Μία μικρού μήκους ταινία μαθητών της Ηλιούπολης «ταξιδεύει» στο Ευρωκοινοβούλιο

Η μαθητική μικρού μήκους ταινία «Ικέτιδες του χθες, του σήμερα Ικέτες», που δημιούργησαν 29 μαθητές και μαθήτριες, της πολιτιστικής ομάδας, του 2ου Γυμνάσιου Ηλιούπολης, συνεχίζει το ταξίδι της, με προβολές σε γυμνάσια και πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

NewsRoom 11/04/2019 | 14:54

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπακάλη, «παντρεύει» την τραγωδία του Αισχύλου με μονόλογους ασυνόδευτων παιδιών του Αιγαίου, δανεισμένους από την έκδοση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.Τα συνδετικά κείμενα είναι της Τζένης Σιούτη, αλλά κι ένα δίστιχο του κορυφαίου Σύρου ποιητή 'Αδωνι (Αλί Αχμάντ Σαΐντ Εσμπέρ), σε μετάφραση Μάρκελλου Πιράρ.

Η ταινία έχει προβληθεί, μέχρι στιγμής, δύο φορές σε εκδηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε μία, μάλιστα, από τις εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτού του Συριζα - και εκ νέου υποψήφιας - Κωνσταντίνας Κούνεβα, συμμετείχαν και τρεις από τους Αιγύπτιους ψαράδες της Νέας Μάκρης οι οποίοι έσωσαν ζωές στο Μάτι.

Η τανία ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος, με κεντρικό θέμα το προσφυγικό, διακρίθηκε στο 2ο μαθητικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA, του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο της «Καλλιτεχνικής επίτευξης», επιλέχθηκε στους φιναλίστ του Διεθνούς Φεστιβάλ της Νότιας Κορέας, SESIFF (Seoul international Extreme-Short Image & Film Festival).

«Με όπλο την αρχαία δραματική τέχνη και τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας επιδιώξαμε την άμβλυνση των προκαταλήψεων και των στερεοτυπικών προσεγγίσεων του ''άλλου'', καταδεικνύοντας την ανάγκη μιας προοδευτικής στάσης ζωής, σε μια κοινωνία πλουραλισμού, αποδοχής και δημιουργίας», αναφέρουν οι συντελεστές για την προσέγγιση τους στο θέμα.