Μήνυμα συμφιλίωσης: Ο ιστορικός ποδοσφαιρικός αγώνας Ελληνοκύπριων – Τουρκοκύπριων

Ο πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας, Θουκής Θουκυδίδης, εξηγεί στο Κουτί της Πανδώρας -με αφορμή το ιστορικό φιλικό της ελληνοκυπριακής ομάδας του με την τουρκοκυπριακή Mağusa Türk Gücü- τον τρόπο που ο αθλητισμός μπορεί να χτίσει το μέλλον.

SfP CY 4633 20190319

Την Τρίτη (19/03) στο χωριό της Πύλας στην Κύπρο, διεξήχθη ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου διαφορετικός από τους άλλους. Κι αυτό γιατί μια ελληνοκυπριακή ομάδα αντιμετώπισε μια τουρκοκυπριακή για μόλις δεύτερη φορά από το 1958, όταν και οι Ομοσπονδίες χωρίστηκαν. Με πρωτοβουλία του διεθνούς οργανισμού Peace and Sport, ο οποίος προωθεί την ειρήνη μέσω του αθλητισμού και παρουσία αρκετών αξιωματούχων, οι δύο ομάδες έδειξαν στην πράξη ότι μια μπάλα μπορεί να ενώσει τον κόσμο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με δραστηριότητες ανάμεσα στα παιδιά των ακαδημιών των δύο ομάδων, τα οποία χωρίστηκαν σε μικτά τμήματα και είτε έκαναν ασκήσεις καράτε με την τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Λορένς Φίσερ, είτε έπαιξαν ποδόσφαιρο παρέα με τον θρυλικό Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος κάποτε χρησιμοποίησε τη δύναμη του ποδοσφαίρου για να σταματήσει τον εμφύλιο στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Στη συνέχεια, διεξήχθη ο ποδοσφαιρικός αγώνας, με τον πρόεδρο και ιδρυτή του Peace and Sport, Ζοέλ Μπουζού να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα μαζί με τον Ντρογκμπά και τις δύο ομάδες να παίζουν για 30 λεπτά αντίπαλες. Η Νέα Σαλαμίνα ήταν εκείνη που επικράτησε, όμως το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σημασία. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι φανέλες και τα σήματα καταργήθηκαν. Οι παίκτες έφτιαξαν κοινές ομάδες, όπως έκαναν παιδιά. Και χάρηκαν το ποδόσφαιρο, μπροστά στις γεμάτες κερκίδες από φιλάθλους και των δύο πλευρών. Η επιλογή της Πύλας, άλλωστε, του μοναδικού χωριού όπου συμβιώνουν Ελληνοκύπριοι με Τουρκοκύπριους, δεν ήταν τυχαία. Οι διοργανωτές ήθελαν να στείλουν μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, από το μέρος που γίνεται πράξη.

«Πρωτοπόρος η Νέα Σαλαμίνα»

 «Μετά από αρκετά χρόνια είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι τέτοιο», υποστήριξε εμφανώς ικανοποιημένος ο πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας, Θουκής Θουκιδίδης στο Κουτί της Πανδώρας, προσθέτοντας: «Πρέπει να πω ότι η ομάδα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτές τις εκδηλώσεις. Παλαιότερα, το 2005 αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει μια ακόμα τέτοια συνάντηση. Όπως ξέρετε, η Σαλαμίνα είναι από την Αμμόχωστο και εκεί στην Αμμόχωστο υπήρχαν αρκετοί Τουρκοκύπριοι. Πολλοί από αυτούς είναι φίλοι, οπαδοί της Νέας Σαλαμίνας και πρέπει να πω ότι και ακόμα και σήμερα αν έρθετε στα παιχνίδια μας θα δείτε Τουρκοκύπριους, οι οποίοι παρακολουθούν τη Νέα Σαλαμίνα και συγκεκριμένα είναι και οπαδοί της σημερινής μας αντιπάλου.

Είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη διοργάνωση γιατί μέσω τέτοιων εκδηλώσεων στέλνονται μηνύματα προς όλους για συμφιλίωση, ειρήνη, ανοχή της πολυπολιτισμικότητας, ανοχή των δικαιωμάτων του άλλου, όλες αυτές τις αρχές, τις οποίες πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος οφείλει να πρεσβεύει, αλλά κυρίως να εφαρμόζει στην καθημερινότητά του». Η ομάδα του, άλλωστε, έχει και την ανάλογη παράδοση. Όταν ιδρύθηκε το 1948, αποφάσισε να πορευτεί διαφορετικά από τις υπόλοιπες ομάδες της Αμμόχωστου και και να αρνηθεί τους περιορισμούς στους αθλητές με αριστερές καταβολές. Μάλιστα, όταν οι αθλητές του σωματείου αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση «εθνικοφρόνων φρονημάτων», τους επιβλήθηκαν κυρώσεις, όπως και σε άλλα σωματεία που κράτησαν ανάλογη στάση.

«Με καλή διάθεση ξεπερνάς τις δυσκολίες»

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης υπήρξαν αρκετές δυσκολίες και είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία στιγμή δεν έδωσε το «παρών» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Δήλωσε ότι δεν πήγε γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί στη «νεκρή ζώνη», όμως οι κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούσαν να εγγυηθούν για τα μέτρα ασφαλείας και έτσι μεταφέρθηκε σε γήπεδο που ανήκει στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, τονίζοντας πως: «παρά τις όποιες διαφορές που μπορεί να έχουμε με τον φίλο μου Ακιντζί, ο ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί σήμερα στον αγώνα, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για επίτευξη μόνιμης ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και συνεργασίας στο νησί μας, μέσω μιας συνολικής βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος».Από την πλευρά του, πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας, αναγνώρισε ότι η απουσία του Ακιντζί ήταν το μοναδικό αρνητικό της ημέρας, ενώ αναφέρθηκε στο Κουτί της Πανδώρας στις δυσκολίες και στον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν.

«Η Σαλαμίνα δεν είναι ο διοργανωτής, αποδέχθηκε την πρόσκληση και μετέχει σε αυτή την εκδήλωση. Δεν είναι μυστικό ότι κάποιες δυσκολίες υπήρχαν, διότι όπως γνωρίζετε υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή και ο καθένας θέλει να φαίνεται εξίσου σε αυτές τις διοργανώσεις, τις εκδηλώσεις, κάτι το οποίο αντιλαμβάνεστε δεν είναι αποδεκτό. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το επίσημα αναγνωρισμένο κράτος, η τουρκοκυπριακή διοίκηση -ή όπως θέλετε ονομάστε την-, δεν είναι αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Κοινότητα και αυτό δημιουργεί  διάφορες δυσκολίες στην εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου, το οποίο πρέπει να διέπει τέτοιου είδους συναντήσεις. Πιστεύω όμως ότι με καλή διάθεση, όταν θέλεις να γίνει κάτι, όταν νιώθεις ότι πρέπει να γίνει κάτι, αυτές οι μικρές αν θέλετε δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπιστούν, όπως αντιμετωπίστηκαν πάρα πολλές και σε αυτή τη διοργάνωση και είμαστε εδώ να προχωρήσουμε με αυτή την εκδήλωση».

Το μέλλον μακριά από το μίσος

Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε ο κύριος Θουκυδίδης στο Κουτί της Πανδώρας, «μέσω του αθλητισμού και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων πρέπει οι άνθρωποι να βρίσκουν κοινά σημεία αναφοράς και να οικοδομούν το μέλλον μακριά από θέματα τα οποία διαχωρίζουν τόσο εμάς εδώ στον κυπριακό λαό, όσο και γενικά σε όλο τον κόσμο». Κλείνοντας, μας είπε ότι η ομάδα του είναι διαθέσιμη να συμμετάσχει ξανά σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. «Βεβαίως, η Νέα Σαλαμίνα δηλώνει πάντα παρούσα, μέσα στα πλαίσια ασφαλώς κάποιων προϋποθέσεων, οι οποίες θα είναι γενικά αποδεκτές. Δεν μονοπωλούμε τίποτα, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με όλα τα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση. Να πω ότι η Νέα Σαλαμίνα είχε πριν από μερικά χρόνια έναν Τουρκοκύπριο ποδοσφαιριστή στις τάξεις της, ο οποίος αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία. Και αντιμετωπίστηκε από τον κόσμο και γενικότερα από τους φιλάθλους της Κύπρου πολύ θετικά. Δεν είχαμε αντιδράσεις ούτε είδαμε αντιαθλητικές συμπεριφορές μέσα στα γήπεδα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Στο παρελθόν, αν ανατρέξετε στην ιστορία μας, θα βρείτε παρόμοια παραδείγματα…». 

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…