ΓΚ

Γιώργος Καπόπουλος

Το μήνυμα του Νιου Χαμσάιρ

Οι Δημοκρατικοί έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια διακριτή πολιτική ταυτότητα με σημείο αναφοράς τον κρατικό παρεμβατισμό για την απάλυνση των εσωτερικών κοινωνικών ανισοτήτων

ap sanders 0

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χαμσάιρ δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς το μήνυμα της ριζοσπαστικοποίησης της κομματικής βάσης των Δημοκρατικών έχει καταγραφεί από την εκστρατεία του 2008, όταν ο Ομπάμα επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον.

Στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 ο Σάντερς κατέγραψε πρωτιά και τότε στο Νιου Χαμσάιρ και μόνον η πρωτοφανής στα πολιτικά χρονικά των ΗΠΑ παρέμβαση του εν ενεργεία προέδρου άνοιξε τον δρόμο για την επικράτηση της Κλίντον.

Η στήριξη της Κλίντον από τον Ομπάμα υπήρξε απ’ ό,τι φαίνεται μοιραία για τη διόγκωση του ετερόκλητου κύματος διαμαρτυρίας που οδήγησε στη νίκη του Τραμπ.

Ο Ομπάμα κατεγράφη να διαπράττει διπλή πολιτική προδοσία απέναντι στην εκλογική του βάση, καθώς και αθέτησε το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών του υποσχέσεων κοινωνικού περιεχομένου και στο τέλος της θητείας του επέβαλε ως υποψήφια για τη διαδοχή του την αντίπαλο που είχε απαξιώσει στις προκριματικές του 2008.

Σήμερα απέναντι στον Τραμπ, που ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία με ούριο άνεμο στα πανιά του, δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς με το στίγμα της συστημικής κανονικότητας όπως ο Μπάιντεν.

Το 2016, στο Νιου Χαμσάιρ, το προβάδισμα του Σάντερς επί της Χίλαρι ήταν συντριπτικό, ενώ στις χθεσινές προκριματικές οριακό αλλά επαρκές για να συμβολίσει μια επιστροφή στη συνέχεια της ριζοσπαστικοποίησης της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών.

Στην εκστρατεία του 2016 ο Τραμπ, που αντιμετώπιζε την απόρριψη του κομματικού κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είχε κάποια προσχηματική αξιοπιστία στην αντισυστημική του ρητορική. Φέτος έχει την πλήρη στήριξη όλων όσοι τον απαξίωναν το 2016 ή, στην καλύτερη περίπτωση, κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας.

Ετσι οι Δημοκρατικοί έχουν την ευκαιρία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής, να αποκτήσουν μια διακριτή πολιτική ταυτότητα με σημείο αναφοράς τον κρατικό παρεμβατισμό για την απάλυνση των εσωτερικών κοινωνικών ανισοτήτων.

Εξυπακούεται ότι ο όποιος υποψήφιος λάβει το χρίσμα θα πρέπει να επιδιώξει να αντιμετωπίσει πολιτικά και προγραμματικά τον Τραμπ και όχι να τον απαξιώσει ως παραβάτη της πολιτικής ορθότητας.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…