"Μην με περνάς για ανόητο": Σκληρή κόντρα Ντράγκι – Σόιμπλε για την Ελλάδα – Ολο το παρασκήνιο για τη διακοπή του Eurogroup

Συνεχίζονται σήμερα στις 12:00 οι εργασίες του Eurogroup οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκόπησαν με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις…

soimple ntragki

Συνεχίζονται σήμερα στις 12:00 οι εργασίες του Eurogroup οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκόπησαν με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες. Αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός διέκοψε φανερά εκνευρισμένος τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του σε έντονο ύφος: «Μην με περνάς για ανόητο».

Σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης, λίγο πριν την απότομη διακοπή της, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αναφορά στο χρέος και στην ανάγκη για κούρεμά του. Πριν καν προλάβει να ολοκληρώσει την πρώτη του πρόταση, ο γνωστός για τη…συμπάθειά του στους Έλληνες Σόιμπλε, τον διέκοψε: «Δεν ήρθαμε εδώ για να μιλήσουμε για κούρεμα χρέος. Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε γι αυτό το θέμα. Έχουμε άλλα προβλήματα λύσουμε», είπε ο Σόιμπλε με το γνωστό απαξιωτικό ύφος.

Κάπου εκεί παρενέβη ο Μάριο Ντράγκι που φέρεται να είπε: «Άφησε τον άνθρωπο να μιλήσει. Να δούμε τι θέλει να μας πει», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ. Τότε ο τελευταίος εκνευρίστηκε και απάντησε «Μην με περνάς για ανόητο» υπονοώντας ότι ο Ντράγκι ήταν… «μιλημένος» από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει έδαφος σε συζήτηση για «κούρεμα».

Θέλοντας εμφανώς να αποκλιμακώσει την ένταση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 μμ ώρα Ελλάδας.

Το Eurogroup έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα», με το «σκληρό» μπλοκ του Σόιμπλε, στο οποίο έχουν συμπαραταχθεί Φινλανδία, Σλοβακία και Λιθουανία, να θέτει ανοιχτά θέμα «αξιοπιστίας» της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει το μέτωπο του Σαπέν με τη Γαλλία, την Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες.

Το θέμα της εμπιστοσύνης της ομάδας Σόιμπλε οδήγησε σε κατάρρευση των συζητήσεων, καθώς οι ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για μια συνεδρίαση που όχι μόνο δεν ξεκίνησε με κακούς οιωνούς, αλλά όδευε προς μια συμφωνία. Επικίνδυνη και δύσκολη μεν για την Ελλάδα, αλλά συμφωνία.

Το σκηνικό ανατράπηκε όταν το «εχθρικό» προς την ελληνική πλευρά μπλοκ έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας με το – εύλογο είναι η αλήθεια – επιχείρημα ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν συμφωνίες και νομοθετήσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες όμως ποτέ δεν έφτασαν στο στάδιο υλοποίησής τους. Έθεσαν μάλιστα το ερώτημα πώς θα διασφαλιστούν οι χώρες που θα πουν το τελικό «ναι» στην ελληνική πλευρά, ότι θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτή τη φορά, από τη στιγμή που θα «πέσουν» οι υπογραφές. 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…