Newsroom

Newsroom

Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στην Κορσική.

med7 trapezi hgetwn gallia 10 09 2020

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Μακρόν: «Ο διάλογος δεν είναι εφικτός εάν βασίζεται σε απειλές στην κυριαρχία άλλων κρατών»

Από την μεριά του ο πρόεδρος της Γαλλίας  κ. Μακρόν έστειλε μήνυμα «αλληλεγγύης και υποστήριξης προς Ελλάδα και Κύπρο για τις παράνομες γεωτρήσεις και τις απειλές των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Διαπιστώσαμε βούληση για διάλογο». «Ο διάλογος δεν είναι εφικτός εάν βασίζεται σε απειλές στην κυριαρχία άλλων κρατών».

«Σήμερα έχουμε μια πολύπλευρη κρίση: Υγειονομικού χαρακτήρα, κοινωνική κρίση αλλά και οικονομική», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Εμανουέλ Μακρόν. Υπάρχει κρίση ασφαλείας στη Μεσόγειο, συνέχισε ο κ. Μακρόν και τόνισε: «Η ηγεμονική θέληση ορισμένων χωρών που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν. Οι εντάσεις αυξάνουν. Μιλάμε για ένα θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων».

«Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, μετά τις φωτιές στη Μόρια. Η Γαλλία θα είναι συνεπής στο ραντεβού της αλληλεγγύης μετά τα όσα έγιναν. Η Γερμανία και η Γαλλία θα προτείνουν να αναλάβουν τους ασυνόδευτους ανήλικους», ανέφερε ο κ. Μακρόν αναφορικά με τις φωτιές στη Μόρια.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με το μεταναστευτικό: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν για τη γόνιμη διμερή συνάντηση που είχαμε. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό, τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Λέσβο. Εκεί η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τις ταραχές που ξέσπασαν όταν μερίδα φιλοξενούμενων αντέδρασε στα μέτρα για τον κορωνοϊό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ηγέτες για τη στήριξη προς την Ελλάδα. Πρώτη μας μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που αποχώρησαν ήδη από τη Λέσβο. Και ευχαριστώ τον κ. Μακρόν και την κ. Μέρκελ για την πρωτοβουλία τους. (…) Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος του μεταναστευτικού. Η ΕΕ να περάσει στις πράξεις αλληλεγγύης»