Newsroom

Newsroom

Μήνυμα υπέρ των Σκοπίων από τον 27χρονο αυστριακό υπουργό Εξωτερικών

Να… ξεμπλοκάρει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, ζητά ο 27χρονος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας…

aystria 0

Να… ξεμπλοκάρει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, ζητά ο 27χρονος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, στην Αυστρία δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί σωστή την ολοκληρωτική ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

«Για την Αυστρία είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή αυτή», επεσήμανε ο αυστριακός υπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα την εγκληματικότητα.

Ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι και αυτές, όπως και οι άλλες μέχρι τώρα υποψήφιες προς ένταξη χώρες, θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και πως δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων καμία εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε επιλέξει την Κροατία για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 17 Δεκεμβρίου, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η επίσκεψή του στο νεότερο αυτό μέλος της ΕΕ συνέπεσε με την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες της επίσημης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, για τις 21 Ιανουαρίου.