Μια… σίγουρη καρατόμηση που δεν ήρθε! Τώρα;

Αυτοί που ισχυρίζονται πως γνωρίζουν και τον χρόνο που θα γίνει ο ανασχηματισμός και τα πρόσωπα που θα φύγουν και τα στελέχη που θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα, επιμένουν ότι ο Γ. Βρούτσης μετράει μέρες...

ap mitvr

Πριν από τον προηγούμενο ανασχηματισμό οι πάντες είχαν προεξοφλήσει την καρατόμηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Είχε συνδέσει το όνομά του με ορισμένες κραυγαλέες αστοχίες που, αν και επώδυνες για πολλούς ανθρώπους, έβγαλαν πολύ γέλιο και είχε αναγκάσει τον πρωθυπουργό να τον αδειάσει δημοσίως τουλάχιστον δύο φορές. Οπότε όλα συνηγορούσαν υπέρ της απομάκρυνσής του ή, στην καλύτερη γι’ αυτόν περίπτωση, υπέρ της μετακίνησής του σ’ ένα λιγότερο δύσκολο, λιγότερο απαιτητικό πόστο.

Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, ο κ. Βρούτσης παρέμεινε στη θέση του για να συνεχίσει το έργο του, με κάπως ψαλιδισμένα πάντως τα φτερά, αφού το επιτελείο του Μαξίμου τοποθέτησε δίπλα του και μάλιστα σε ισοϋψή ρόλο (ανασκολοπισμός του ασφαλιστικού) τον φερτό από το ΠΑΣΟΚ Π. Τσακλόγλου.

Οι προσδοκίες των χαιρέκακων εσωκομματικών αντιπάλων του διαψεύστηκαν, οι φιλοδοξίες των στελεχών που εποφθαλμιούσαν τη θέση του υποχώρησαν. Οι μόνοι που χάρηκαν ήταν οι επικεφαλής εκπομπών σε συγκεκριμένο κανάλι, το οποίο τιμούσε με τη σχεδόν καθημερινή παρουσία του ο κ. Βρούτσης δίνοντας αποκλειστικές πληροφορίες. Ηταν αδιάφορο ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες, έμεναν στα χαρτιά ή σκόνταφταν στα γεγονότα και έσπαγαν τα μούτρα τους. Η δουλειά γινόταν. Το κανάλι είχε υψηλή τηλεθέαση στις μεγάλες ηλικίες, ο υπουργός δωρεάν προβολή.

Ενθουσιάστηκαν βεβαίως με την παραμονή του στο υπουργείο και τα πειραχτήρια του Διαδικτύου, αφού ο κ. Βρούτσης ήταν ο πολιτικός που τους είχε δώσει αρκετές αφορμές για να κάνουν καλαμπούρια. Βρισκόταν πολύ ψηλά στον κατάλογο των προτιμήσεών τους για πλάκα.

Τώρα, όμως, αυτοί που ισχυρίζονται πως γνωρίζουν και τον χρόνο που θα γίνει ο ανασχηματισμός και τα πρόσωπα που θα φύγουν και τα στελέχη που θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα, επιμένουν ότι ο κ. Βρούτσης μετράει μέρες. Σήμερα, αύριο, το πολύ μεθαύριο (σχήμα λόγου είναι, δεν κυριολεκτώ) το μέγαρο Μαξίμου θα ανακοινώσει στον κ. Βρούτση ότι έκλεισε ο κύκλος του στο υπουργείο Εργασίας, θα τον ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες του και ο διάδοχός του, εξ υποχρεώσεως, στη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής θα εξάρει την πολύτιμη προσφορά του σ’ έναν κρίσιμο τομέα.

Για την ώρα οι καλά (;) πληροφορημένοι κύκλοι δεν ξέρουν αν θα τιμωρηθεί παραδειγματικά μένοντας έξω από την κυβέρνηση ή θα πάρει κάποιο άλλο υπουργείο. Λέγεται ότι ο προστάτης του κ. Βρούτση είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Αυτός έβαλε πλάτη για να μη φύγει από το υπουργείο στον ανασχηματισμό, αυτός θα ρίξει ξανά το ειδικό βάρος του (υπολογίσιμο στην εσωκομματική αρένα) για να κρατήσει ο εκλεκτός του την υπουργική καρέκλα ή να πάρει κάποια άλλη ώστε το χάπι να μην είναι πολύ πικρό.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που προκαλεί ανησυχία στο μέγαρο Μαξίμου. Θα δεχτεί ο κ. Βρούτσης να γίνει αδιαμαρτύρητα το εξιλαστήριο θύμα; Τα εκκωφαντικά λάθη του οφείλονται σε δικές του επιλογές; Οι παιδαριώδεις χειρισμοί μπορεί να φέρουν την υπογραφή του, είναι όμως το αποτέλεσμα των αποφάσεων που έλαβε αυτός ή ήταν ο εκτελεστής εντολών ισχυρών παραγόντων που πλαισιώνουν τον πρωθυπουργό;

Αν ισχύει το δεύτερο, είναι σίγουρος ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του ότι ο κ. Βρούτσης θα κρατήσει το στόμα του κλειστό, ότι δεν θα υπερασπιστεί με όλους τους τρόπους τον εαυτό του, ότι δεν θα «δώσει» ονόματα και διευθύνσεις; Μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, που τρομάζει το κέντρο εξουσίας στο μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να αποτραπεί αν ο κ. Βρούτσης βολευτεί σε κάποιο άλλο κυβερνητικό πόστο. Το μοντέλο «κράτα με να σε κρατώ» εφαρμόζεται στα εξουσιαστικά σχήματα όπου ο αρχηγός είναι δέσμιος παραλυτικών ισορροπιών.

Ανάγωγα

filotimo

-Δεν μου λες, ρε Γκρούεζα, εσύ είσαι του κόμματος;

-Και με ρωτάτε εσείς, κύριε υπουργέ;

-Ρε άσε τις κουβέντες, σε ρωτάω, είσαι στο κόμμα ναι ή όχι;

-Φυσικά.

-Πόσα χρόνια;

-Από είκοσι χρονών παιδάκι.

-Και εξωκομματικώς πώς τα βολεύεις;

-Ελα Παναγία μου, μα είμαι του κόμματος, κύριε υπουργέ.

Ο διάλογος ανάμεσα στον Λ. Κωνσταντάρα (Μαυρογιαλούρος) και στον Δ. Παπαγιαννόπουλο (Γκρούεζας) είναι από την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» των Αλ. Σακελλάριου-Χρ. Γιαννακόπουλου. Μου ήρθε στο μυαλό με αφορμή την παραβίαση του καταλόγου για τους εμβολιασμούς από κυβερνητικά στελέχη και συγγενείς τους. Σαν τον Μαυρογιαλούρο που παραιτήθηκε δεν βλέπω πολλούς στη γαλάζια παράταξη. Από Γκρούεζες όμως να φάνε κι οι κότες.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…