική επέτειο την οποία γιορτάζετε φέτος, αποστέλλω σε εσάς και σε όλους τους πολίτες της χώρας σας, εκ μέρους και των συμπατριωτών μου, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.

Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820 Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα – ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.

Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει – όταν το επιτρέψει η πανδημία – ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας. 

Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.», αναφέρει ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο μήνυμά του, το οποίο η γερμανική προεδρία ανήρτησε πριν από λίγο και στον λογαριασμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στο Instagram.

Κύπρος: Θ. Λαλάκος: «Η 25η Μαρτίου του 1821 αποτελεί το σημαντικότερο ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας του Έθνους μας, την απαρχή της νέας του πορείας μετά από τέσσερις ατελείωτους αιώνες ζυγού»

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση έχω την τιμή να συμμετέχω, ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην ιερά δοξολογία επ’ ευκαιρία της Επετείου των 200 χρόνων από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η 25η Μαρτίου του 1821 αποτελεί αναμφίβολα για το Έθνος μας το σημαντικότερο ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας του, την απαρχή της νέας του πορείας μετά από τέσσερις ατελείωτους αιώνες ζυγού. Η συμπλήρωση δύο αιώνων από την κορυφαία αυτή ιστορική στιγμή γεμίζει τους Έλληνες ανά την υφήλιο με χαρά και υπερηφάνεια για την μέχρι τώρα πορεία και τα σημαντικά επιτεύγματά μας, τα οποία εμπνέουν βάσιμες ελπίδες για το μέλλον», ανέφερε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κος Θεοχάρης Λαλάκος στον πανηγυρικό του λόγο, κατά τη Δοξολογία που τελέστηκε για τον εορτασμό της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο κος Λαλάκος σημείωσε ότι «Για το μεγάλο ιστορικό γεγονός που γιορτάζουμε σήμερα, πολλοί χαρακτηρισμοί έχουν υπάρξει: έναρξη του Αγώνα, Εθνεγερσία, Παλιγγενεσία. Όροι και χαρακτηρισμοί σωστοί, καθώς αποτυπώνουν ο καθένας μια σημαντική πτυχή αυτού του γεγονότος. Προτίμησα προ ολίγου να χρησιμοποιήσω τις λέξεις “έκρηξη” και “επανάσταση”. Γιατί;

Αυτό που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1821, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί – και ήταν – ξεσηκωμός, εξέγερση, αγώνας. Είχε όμως και χαρακτηριστικά που το διέκριναν από προηγούμενες εξεγέρσεις, τόσο των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, όσο και άλλων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε αντίθεση με άλλες προσπάθειες, ανεπιτυχείς ή μερικά επιτυχείς, η Ελληνική Επανάσταση πέτυχε τον κύριο σκοπό της: την ανακήρυξη και διεθνή αναγνώριση εθνικού κράτους. Του πρώτου στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα σε μια εποχή που οι διεθνείς συνθήκες, μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους, δεν ευνοούσαν ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Επέφερε αλλαγή συνόρων και αλλαγή του χάρτη της εποχής. Χρησίμευσε ως παράδειγμα και φάρος ελπίδας και για άλλους υπόδουλους λαούς. Και αποτέλεσε το εφαλτήριο για την σταδιακή λύτρωση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού Έθνους – δυστυχώς όχι όλων – όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν.

Επίσης, αυτό που συνέβη το 1821, πολλοί ιστορικοί το θεωρούν ως έκρηξη. Η λάμψη και ο κρότος των ελληνικών όπλων ακούστηκε πολύ πέρα από τα σύνορα του Έθνους, πολύ πέρα από τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και τριγμούς. Σε μια εποχή που τα νέα μεταδίδονταν με χαρτί και με καράβι, η έκρηξη της επανάστασης ήχησε σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική. Η πρώτη αναγνώριση ήρθε από την μακρινή Αϊτή. Επιτροπές στήριξης σχηματίστηκαν όχι μόνο σε πόλεις της Ευρώπης με ανθηρό ελληνικό στοιχείο, αλλά και στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, την Φιλαδέλφεια. Πολλοί ξένοι, που με στοργή τους ονομάζουμε Φιλέλληνες, ήρθαν στον Μοριά και τη Ρούμελη για να πολεμήσουν. Περισσότεροι κινητοποιήθηκαν στις χώρες τους για να βοηθήσουν όπως μπορούσαν: με εράνους, με αρθρογραφία, με ομιλίες, με πολιτική πίεση. Οι πρόγονοί μας κατόρθωσαν να κεντρίσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον κι αυτό ήταν κάτι που βοήθησε καθοριστικά στην αίσια έκβαση του εγχειρήματος».

Απευθυνόμενος στις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Κύπρου, τόνισε ότι «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ όχι μόνο για κάνουμε μια – καθ’ όλα χρήσιμη – ιστορική αναδρομή, αλλά και για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτούς που, εμπνεόμενοι από τις διαχρονικές, οικουμενικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού, την ηρωική παράδοση του Γένους, την Ορθοδοξία και τα ιδεώδη του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Την ελευθερία την κατέκτησαν καταβάλλοντας το μέγιστο τίμημα και μας την παρέδωσαν με την άφευκτη υποχρέωση να την διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ως ιερή παρακαταθήκη. Γιατί οι Έλληνες ανέκαθεν θεωρούσαν την ελευθερία ιερή. Την εκλάμβαναν ως ιδανικό, η αξία του οποίου αποτιμάται περισσότερο και από εκείνη της ίδιας της ζωής. Αυτό κατέδειξε, άλλωστε, και το πρόταγμα της Επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος», απηχώντας με ακρίβεια το νόημα της φράσης του Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη στον Περί Στεφάνου λόγο του: «δεν άξιζε να ζουν παρά μόνον μέσα στην ελευθερία». Αυτό απέδειξε, εμπράκτως, η δράση των αγωνιστών του 1821 και η αγόγγυστη, εθελούσια θυσία τόσων ηρώων.

Στη θυσία αυτή ο κυπριακός Ελληνισμός κατέβαλε, όπως πάντα έπραξε, τον δικό του βαρύτατο φόρο αίματος: τα Ιουλιανά. Οι σφαγές των προκρίτων της Νήσου, που κορυφώθηκαν την 9η Ιουλίου 1821 με τον απαγχονισμό του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και τον αποκεφαλισμό, στη Λευκωσία, των τριών Μητροπολιτών, Πάφου Χρυσάνθου, Κιτίου Μελετίου και Κυρηνείας Λαυρεντίου. Το αίμα τους έχυσαν, επίσης, και οι δεκάδες Κύπριοι αγωνιστές του 1821, οι οποίοι πολέμησαν στον επαναστατημένο Μοριά ή την Ρούμελη, για την ελευθερία της Ελλάδας, συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση ιστορικής αλληλεγγύης Ελλαδιτών και Κυπρίων, η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το λάβαρο των Κυπρίων αγωνιστών φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα. Το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας πήρε την λαμπρή πρωτοβουλία να δωρίσει φέτος αντίγραφα αυτής της ιερής σημαίας σε κάθε σχολείο της Μεγαλονήσου, ώστε να αποτελεί μια επιπλέον πηγή έμπνευσης, υπερηφάνειας και αυτογνωσίας.

Η συμμετοχή της Κύπρου στον επαναστατικό αγώνα είχε και μια άλλη διάσταση. Η αποστολή, εκείνη ακριβώς την εποχή, 4.000 Οθωμανών στρατιωτών στην Κύπρο από την Συρία και την Παλαιστίνη συνέβαλε στην αρχική εδραίωση και ίσως στην τελική επιτυχία της Επανάστασης, χάρη στη διάσπαση των δυνάμεων που θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί από την Υψηλή Πύλη για την έγκαιρη αντιμετώπισή της».

Και κατέληξε: «Εδώ, στην εντός των τειχών Λευκωσία, δίπλα στο Μαυσωλείο των Εθνομαρτύρων, εορτάζουμε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο αυτή τη σημαντικότατη συμβολή της Εκκλησίας και του Ελληνισμού της Κύπρου, που κατέθεσαν την ψυχή και το αίμα τους για την τιμή και την αξιοπρέπεια του Έθνους. Ας τιμήσουμε ευλαβικά, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τη μνήμη όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία».

Αυτή η υπερήφανη ιστορική παρακαταθήκη καθοδηγεί και σήμερα τις άοκνες προσπάθειές μας για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. 47 χρόνια κατοχής μεγάλου τμήματος του κυπριακού εδάφους και συνεχιζόμενης παραβίασης των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού είναι αρκετά. Ελλάδα και Κύπρος, σε αρραγές εθνικό μέτωπο, θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού, με ειλικρινή βούληση και καλή πίστη, για την επίλυση του Κυπριακού, για την μετεξέλιξη δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό, λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής. Θα συνεχίσουν, επίσης, τα δύο κράτη μας, να αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προωθώντας από κοινού τη συνεργασία με όλες τις γειτονικές τους χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλοσεβασμού και καλής γειτονίας.

Η Επανάσταση του 1821 πέτυχε, παρά τις φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσχέρειες, χάρη σε έναν συνεπή και αδιάκοπο, αν και άνισο, αγώνα, χάρη στον αγνό πατριωτισμό, τον ιδεαλισμό, την αυταπάρνηση και την ανιδιοτέλεια των προγόνων μας, οι οποίοι έθεσαν το εθνικό συμφέρον υπεράνω του προσωπικού. Με την ίδια αξιοπρέπεια, την ίδια επιμονή, την ίδια πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε, ελλαδικός και κυπριακός Ελληνισμός, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη Μεγαλόνησο. Ενωμένοι θα το επιτύχουμε.

Ζήτω η 25η Μαρτίου! Ζήτω το Έθνος!»

Πρόεδρος Ιρλανδίας: «Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελλάδας»

«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς

Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας.

Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Higgins έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία.

«Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…