Μικρόκοσμος ο μέγας

Δεν έχουμε συνηθίσει καλλιτέχνες να κάνουν δημόσια αυτοκριτική.

πειν

Να υπενθυμίζουν σε επίσημη προβολή ταινίας την εμπορική αποτυχία και τις κακές κριτικές και να παραδέχονται ότι ίσως υπήρχε λόγος γι’ αυτό κι ότι δεν είναι… συνωμοσία του πλανήτη και της κοινότητας των κριτικών κινηματογράφου εναντίον τους.

Το ακούσαμε από έναν πολύ σημαντικό σκηνοθέτη, τον Αμερικανό Αλεξάντερ Πέιν, πολιτογραφημένο πλέον Ελληνα πολίτη. Ηταν ο διάσημος καλεσμένος του Evia Film Project, που άνοιξε την Τρίτη με την προβολή της ταινίας του «Μικρόκοσμος» (2017) με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον και θέμα τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Αλλά είναι και τα πολιτικά σχόλια του φιλμ -κριτική στον καπιταλισμό και στα οικολογικά, κίνητρα του ανθρώπου, συνήθως ιδιοτελή, που αποδεικνύουν πάλι γιατί ο Πέιν εκτός από σπουδαίος σκηνοθέτης είναι και ταλαντούχος σεναριογράφος. Αλλωστε τα δύο Οσκαρ τα έχει κερδίσει για σενάρια («Πλαγίως», «Απόγονοι»).

«Είμαι χαρούμενος που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέλουν να δουν τη συγκεκριμένη ταινία διότι ελάχιστοι την είδαν όταν πρωτοβγήκε» είπε ο Πέιν. Δεν ήταν απλώς ένα αστείο. Εξήγησε ότι ίσως ο «Μικρόκοσμος» θα έπρεπε να είχε γίνει σειρά για να αναπτυχθούν η ιδέα και η δράση καλύτερα σε επεισόδια και όχι να «στριμωχτούν» σε μια δίωρη ταινία. Δημόσιες παραδοχές μπροστά σε κοινό από έναν τεράστιο σύγχρονο δημιουργό, που «ακτινογραφεί» στο σινεμά του την ανθρώπινη ψυχή και τις ανθρώπινες σχέσεις με μια ευρωπαϊκή ματιά στην καρδιά της αμερικανικής βιομηχανίας κινηματογράφου, ο οποίος είναι και φιλικός, προσιτός, ευγενής.

Εχει διατηρήσει ποιότητες παρά τα οσκαρικά γαλόνια που θα μπορούσαν να τον μεταθέσουν στην κατηγορία «ελιτιστής» ή, «ακριβοθώρητος». Μεγάλη επιτυχία του Evia Film Project που τον έφερε. Αυτή η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε πέρυσι πειραματικά, με πρόσημο το «green cinema» και στόχο τη στήριξη της πολύπαθης (καμένης) βόρειας Εύβοιας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ομως πέρα από αυτό, είναι ανάγκη να αποκεντρώνεται ο πολιτισμός, να αποκτά η περιφέρεια καλούς πολιτιστικούς θεσμούς. Εύγε!

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών (video)

λαμια φωτια

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε εργοστάσιο στην Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας..