Μηδενική ανοχή απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και το μισαναπηρισμό

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανάπηρος ακτιβιστής και σκηνοθέτης, Αντώνης Ρέλλας, μιλάει για την μάχη που θα δώσει με όλες του τις ιδιότητες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με μηδενική ανοχή απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και το μισαναπηρισμό.

NewsRoom 27/03/2019 | 14:25

Με μια εκτενή ανάρτησή του στο facebook, ο Αντώνης Ρέλλας περιγράφει τους λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το θεμελιώδες δικαίωμα της πολιτικής εκπροσώπησης, μετά από σειρά ετών που δραστηριοποιείται στα κοινωνικά κινήματα.

Αυτοπροσδιορίζεται ως ανάπηρος ακτιβιστής και σκηνοθέτης και διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του για να ανατραπεί το εφιαλτικό μέλλον των αποκλεισμών, των ανισοτήτων, της σιωπής, του φόβου και των αντιδραστικών αυτοματισμών, όπως μεταξύ άλλων επισημαίνει.  

Συγκεκριμένα, γράφει:

Οι πλέον αντιδραστικοί κοινωνικοί αυτοματισμοί είναι στο έπακρον ενεργοποιημένοι.

Η άγρια δαρβινική λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου» με ταχείς ρυθμούς επιδρά και δηλητηριάζει ολοένα και περισσότερες/ους, ολοένα και περισσότερο.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια οι άνθρωποι των κοινωνικών κινημάτων. Το βιώνουμε μέσω των φραγμών και των ανισοτήτων.

Αντιστεκόμαστε με όλους τους δυνατούς τρόπους, που όλοι τους συγκλίνουν σε μια αδήριτη ανάγκη: Να σπάσει το τείχος της σιωπής και του φόβου, που αποκλείει όλο και πιο πολύ, όλο και πιο βαθιά, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από την απορρόφηση κοινωνικών αγαθών και την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στα θεμελιώδη δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται αυτή καθαυτή η υπαρξιακή ανάγκη της πολιτικής εκπροσώπησης.

Παλεύοντας επί χρόνια πολλά «από τα κάτω» με το παιχνίδι ενεργοποίησης των αντιδραστικών αυτοματισμών, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι δεν αποτελεί μια ατομική υπόθεση-διεκδίκηση από υποτιθέμενα πρότυπα ζωής. Αντίθετα, η ως άνω «λογική» είναι ο βέβαιος τρόπος ανατροφοδότησης του δαρβινικού παιχνιδιού, δήθεν στο όνομα της αναχαίτισής του. Μέσα από αγώνες επί χρόνια για τα αυτονόητα, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές συμμαχίες. Αυτή την ανάγκη, ενάντια στην ολοένα αυξανόμενη ενεργοποίηση των κοινωνικών αυτοματισμών, η υποψηφιότητά μου θέλει και μπορεί, όχι απλώς και μόνο συμβολικά, αλλά κατά μείζονα λόγο αληθινά, κοινωνικά και πολιτικά, να αναδείξει και να εκπληρώσει.

Θα χρειαστώ την ψήφο σας. Όλων των συμπολιτών μου, οι οποίες/οι αναγνωρίζετε τον κοινωνικό λόγο που πολιτικά με κινητοποιεί, όλων όσοι κατανοείτε ότι το εφιαλτικό μέλλον οφείλει να ανατραπεί.

Είμαι ο Αντώνης Ρέλλας. Είμαι 48 ετών, είμαι πατέρας, σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, και όσες σκέψεις εκκινούν από αυτό, αποδέχτηκα την πρόκληση να είμαι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές. Όλες και όλοι μας, καλούμαστε με πολλαπλές ιδιότητες.

Με όλες τις δικές μου και με μηδενική ανοχή απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και το μισαναπηρισμό.

Στις 26 Μαΐου δίνουμε μια μεγάλη μάχη ιδεών και πολιτικής, όπου θα κριθούμε όλες και όλοι μας, και συνολικά ως κοινωνία. Έως τότε, ας κερδίσουμε τη μάχη της προσβασιμότητας στις εκλογές και της πολύπλευρης ανάδειξης του αγώνα των αναπήρων για μια ζωή με όρους αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.

Αντώνης Ρέλλας

Σκηνοθέτης – Ανάπηρος ακτιβιστής

ΥΓ: Επειδή με τις λέξεις ασκούμε πολιτική, αυτοπροσδιορίζομαι ως ανάπηρος ακτιβιστής και απευθύνω θερμή παράκληση στα ΜΜΕ να αντικατασταθεί ο παρωχημένος και αντιδραστικός όρος ΑΜΕΑ που συνοδεύει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου.