Newsroom

Newsroom

Μηχανικοί αεροσκαφών με "μαϊμού" πτυχία σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη εισαγγελική έρευνα στην Ελλάδα, καθώς ψευδείς πιστοποιήσεις για τους δήθεν μηχανικούς εκδόθηκαν από ιδιωτική σχολή με έδρα την Αττική.

1 919

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη εισαγγελική έρευνα στην Ελλάδα, καθώς ψευδείς πιστοποιήσεις για τους δήθεν μηχανικούς εκδόθηκαν από ιδιωτική σχολή με έδρα την Αττική.
Διερευνάται, η διάπραξη ακόμα και του κακουργήματος της διατάραξης ασφαλείας της αεροπλοΐας.

Την προκαταρκτική εξέταση διενεργεί ο έμπειρος εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας Χαράλαμπος Λακαφώσης, στα χέρια του οποίου έχουν περιέλθει στοιχεία-σοκ από το πρώτο σκέλος της πραγματογνωμοσύνης, την οποία διενεργεί πολύ γνωστός εμπειρογνώμονας στα ψηφιακά αρχεία που κατασχέθηκαν από τις εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας.
Το τελικό πόρισμα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, καθώς με βάση τα πρώτα ευρήματα διατάχθηκε και περαιτέρω πραγματογνωμοσύνη.

Την σχετική αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα “Αγορά”

Το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα της έρευνας είναι να εντοπιστούν μέσα από τα ηλεκτρονικά αρχεία το υπόλοιπο έγγραφο υλικό που έχει κατασχεθεί, όπως και οι εκατοντάδες «πτυχιούχοι» που έχουν διασπαρεί στο εξωτερικό, Ευρώπη και Ασία, από τα προγράμματα εξετάσεων που είχε οργανώσει η εταιρεία σε διάφορες χώρες.
Το μείζον ζήτημα είναι αν, όταν έσκασε η υπόθεση, εντοπίστηκαν όλοι οι «μαϊμού»-μηχανικοί ώστε να ακυρωθούν οι πιστοποιήσεις τους, όπως έγινε με τους Ελληνες συμμετέχοντες, για να απολέσουν τη δυνατότητα απασχόλησης (έστω και ως βοηθητικοί στις επισκευές αεροσκαφών, ανάλογα με τις πιστοποιήσεις που κατέχουν) σε αεροπορικές εταιρείες.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται, μετά την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης, και το ενδεχόμενο υποβολής αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Οι ντόπιοι, πάντως, «μαϊμού»-μηχανικοί, όσοι δηλαδή αποδειχθεί ότι είχαν πληρώσει για να λάβουν τις πιστοποιήσεις τους, κινδυνεύουν με το αδίκημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως και οι υπεύθυνοι της εταιρείας, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε από την ΥΠΑ που είχε εξαπατηθεί, με άμεση συνεργεία στην πράξη αυτή.
Η υπόθεση ήρθε στο φως πριν από περίπου έναν χρόνο, έπειτα από σχετική καταγγελία της βρετανικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή (EASA). Η καταγγελία ήταν σαφής: η εν λόγω εταιρεία, που είχε αναλάβει την οργάνωση των προγραμμάτων των εξετάσεων, διέρρεε τα θέματα σε επίδοξους μηχανικούς αεροσκαφών, πολλοί από τους οποίους αποδείχθηκε ότι έδιναν «εξετάσεις» πίνοντας το… φραπεδάκι τους ακόμα και από το σπίτι τους.
Μάλιστα, η βρετανική CAA είχε χρησιμοποιήσει υποψήφιο μηχανικό σε ρόλο «μυστικού πράκτορα» προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι η διαδικασία των εξετάσεων ήταν διαβλητή. Ο «υποψήφιος» της CAA είχε λάβει τις απαντήσεις στο προσωπικό του e-mail.

Αμέσως παρενέβη η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προέβη σε οριστική ανάκληση της άδειας της εταιρείας και ακύρωσε και δύο προγράμματα εξετάσεων στις Μαλδίβες, στα οποία είχαν μετάσχει συνολικά 600 άτομα.
Η ίδια, όμως, εταιρεία (ιδιωτική σχολή) είχε οργανώσει στο παρελθόν προγράμματα εξετάσεων στην Τουρκία, το Πακιστάν και αλλού.

Την πρώτη έρευνα, ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας, ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αρχικά συνέλεξε εκατοντάδες φακέλους προσώπων που είχαν λάβει πτυχία από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να προβούν σε ταυτοποίηση.
Πολλοί, όμως, από τους «πτυχιούχους» προέρχονταν από χώρες όπως η Σρι Λανκα και η Μαλαισία και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της απασχόλησης τους σε αεροπορικές εταιρείες. Σε ορισμένα από αυτά τα μέρη οι εξετάσεις γίνονταν άτυπα και οι αρμόδιες Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας δεν είχαν ιδέα τι γινόταν.

Κατερίνα Κατή