Αντώνης Ελευθεριάδης

Μην γίνεις Δημάδης, γίνε Assange!

Ο Δημάδης δεν είναι δημοσιογράφος, απλά προσποιείται πολύ πειστικά. Αν δεν ήταν ο Guardian δεν θα το μαθαίναμε ποτέ. Ζούμε την εποχή της συγκέντρωσης των μέσων στα χέρια των ολιγαρχών οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την δημοσιογραφική έρευνα ή έστω για την εμπορική επιτυχία αλλά για τη προώθηση των συμφερόντων τους.

AP 19095467067048

Στο τελευταίο σκάνδαλο με την Bayer μονοπώλησε στα ελληνικά μέσα κυρίως η εμπλοκή του Έλληνα δημοσιογράφου Δημάδη και πως προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει την εν λόγω εταιρεία στην άσκηση πίεσης και προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων του γερμανικού κολοσσού μέσω του Τύπου.

Η ιστορία όμως ξεκινά το 2018 με την πανίσχυρη Bayer να εξαγοράζει την Monsanto που αποτελεί πολυεθνική αμερικάνικη εταιρεία και θεωρείται κορυφαία παραγωγός γενετικά τροποποιημένων σπόρων και Roundup ζιζανιοκτόνων με βάση τη γλυφοσάτη.  Η Bayer εξαγόρασε τη Monsanto για $ 63 δισεκατομμύρια μετά από μια σκληρή μάχη εξαγοράς και με έντονη αντιμονοπωλιακή εξέταση από τις αρμόδιες αρχές.

Χρηματιστηριακά οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι το χειρότερο deal στη σύγχρονη ιστορία. Η κεφαλαιοποίηση μιας ολόκληρης εταιρείας έγινε καπνός από την πτώση των μετοχών λόγω των δικαστικών αποζημιώσεων που αναγκάζεται η Monsanto να καταβάλλει σε καρκινοπαθείς που χρησιμοποιούσαν το δημοφιλές ζιζανιοκτόνο Roundup, χωρίς να έχουν ενημερωθεί επαρκώς από την εταιρεία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση του. Στην τελευταία περίπτωση παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια επιδικάστηκαν, αν και θα αποδοθούν τελικά 83 εκ. λόγω νομικών προηγούμενων, πάραυτα το θέμα είναι ότι απομένουν περίπου 18.400 αντίστοιχες αγωγές στις ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν, όπως αναφέρει το Βloomberg, ότι η εκκαθάριση όλων των αγωγών των ΗΠΑ θα μπορούσε να κοστίσει από περίπου 2,5 δισ. έως 20 δισ. δολάρια. Πώς τότε ο διευθύνων σύμβουλος Baumann θεώρησε αυτήν την κίνηση πετυχημένη;

Ο Baumann έχει επικριθεί για έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης. Η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση δεν σχετίζεται απλά με νούμερα, αφορά ανθρώπινες ζωές. Πρόκειται για την ανάληψη κινδύνων, για την ενσυναίσθηση, για την επικοινωνία και την εξήγηση.

Παράλληλα  η Monsanto βρίσκεται στη δίνη ενός τεράστιου σκανδάλου φακελώματος όσων τάσσονταν κατά της χρήσης της γλυφοσάτης, της δραστικής ουσίας που εμπεριέχεται στο Roundup, γεγονός που αναδεικνύει την τεράστια υπόγεια δυναμική της, την οποία χρησιμοποιεί προκειμένου να προωθεί τα συμφέροντά της.

Η αλαζονεία με την οποία λειτουργεί μια κλειστή επιχειρηματική κάστα που θεωρεί ότι δεν είναι υπόλογη για τίποτα και σε κανέναν είναι εμφανής. Τα κέρδη πρέπει συνεχώς να διευρύνονται. Οι πατέντες φαρμάκων που είναι η βασική πηγή εισοδήματος της Bayer λήγουν σε μια δεκαετία. Η προϊόντικη της διαφοροποίηση είναι αναγκαία. Η εξαγορά μιας εταιρείας που σπέρνει τον θάνατο φάνηκε μια ευκαιρία για την απόκτηση τεχνογνωσίας σε ένα αναδυόμενο τομέα.

Ο Δημάδης δεν είχε πρόβλημα να εξυπηρετήσει μια εταιρεία με αυτήν την λογική. Ο Δημάδης δεν είναι δημοσιογράφος, απλά προσποιείται πολύ πειστικά. Αν δεν ήταν ο Guardian δεν θα το μαθαίναμε ποτέ. Ζούμε την εποχή της συγκέντρωσης των μέσων στα χέρια των ολιγαρχών οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την δημοσιογραφική έρευνα ή έστω για την εμπορική επιτυχία αλλά για τη προώθηση των συμφερόντων τους.

Σε αντιδιαστολή εμείς έχουμε ανάγκη από τον Assange, έστω πλέον και σαν σύμβολο που προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει την φλόγα στον κόσμο, θυσιάζεται σαν άλλος Προμηθέας. Μια φλόγα που είναι η αποκάλυψη γεγονότων και μεθοδεύσεων που αφυπνίζει την παγκοσμιοποιημένη κοινή γνώμη.

Οι δημοσιογράφοι διασφαλίζουν την αμερόληπτη ενημέρωση και αυτό είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Οι αρθρογράφοι παίρνουν πολιτική θέση αποσκοπώντας στο όφελος της κοινωνίας και θέτοντας τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Διαμορφώνουν μια συλλογική συνείδηση που επιθυμεί κάτι καλύτερο.

Μια κοινωνία που ζητά περισσότερα, αντιδρά και διεκδικεί. Αδιαφορεί για τους ψευδεπίγραφους εχθρούς, τους ξένους εισβολείς που κατασκευάζει το κατεστημένο για να την χαλιναγωγεί. Αντιλαμβάνεται την ανάγκη για ένα άλλο πολιτικοοικονομικό σύστημα.

Επομένως, οφείλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα και με τον οβολό μας τα συνεργατικά σχήματα, τις ανεξάρτητες φωνές και τα μέσα που τιμούν τον ρόλο τους. Ακόμα και αν οι πολιτικοί και οι δικαστές εξαγοραστούν, φοβηθούν ή απλά συμβιβαστούν μια πένα αρκεί να τορπιλίσει το κατεστημένο. Μια ελεύθερη φωνή που πιστεύει στους ανθρώπους είναι αρκετή να τους κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Πηγή: tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…