Newsroom

Newsroom

"Μίνι ανασχηματισμός" η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιοί μπαίνουν, ποιοί αλλάζουν

Ξεκαθαρίζει το τοπίο όσο περνάει η μέρα όσον αφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μιας και η τελική αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε το βράδυ. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών πρέπει να γίνει το πρωί της Τετάρτης καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει στη συνέχεια να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνει χώρα η έκτακτη σύνοδος Κορυφής για το Μεταναστευτικό. 

tsipras dragasakis

Ξεκαθαρίζει το τοπίο όσο περνάει η μέρα όσον αφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μιας και η τελική αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε το βράδυ. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών πρέπει να γίνει το πρωί της Τετάρτης καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει στη συνέχεια να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνει χώρα η έκτακτη σύνοδος Κορυφής για το Μεταναστευτικό. 

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει ως βασικό κορμό τα κορυφαία στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οργανωτική του δομή ωστόσο θα αλλάξει. Το σύστημα των υπερυπουργείων κρίθηκε ότι ήταν εξαιρετικά περίπλοκο και δυσλειτουργικό. Έτσι ορισμένα υπερ-υπουργεία αναμένεται να “σπάσουν”. 

Ως σταθερές εμφανίζονται ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Κοτζιάς στο Εξωτερικών κι οι κ.κ. Φλαμπουράρης, Παππάς, Νικολούδης ως υπουργοί Επικρατείας υπεύθυνοι για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, για τα ΜΜΕ και το πρωθυπουργικό γραφείο και την καταπολέμηση της Διαφθοράς αντίστοιχα. 

Καταλύτης για τις αλλαγές που θα γίνουν σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα είναι το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής. Επικρατέστερος θεωρείται ο Νίκος Βούτσης, μιας που ο Γιάννης Δραγασάκης φέρεται να αρνήθηκε το ρόλο αυτό και να προτιμά την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Τα άλλα ονόματα που ακούγονται είναι του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα και του Θοδωρή Δρίτσα. Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά πάσα πιθανότητα θα επανέλθει η Όλγα Γεροβασίλη.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πλαισιωμένος από τους κ.κ. Μάρδα για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Τρύφωνα Αλεξιάδη για τα Έσοδα. Ειδικό ρόλο σχετικό με τις συνομιλίες με τους Θεσμούς και την υλοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να έχει ο Γιώργος Χουλιαράκης, είτε ως υφυπουργός Οικονομικών, είτε ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Πρόκειται για το μέχρι τώρα υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών και πρώην επικεφαλής των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 

Στο Οικονομίας παραμένει ο Γιώργος Σταθάκης και κατά πάσα πιθανότητα στη θέση της ως επικεφαλής του Τουρισμού επανέρχεται κι η Έλενα Κουντουρά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Για το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν προτείνει να παραμείνει ο υπηρεσιακός Χρήστος Ζώης. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μετακινείται ο Θοδωρής Δρίτσας, ίσως στην προεδρεία της Βουλής. Σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα, το χαρτοφυλάκιο των Δικτύων και Μεταφορών φέρεται να “σπάει” και να υπουργοποιείται ο πρώην αναπληρωτής Χρήστος Σπίρτζης. 

Αν ο Νίκος Βούτσης είναι όντως ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, στο υπουργείο Εσωτερικών θα μετακινηθεί κατά πάσα πιθανότητα ο Πάνος Σκουρλέτης. Υπό την εποπτεία του θα υπάρχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο φέρεται να έχει προταθεί στον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει γίνει τηλεφώνημα στο Γιάννη Πανούση, ενώ δεν αποκλείονται οι Βίτσας ή Δρίτσας.

Στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να παραμένει στο Γιώργο Κατρούγκαλο. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης προβάδισμα φαίνεται να έχει ο πρώην υφυπουργός κι υπηρεσιακός υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αλλά δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ερωτηματικό παραμένει αν θα συνεχίσει να υφίσταται η θέση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πάντως ο Βαγγέλης Αποστόλου αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής της Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται έντονα το όνομα του βουλευτή κι ακαδημαϊκού Κώστα Γαβρόγλου ενώ το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού θα συνεχίσει να έχει ο Νίκος Ξυδάκης. Αν στο Υγείας δεν παραμείνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, τότε “παίζει” και το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη που είναι γιατρός στο επάγγελμα. 

Μεγάλο ζήτημα παραμένει αν ο υπηρεσιακός υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας θα δεχτεί να παραμείνει στη θέση του, πράγμα που επιθυμεί διακαώς ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας που έχουν εκτιμήσει τη δουλειά του στο συγκεκριμένο πόστο εν μέσω προσφυγικής κρίσης.