Τι συμβαίνει με τη «Μήδεια» σε όλη την Ελλάδα

Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί σε οδικά δίκτυα και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αλλά και στην ηλεκτροδότηση κάποιων περιοχών, ενώ το 112 για ακόμη μια φορά δε λειτούργησε. 

5243354

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα δώσει χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας από τη νύχτα της Δευτέρας έως το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου. Την ίδια ώρα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί σε οδικά δίκτυα και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αλλά και στην ηλεκτροδότηση κάποιων περιοχών, ενώ το 112 για ακόμη μια φορά δε λειτούργησε. 

Τι συμβαίνει στην Αττική 

Στο πόδι βρίσκεται ο μηχανισμός όλων των δήμων της Αττικής, λόγω της επέλασης της «Μήδειας». Το πρώτο κύμα δε δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στους δήμους και όπου προέκυψαν προβλήματα όπως η πτώση κάποιων δέντρων, οι δημοτικές υπηρεσίες αλλά και οι εθελοντικές ομάδες κινητοποιήθηκαν άμεσα.

Στο βόρειο κομμάτι του νομού, αλλά και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου το χιόνι έχει στρώσει, τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες των δήμων επιχειρούν ασταμάτητα, με σκοπό να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο, αν και σε συγκεκριμένα σημεία της Πάρνηθας και της Πεντέλης, αλλά και στα Βίλια, κάποιοι δρόμοι σε υψόμετρο έκλεισαν από νωρίς προληπτικά και για λόγους ασφαλείας. «Δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα από τους δήμους μέχρι αυτή τη στιγμή και όπου χρειάστηκε η επέμβαση ήταν άμεση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση της Πεντέλης και γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Βλάσης Σιώμος. 

Και πρόσθεσε: «’Όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε επαγρύπνηση για το δεύτερο κύμα, απόψε το βράδυ, που θα είναι και το πιο δυνατό. Κι εδώ μας ανησυχεί λίγο το θέμα με το αλάτι, καθώς οι δήμοι είχαν φροντίσει και είχαν προμηθευτεί έγκαιρα μεγάλες ποσότητες, ωστόσο υπάρχει ήδη μεγάλη κατανάλωση μέχρι αυτή τη στιγμή και χρειάζεται προσοχή, για να μην εμφανιστεί έλλειψη στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, που θα είναι και το σφοδρότερο».    

Ο Δήμος Πειραιά, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούν θα συνεχίσει να λειτουργεί με την τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης, σε 24ωρη βάση, Τη δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» για τη φιλοξενία και την προστασία των πολιτών από την κακοκαιρία. (Διεύθυνση Υπνωτηρίου: Μυκάλης 51, Καμίνια – τηλέφωνα επικοινωνίας: 216 8003076, 216 8003077).  

Λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και για λόγους ασφαλείας οδηγών και οχημάτων, η εθνική οδός από τον κόμβο Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τη Λαμία θα παραμείνει κλειστή. Σε αυτή την απόφαση αναγκάστηκε να φτάσει η αστυνομία καθώς υπήρχε αδυναμία να ανοίξει η εθνική οδός σε διάφορα σημεία από το μεγάλο όγκο του χιονιού που έπεφτε και την ίδια στιγμή οι κίνδυνοι για εγκλωβισμό των αυτοκινήτων και των ανθρώπων ήταν μεγάλοι.

Οι οδηγοί ήδη με αναστροφή επιστρέφουν από τα σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο. Στο επόμενο τρίωρο θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. 

Τα αυτοκίνητα κινούνται επίσης μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, από τον κόμβο Βιλίων μέχρι τα Βίλια και στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου. 

Διακόπηκε η κυκλοφορία λόγω χιονόπτωσης και στον Υμηττό, ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και στη λεωφόρο Αθηνών. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, απαγορεύτηκε η κίνηση των οχημάτων στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό και στη λεωφόρο Αλίμου- Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από το ύψος του πυροφυλακίου Καισαριανής.

Η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύεται στη λεωφόρο Αθηνών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, από το ύψος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί. 

Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη 

Κρύο αλλά και ηλιοφάνεια που συμβάλλει ιδιαίτερα στο λιώσιμο του χιονιού θα επικρατήσουν, αύριο, στην Κεντρική Μακεδονία, από την οποία πέρασε το κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, χωρίς όμως να αφήσει πίσω του ιδιαίτερα προβλήματα.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα, έχουμε καθαρίσει το οδικό δίκτυο παντού», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης. Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχουν χιόνια στις ορεινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας για τα οποία, ωστόσο, εκτιμά πως μέχρι αύριο θα αρχίσουν να λιώνουν σταδιακά.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του καιρού τονίζει ότι το κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έχει πλέον περάσει από την κεντρική Μακεδονία, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας χιονόπτωσης την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. «Είναι νωρίς ακόμη για μια τέτοια πρόβλεψη. Αν αλλάξει κάτι στη συνέχεια θα ενημερωθούμε και εμείς και θα ενημερώσουμε τους πολίτες», προσθέτει.

Κλειστά θα μείνουν ωστόσο και αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ύστερα από σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος, σε δήλωσή του, επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του συνεχιζόμενου ολικού παγετού και κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους των 38 Δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς αντιπεριφερειάρχες. Κλειστοί θα μείνουν αύριο και οι παιδικοί σταθμοί. Όπως, άλλωστε, έγινε γνωστό, για την Τετάρτη δε θα ληφθεί ενιαία απόφαση από την Περιφέρεια αλλά αποφάσεις από κάθε Δήμο ξεχωριστά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Υπόλοιπη Ελλάδα 

Τρίπολη: Κανονικά η κυκλοφορία των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και του κλάδου Λεύκτρου-Σπάρτης. Αίρεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και του κλάδου Λεύκτρου-Σπάρτης, που είχε επιβληθεί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στο μεταξύ, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Άργους-Τρίπολης από το 25ο έως το 38ο χιλιόμετρο, στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Βόλος: Κλειστά και αύριο τα σχολεία στη Μαγνησία και στις Σποράδες. Κλειστά θα είναι και αύριο Τρίτη όλα τα σχολεία του Δήμου Βόλου, αφού οι καιρικές συνθήκες λόγω του χιονιά και του παγετού είναι πολύ δύσκολες, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους διδάσκοντες σε όλο τον μητροπολιτικό Βόλο. Η απόφαση για τη μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη ημέρα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές δομές του Βόλου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο μέσα στην πόλη όσο και περιφερειακά αυτής. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.

Επίσης κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη τα σχολεία και στην υπόλοιπη Μαγνησία με αποφάσεις των δημάρχων Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου. Δεν θα λειτουργήσουν επίσης και τα σχολεία στα νησιά των Σποράδων, δηλαδή σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, αφού εξακολουθούν τα νησιά να μην ηλεκτροδοτούνται για περισσότερες από 24 ώρες, λόγω της μεγάλης ζημιάς στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Λαύκο του Νοτίου Πηλίου.

Αλεξανδρούπολη: Παραμένουν ο παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες σε Έβρο και Ροδόπη

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε Έβρο και Ροδόπη, δεύτερη ημέρα από την έλευση της «Μήδειας», ενώ οι χιονοπτώσεις έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές των δύο νομών. Ο μηχανισμός Δήμων και Περιφέρειας παραμένει επί ποδός καθώς συνεχίζονται οι εργασίες αποχιονισμού και οι ρίψεις αλατιού, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, η μετακίνηση στο οποίο εξακολουθεί να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς παραμένει η ολισθηρότητα λόγω του παγετού, ενώ στον ορεινό όγκο και στη Σαμοθράκη η μετακίνηση των οχημάτων γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Δεδομένων των υφιστάμενων καιρικών συνθηκών αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην:

-Εγνατία οδό, από τους Κήπους Έβρου έως τα όρια με το Νομό Θεσσαλονίκης

-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου

-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Γέφυρας Κήπων

-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής

-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης- Αισύμης- Δερείου-ελληνοβουλγαρικών συνόρων

-Εθνική Οδό Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους-Ξάνθης

-Επαρχιακή Οδό Κομοτηνής-Ιάσμου-Αμαξάδων

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, παρατείνεται και για αύριο η διακοπή δια ζώσης των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση, σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ από Τετάρτη ο κάθε Δήμος θα αποφαίνεται για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.

Χανιά: Έκτακτοι χώροι καταφυγής για αστέγους από τον δήμο Χανίων λόγω κακοκαιρίας

Σε έκτακτο άνοιγμα χώρων ιδιοκτησίας του, ώστε να καταφύγουν οι άστεγοι της πόλης προχωρά ο δήμος Χανίων. Η απόφαση πάρθηκε μετά και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν εκτάκτως τα Κέντρα Απασχόλησης Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στις περιοχές , Σπλάντζια ,Νέα Χώρα και Σούδα. Το ΚΑΠΗ στην πλατεία Σπλάντζιας, θα παραμένει ανοικτό καθ’ όλο το 24ωρο, ενώ σε Νέα Χώρα και Σούδα, θα λειτουργήσουν από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση οι χώροι έχουν εξοπλιστεί επαρκώς, ώστε να φιλοξενήσουν όσους πολίτες είναι σε δεινή κοινωνική κατάσταση, οι αίθουσες θα θερμαίνονται και θα διατίθενται ζεστά ροφήματα και εδέσματα για τους φιλοξενούμενους. 

Ηράκλειο: Ραγδαία η επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη – Κλειστά αύριο και μεθαύριο (Τρίτη και Τετάρτη) τα σχολεία της ΠΕ Ηρακλείου

Η «Μήδεια» τις τελευταίες ώρες, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην Κρήτη, με τα πρώτα χιόνια, να έχουν ήδη ντύσει τις ορεινές περιοχές, στα λευκά. Η αδιάκοπη χιονόπτωση από τις δώδεκα και μισή το μεσημέρι στο Οροπέδιο Λασιθίου, επέβαλε το μέτρο της χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, για τους οδηγούς που κινούνται από το Κράσι προς το Οροπέδιο, ενώ και εντός του Οροπεδίου η μετακίνηση λόγω της χιονόπτωσης, είναι δύσκολη. Η θερμοκρασία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, έχει πέσει από το πρωί αισθητά, με τον υδράργυρο ακόμη και στις παραθαλάσσιες περιοχές να υποχωρεί κάτω από τους 6βαθμούς κελσίου, τις απογευματινές ώρες.

Τα σχολεία όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω της κακοκαιρίας θα παραμείνουν και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη κλειστά, ενώ η με νέα ανακοίνωση που εξεδόθη από την Πολιτική Προστασίας της Περιφέρειας, οι πολίτες καλούνται μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, αναφέρει ότι για την Κρήτη σήμερα Δευτέρα αναμένονται χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι πυκνές κατά περιόδους στα ορεινά ενώ οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί εντάσεως 7 και 8 μποφόρ. Για αύριο Τρίτη, κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις που θα επεκταθούν στα ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε επίπεδο θύελλας. Την Τετάρτη, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ θα διατηρηθούν στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι, ενώ μετά τις μεσημβρινές ώρες, βαθμιαία, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έως αυτήν την ώρα

Παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστεια της Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες ενώ διακοπές σημειώνονται και σε χωριά της Καρδίτσας, Θήβας, ‘Αρτας, Πηλίου, Ιωαννίνων και Καρπενησίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα εντοπίζονται:

-Στην Αττική σε ορισμένα τμήματα στις περιοχές Βαρυμπόμπη, Ασπρόπυργος, Αυλώνα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Αγ.Στέφανος, ‘Ανοιξη, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Εκάλη, Πικέρμι, Ροδόπολη και Σταμάτα. Οι βλάβες προκύπτουν κυρίως από την πτώση μεγάλου αριθμού δέντρων στο Δίκτυο, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολάβων, βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση για την όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση των ζημιών.

-Στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας και τα παραλιακά χωριά της Λίμνης και του Μαντουδίου. Στη Χαλκίδα τα χωριά Βαθύ και Δροσιά και τα χωριά της κεντρικής Εύβοιας προς ‘Αγιο Ιωάννη Ρώσο και στην Κάρυστο το Κάβο Ντόρο, ενώ υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες τοπικές βλάβες στην Αταλάντη.

-Στα χωριά του Πηλίου Κατηγιώργης, Λυρή, Μουρτιάς και Κατηχώρι,στα χωριά ‘Αγιος Δημήτριος και Γαβρίνα στο Καρπενήσι, στα χωριά της Θήβας ‘Αγιος Βασίλειος και Καλαμάκι, σε οικισμούς της Αργιθέας στην Καρδίτσα, σε λίγα χωριά του Ανατολικού και κεντρικού Ζαγορίου, σε δύο χωριά του δήμου Πωγωνίου καθώς και στον Μεσόπυργο ‘Αρτας.

Στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης και στα νησιά, δεν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση των Σποράδων, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουν τους χειρισμούς και τις προσπάθειες προσέγγισης στα σημεία του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων.