Τουρκική πόλη χαρίζει χιλιάδες ποδήλατα σε παιδιά

«Μέχρι στιγμής έχουμε μοιράσει πάνω από 4.000 ποδήλατα και στόχος μας είναι να χαρίσουμε τουλάχιστον 15.000», τονίζει ο δήμαρχος του Κιλίς. Όμως, προσοχή! Υπάρχουν και προϋποθέσεις.

bicycle turkey 1

Αφότου ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πριν από επτά χρόνια, εκατομμύρια Σύροι κατέφυγαν στην Τουρκία. Στρατόπεδα προσφύγων έχουν στηθεί κατά μήκος των συνόρων, ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν επιλέξει να παραμείνουν σε πόλεις όπως το Κιλίς που βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα των δύο χωρών.

Όπως σημειώνει ο Guardian, ο πληθυσμός των Σύρων προσφύγων ξεπερνά πλέον τον αριθμό των ντόπιων στην πόλη του Κιλίς και η αραβική γλώσσα ακούγεται πια περισσότερο κι από την τούρκικη.

Ο πληθυσμός του Κιλίς διπλασιάστηκε σε 260.000 σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, ενώ το 2016 οι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν όταν το ISIS βομβάρδισε την πόλη από τη συριακή πλευρά. Περίπου 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση αυτή και πολύ περισσότεροι τραυματίστηκαν. Φέτος, το Κιλίς βομβαρδίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά από τους μαχητές του κουρδικού YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), που στοχοποίησαν τον τουρκικό στρατό.

Σήμερα μια αίσθηση ομαλότητας έχει επιστρέψει στο Κιλίς -μια πόλη της οποίας το κέντρο θυμίζει στενό λαβύρινθο με τα σοκάκια του, τα πέτρινα κτίριά του και τα τζαμιά του 16ου και του 17ου αιώνα. Επιθυμία, λοιπόν, του Hasan Kara, δημάρχου της πόλης, είναι η περιοχή να μη δίνει πια την εικόνα ενός μέρους ισοπεδωμένου από τον πόλεμο, αλλά μιας ευγενικής πόλης που άνοιξε τις πόρτες της στους πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Kara έχει προωθήσει μια σειρά πρότζεκτς, που μεταξύ άλλων αφορούν στην κατασκευή υποδομών με στόχο τη δημιουργία ενός πιο αξιοπρεπούς και υποφερτού περιβάλλοντος. Ένα, λοιπόν, από τα πλέον ασυνήθιστα σχέδιά του περιλαμβάνει τη δωρεά χιλιάδων ποδηλάτων στα παιδιά της πόλης.

Για να εξασφαλίσει ένα ποδήλατο κάθε παιδί πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις: πρέπει να πείσει έναν συγγενή να κόψει το κάπνισμα, να διατηρεί καλούς βαθμούς στο σχολείο -και να βελτιωθεί στο μάθημα που είναι πιο αδύναμο-, καθώς και να υποσχεθεί να κάνει ποδήλατο για μία ώρα κάθε μέρα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που το πήρα!» τόνισε στους ρεπόρτερ του Guardian ο εννιάχρονος Hilmi Calban, δείχνοντάς τους το καινούριο του, μαυροκόκκινο mountain Corvette Python.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο δήμαρχος «στήριξε» το σχέδιό του με τη δημιουργία ενός προστατευμένου ποδηλατοδρόμου μήκους τεσσάρων μιλίων -διακοσμημένου, μάλιστα, με λουλούδια-, στο κέντρο της πόλης. Στόχος του Kara είναι η κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων 20 μιλίων που θα καλύπτει όλο το εύρος της πόλης, σε μια προσπάθεια να… «σπάσει» την κυριαρχία των αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών που κατακλύζουν το Κιλίς.

Το αρχικό κεφάλαιο για το συγκεκριμένο πρότζεκτ προήλθε από το τουρκικό Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο τα κονδύλια δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος της πόλης να καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει: «Στηρίξτε μας και ελάτε να φτιάξουμε μια πόλη-πρότυπο, μια πόλη με ποδήλατα, υγιή τρόπο ζωής και μια κουλτούρα ειρηνικής συνύπαρξης», τονίζει.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…