Newsroom

Newsroom

Μιανμάρ: Το Facebook κατέβασε τη σελίδα του στρατού

Το Facebook διέγραψε την κεντρική σελίδα του στρατού της Μιανμάρ για παραβίαση των προτύπων που απαγορεύουν την υποκίνηση βίας, καθώς οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το πραξικόπημα μαίνονται στη χώρα.  

Myanmar coup

Το Facebook είπε ότι διέγραψε τη σελίδα του στρατού ή του Tatmadaw υποστηρίζοντας πως «Σύμφωνα με τις παγκόσμιες πολιτικές μας, καταργήσαμε τη σελίδα της ομάδας πληροφοριών του Tatmadaw True News από το Facebook για επανειλημμένες παραβιάσεις των κοινοτικών προτύπων που απαγορεύουν την υποκίνηση βίας»». 

Η απαγόρευση του Facebook ήρθε καθώς το διαδίκτυο παραμένει αποκλεισμένο για τους χρήστες για έβδομη συνεχόμενη νύχτα.  Καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να μαζεύονται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Yangon και Mandalay, έγινε γνωστή η είδηση ότι συνελήφθη ο γνωστός ηθοποιός Lu Min. 

Ήταν ένας από τους έξι διάσημους. που δήλωσε ο στρατός την Τετάρτη ότι ήταν καταζητούμενος βάσει νόμου κατά της υποκίνησης για ενθάρρυνση των δημοσίων υπαλλήλων να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Οι κατηγορίες μπορούν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Η σύζυγός του, Khin Sabai Oo, είπε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook ότι η αστυνομία είχε έρθει στο σπίτι τους στο Yangon και τον έθεσε υπό κράτηση νωρίς την Κυριακή. Ο ηθοποιός, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε 1.000 ταινίες και έχει κερδίσει πολλά βραβεία στη χώρα του, είχε λάβει μέρος σε αρκετές διαδηλώσεις. 

Την ίδια ώρα στο Yangon, αρκετές χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν σε δύο τοποθεσίες για να φωνάξουν συνθήματα, ενώ εκατοντάδες μαζεύτηκαν ειρηνικά στη δεύτερη πόλη του Mandalay.  «Ο αριθμός των ανθρώπων θα αυξηθεί σήμερα και δεν θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη δημοκρατία », δήλωσε ο διαδηλωτής, Yin Nyein Hmway. Οι άνθρωποι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες επίσης στις κεντρικές πόλεις Monywa και Bagan και στις νότιες πόλεις Dawei και Myeik.   Στην πόλη της Myitkyina στο βορρά, όπου έχουν σημειωθεί αντιπαραθέσεις τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι έβαλαν λουλούδια για τους νεκρούς διαδηλωτές.

«Στόχευαν στους επικεφαλής των άοπλων πολιτών. Στοχεύουν στο μέλλον μας», είπε ένας νεαρός διαδηλωτής στο Mandalay.   Μια ακτιβιστική ομάδα, η Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατούμενους, δήλωσε το Σάββατο ότι 569 άτομα συνελήφθησαν, κατηγορήθηκαν ή καταδικάστηκαν σε σχέση με το πραξικόπημα. 

Οι διαδηλώσεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, σε αντίθεση με προηγούμενα επεισόδια αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια σχεδόν μισού αιώνα άμεσης στρατιωτικής κυριαρχίας, η οποία έληξε το 2011.   

Μέλη εθνοτικών μειονοτήτων, ποιητές, ράπερ και εργαζόμενοι στις μεταφορές διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο σε διάφορα μέρη, αλλά η ένταση κλιμακώθηκε γρήγορα στο Mandalay, όπου η αστυνομία και οι στρατιώτες αντιμετώπισαν απεργούς ναυπηγούς. 

Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών.   Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Ko Aung, αρχηγός της εθελοντικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης Parahita Darhi.   Η αστυνομία δεν σχολίασε σχετικά ενώ η κρατική τηλεόραση MRTV δεν έκανε κανέναν λόγο για τις διαμαρτυρίες ή τα θύματα.   

Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ

γεφυρα κατεδαφιση

Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ

Η ΕΛΑΣ αναζητά πληροφορίες σχετικά το τροχαίο με το βυτιοφόρο που ανετράπη και πήρε φωτιά…

Σταρόβας μετά την περιπέτεια της υγείας του: Θέλω να ευχαριστήσω τόσους, που θα μιλάω δυο μέρες! (video)

Screenshot 2024 06 16 230533

Σταρόβας μετά την περιπέτεια της υγείας του: Θέλω να ευχαριστήσω τόσους, που θα μιλάω δυο μέρες! (video)

Ο γνωστός καλλιτέχνης είχε νοσηλευτεί για δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και…