Newsroom

Newsroom

Μήνυμα Μακρόν για Ουκρανία: Ζητάει παύση των βομβαρδισμών και επανάληψη διαπραγματεύσεων

Καλώντας «να διατηρηθεί η ψυχραιμία», ο Μακρόν είπε χαρακτηριστικά ότι έχει ακούσει αναφορές που κάνουν λόγο για πολλά θύματα

emanouel makron

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση σήμερα για την «παύση των στρατιωτικών ενεργειών» οι οποίες «πολλαπλασιάζονται» στην ανατολική Ουκρανία, όπου «η ρωσική πίεση δεν μειώνεται».

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική» και έχει προκαλέσει «πολλά θύματα κατά τα φαινόμενα τις τελευταίες ώρες». «Επί του παρόντος δεν έχουμε την απόδειξη μιας οποιαδήποτε ρωσικής στρατιωτικής αποκλιμάκωσης όσον αφορά την Ουκρανία», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης.

Ο Μακρόν είπε χαρακτηριστικά ότι έχει ακούσει αναφορές που κάνουν λόγο για πολλά θύματα.

Οι υποστηριζόμενοι από τους Ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία δήλωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν την εκκένωση της αποσχισθείσας περιοχής τους και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία, σηματοδοτώντας μια δραματική τροπή σε μια σύγκρουση που η Δύση πιστεύει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει μια εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν στη ζώνη επαφής. Πρώτον, ζητούμε την παύση των στρατιωτικών ενεργειών και τη γρήγορη αποκλιμάκωση, δεύτερον, την επανάληψη εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων καθώς συνεχίζουμε να λέμε ότι μέσω του διαλόγου η κατάσταση αυτή μπορεί να βρει την εξέλιξή της», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Χαιρετίζω τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, αλλά αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι, είναι καλό πάντα οι ενέργειες να συμφωνούν με τις δηλώσεις. Άρα θέλουμε να μπορούμε να έχουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία που να τις ακολουθούν», τόνισε ο Μακρόν.

Καλώντας «να διατηρηθεί η ψυχραιμία», ο Μακρόν υπενθύμισε ότι «τις επόμενες ώρες θα υπάρξει στενός συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών συμμάχων», καθώς έχει προγραμματιστεί σήμερα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, αρκετών Ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, καθώς και του ΝΑΤΟ.