Red n’ Noir γωνιά βιβλίου στην Κυψέλη

Ένα ατμοσφαιρικό βιβλιοπωλείο - καφέ άνοιξε τις πόρτες του στην Κυψέλη και έχει ήδη φιλοξενήσει αρκετές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. 

red1

Οι Εκδόσεις Red n’ Νoir έκαναν την εμφάνισή τους περίπου πριν από δύο χρόνια με το «ΑΧΒΑΧΙΚΟ» του Τάσου Θεοφίλου.  Ακολούθησαν και άλλα βιβλία που ξεχώρισαν στον χώρο των μικρών εκδόσεων. Στη συνέχεια ο πυρήνας του Red n’ Noir αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του βιβλιοπωλείο – καφέ και ήδη έχει διοργανώσει αρκετές παρουσιάσεις. Με μια γρήγορη ματιά στα ράφια του βιβλιοπωλείου είναι εμφανές ότι τρέφουν μεγάλη αγάπη για τα κόμικ και τις αστυνομικές ιστορίες, για το πολιτικό βιβλίο και τα μικρά εκδοτικά εγχειρήματα.

«Υπάρχει ένα σημαντικό κενό στον χώρο του βιβλίου. Πολλοί νέοι συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημιουργοί κόμικ δεν έχουν πρόσβαση στα ράφια των μεγάλων βιβλιοπωλείων» αναφέρει στο Documento o Τ. Θεοφίλου. Ο πυρήνας του εγχειρήματος αποτελείται από έξι ανθρώπους. «Η λογική μας είναι ο κόσμος να παραμένει στον χώρο μετά το τέλος των εκδηλώσεων και να συνεχίζει με ένα ποτό» επισημαίνει ο Σ. Γεωργιάδης. «Το ποτό επιβάλλεται και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης εάν το βιβλίο είναι πολύ… βαρύ» προσθέτει ο Π. Γεωργιάδης. «Κάποιοι ακαδημαϊκοί λένε ότι η ουσία στα συνέδρια είναι οι συζητήσεις που ακολουθούν στους διαδρόμους, εμείς πιστεύουμε ότι στις παρουσιάσεις βιβλίων η ουσία είναι το ποτό στα πηγαδάκια μετά. Οι μεγάλοι χώροι είναι αποξενωμένοι και διώχνουν γρήγορα τον κόσμο» λέει ο Τ. Θεοφίλου.

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με τη λογική του ηλεκτρονικού περιοδικού και βιβλιοπωλείου. Παράλληλα, δημιουργεί ατμόσφαιρα μεσοπολεμικής επιφυλλίδας με αστυνομικές ιστορίες που δημοσιεύονται σε συνέχειες, ενώ κάθε Κυριακή φιλοξενεί συνεντεύξεις με συγγραφείς.

Το επόμενο διάστημα υπάρχει η σκέψη να ανοίξει ο χώρος για περισσότερες εκδηλώσεις, όπως αναγνώσεις παιδικών βιβλίων και σεμινάρια κόμικ. Ο χώρος του Red n’ Νoir έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα αρκετές παρουσιάσεις. Το graphic novel «Ο ζητιάνος», το ποιητικό βιβλίο του Χρήστου Μαστέλλου «Κερνάω μελανή χολή, όποιος θέλει πίνει», το «Εγχειρίδιο του καθημερινού αντάρτη πόλης» και το Ημερολόγιο Εργαζομένων της ΕΣΕ. Το επόμενο διάστημα θα φιλοξενηθούν και εκδηλώσεις με ιστορικό περιεχόμενο. «Η Τασούλα Δερβενιώτη θα μιλήσει για το “Διπλό βιβλίο” και τη ζωή της ΕΠΟΝίτισσας και αντάρτισσας Σταματίας Μπαμπέση, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης για τους πρόσφυγες την εποχή του μεσοπολέμου και η Ελένη Κυραμαργιού για τη Δραπετσώνα» προσθέτει ο Π. Γεωργιάδης.

Κόμικ, νουάρ και πολιτικό βιβλίο

Η ομάδα του Red n’ Noir δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα κόμικ, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το «Bad choi-ces» της Crispy Shift και του Τάσου Θεοφίλου. «Υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα από τότε που σταμάτησαν τα φεστιβάλ της “Βαβέλ” και είναι δύσκολο να γεμίσει το κενό που έχει δημιουργηθεί, παρόλο που γίνονται αξιόλογες προσπάθειες και αυτοεκδόσεις. Λείπει ο χώρος ζύμωσης για τους κομιξάδες και τις κομιξούδες. Το κόμικ έχει μεγάλη αφηγηματική δύναμη. Διαφέρει από την κινούμενη εικόνα και τον γραπτό λόγο και βάζει αμέσως τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα της ιστορίας. Ταυτόχρονα, έχει και ένα εφήμερο στοιχείο που γοητεύει» λέει η δημιουργός κόμικ Crispy Shift. «Το “Bad choices” είναι μια μικρή αστυνομική ιστορία με νουάρ και κωμικά στοιχεία. Το αστυνομικό μυθιστόρημα μου αρέσει γιατί δεν εμβαθύνει σε κοινότοπες κοινωνικές καταστάσεις αλλά σε οριακές. Το αστυνομικό ρεπορτάζ με ελκύει από παιδί μάλλον για τον ίδιο λόγο» επισημαίνει ο Τ. Θεοφίλου.

Ο προσανατολισμός των αναγνωστών περιστρέφεται επίσης γύρω από το πολιτικό – κινηματικό βιβλίο. «Υπάρχουν πολλές εκδόσεις αντίστοιχου προσανατολισμού οι οποίες στηρίζουν δομές αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους, προσφυγικές δομές και εγχειρήματα κοινωνικής αντιεξουσίας. Θυμάμαι ότι είχα συναντήσει τον αναρχικό Αλφρέντο Μπονάνο την εποχή που ξεκινούσε αυτή η πλημμυρίδα των μικρών κινηματικών εκδόσεων και είχε μείνει εντυπωσιασμένος από την ποιότητά τους. Γίνεται πολύ καλή δουλειά, η οποία συμβάλλει και στην κινηματική αυτομόρφωση. Το ρεύμα της ιταλικής αυτονομίας δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον γιατί έχει επηρεάσει την ελληνική πολιτική σκηνή (και επειδή η Ιταλία είναι γειτονική χώρα), αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει και ενασχόληση με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα με την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Εχουν κυκλοφορήσει επίσης αρκετά βιβλία για τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στην Ιρλανδία και τη χώρα των Βάσκων, αλλά και τα αντάρτικα κινήματα της Λατινικής Αμερικής» συνοψίζει ο Π. Γεωργιάδης. Γιατί όμως Red n’ Noir; «Το όνομά μας είναι ένα πολιτικό λογοπαίγνιο με το κόκκινο και το μαύρο, αλλά εκφράζει και την αγάπη μας για την αστυνομική λογοτεχνία» προσθέτει.

-Οι εκδόσεις Red’ n Noir προτείνουν:

«Ο ζητιάνος» (Polaris)

«Bad choices» του Τάσου Θεοφίλου και της Crispy Shift (Red n’ Noir)

«Μια φυσιολογική ζωή» του Βασίλη Παλαιοκώστα (Εκδόσεις των Συναδέλφων)

 «Ψυχαλάστρας» (αυτοέκδοση) 

5e28615d825e6347622f3b12
 

INFΟ

Δροσοπούλου 52, Κυψέλη, rednnoir.gr, www.facebook.com/rednnoir/ 

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…