Μια…Καλλονή που την ασχημίζουν με τις πολιτικές τους

Την περιοχή της Καλλονής επισκέφθηκε η Αγλαΐα Κυρίτση συνεχίζοντας την περιοδεία της στη Λέσβο. Η υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου περπάτησε…

kalloni 1

Την περιοχή της Καλλονής επισκέφθηκε η Αγλαΐα Κυρίτση συνεχίζοντας την περιοδεία της στη Λέσβο. Η υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης συνομιλώντας με τους καταστηματάρχες της περιοχής, ακολούθησε η επίσκεψη στο ΙΚΑ και στο Κέντρο Υγείας, στα γραφεία της ΔΕΗ, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας συναντήθηκε με εκπροσώπους ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων από όλο το νησί.

Χαρακτηριστικό στοιχείο για τα όσα αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, καταγράφοντας καθημερινά λουκέτα στα καταστήματά και αύξηση της ανεργίας, είναι το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες δεν έχουν ακόμη λάβει μέχρι και σήμερα τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που είχαν υποστεί από τις πλημμύρες του 2011, όπως κατήγγειλαν στην Αγλαΐα Κυρίτση, δεκάδες μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες της αγοράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου της Καλλονής στη συνάντηση που είχε μαζί τους η υποψήφια περιφερειάρχης. Τόσο ο πρόεδρος, Γιώργος Χρυσίδης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μίλησαν για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του Καλλικράτη που έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση υπηρεσιών από την περιοχή, γεγονός που όχι μόνο δυσκόλεψε κατά πολύ τη ζωή των κατοίκων αλλά παράλληλα επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα στον εμπορικό κόσμο. Τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την απουσία αντιπλημμυρικών έργων -έστω και αν αυτά αφορούν τον στοιχειώδη καθαρισμό του ποταμού που διασχίζει την Καλλονή- επιδεινώνουν την κατάσταση και αφήνουν τους εμπόρους ανυπεράσπιστους μπροστά στην καταστροφή της περιουσία τους.

 

Επιπλέον, το παρεμπόριο και η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς, με την εφαρμογή της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, δημιουργούν δυσβάσταχτο βάρος στις μικρές επιχειρήσεις με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. Ο εμπορικός σύλλογος δεν είναι αντίθετος στην ύπαρξη των μεγάλων καταστημάτων, που θα μπορούσαν κάτω από προϋποθέσεις να συνδράμουν στη μείωση της ανεργίας, αρκεί η λειτουργία τους να συμβαδίσει με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Γι αυτό και ένα από τα βασικά αιτήματά τους είναι να μην «κλείνουν τα μάτια» οι αρμόδιοι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας αλλά να επιβάλλουν την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα πολυκαταστήματα-super market, η οποία ορίζει να μην υπερβαίνουν τα 500 τ.μ. μαζί με τον αποθηκευτικό χώρο, έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί και να επιβιώσει η τοπική, μικρομεσαία επιχείρηση.

«Ο Καλλικράτης άφησε και στην περιοχή της Καλλονής την δική του σφραγίδα. Μόνο που αντί για ανάπτυξη έφερε δυσκολίες, απομόνωση, απομακρύνσεις υπηρεσιών, αδυναμία διαχείρισης ακόμη και των ρεμάτων της περιοχής και πολλά άλλα προβλήματα. Το αίτημα των κατοίκων για αυτόνομο Δήμο είναι ώριμο και πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής αναθεώρησης του «Καλλικρατικού προκρούστη», με τους δυσλειτουργικούς Δήμους που έδειξαν τα όρια τους και δεν μπορούν πια να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες. Οι κάτοικοι της δυναμικής Καλλονής δικαιούνται να έχουν λόγο για το πώς θα παίρνονται οι αποφάσεις που αφορούν την περιοχή τους», δήλωσε η Αγλαΐα Κυρίτση, πριν κλείσει η συνάντηση.

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…