Μήνυμα σε Ντογιάκο και Μαξίμου η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ: «Συνεχίζουμε τους ελέγχους με την αρμοδιότητα που μας παρέχει το Σύνταγμα»

«Η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος»

4943874

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σε μια σύντομη αλλά ουσιαστική ανακοίνωση δίνει το στίγμα της ανεξάρτητης Αρχής μετά το δημοσίευμα του ιστότοπου Euractiv για τις παρακολουθήσεις που αποκάλυψε την προσπάθεια παρεμπόδισης των ελέγχων από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ο κ. Ράμμος σημειώνει με νόημα ότι είναι αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ που προβλέπεται στο Σύνταγμα, ο έλεγχος για τη διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου και δεν πρόκειται να σταματήσει. Τονίζει μάλιστα ότι η Αρχή είναι ανεξάρτητη και υπόκειται μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, πράγμα το οποίο αποτελεί σαφή αιχμή στις προσπάθειες «γνωμοδότησης» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να κάνει ελέγχους.

Η δήλωση έχει προφανώς ως αποδέκτη και την ίδια την κυβέρνηση που δια μέσω του Γ. Οικονόμου φρόντισε να κουνήσει το δάχτυλο στην ΑΔΑΕ και να υπονοήσει ότι κινείται παράνομα. Χαρακτηριστική είναι η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος ανέφερε πως «η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ

Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα.

Χρήστος Ράμμος

Πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…