Μια πρωτοβουλία που θυμίζει ξανά Μπαρτσελόνα

Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος...

barca1

Στον καιρό που η Μπαρτσελόνα δείχνει να απομακρύνεται από τις ρίζες της, η δημιουργία μιας πολύ ξεχωριστής ομάδας από τα σπλάχνα της έχει κάτι από τη φιλοσοφία που την καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου ως κάτι «παραπάνω από έναν σύλλογο».

Ένα πρωτάθλημα διαφορετικό από τα άλλα

«Ήταν πολύ ξεκάθαρο για μένα. Με τις αξίες που εκπροσωπούμε, το να είμαστε “κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος” και να φροντίζουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δεν ήταν λογικό να μη βρισκόμαστε ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες». Η Μάρτα Σεγού, η οποία ανέλαβε το καλοκαίρι τη θέση της προέδρου στο Ίδρυμα της Μπαρτσελόνα, είναι ξεκάθαρη. Το πρωτάθλημα της Λα Λίγκα για άτομα με νοητική αναπηρία αποτέλεσε πρωτοβουλία του Ιδρύματος του πρωταθλήματος Ισπανίας, ξεκινώντας το 2017. Την προηγούμενη χρονιά σταμάτησε εντελώς, λόγω της πανδημίας, καθώς οι διοργανωτές έθεσαν την ασφάλεια των ανθρώπων σε προτεραιότητα. Μέσα στον Νοέμβριο, ξεκίνησε η τελική φάση της προηγούμενης σεζόν και ανακοινώθηκε η έναρξη της νέας, με μια νέα, μεγάλη συμμετοχή: Αυτή της Μπαρτσελόνα.

Οι συμμετέχοντες φτάνουν πλέον τους 42, ενώ από τις μεγάλες ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν απούσα είναι μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης. Το πρωτάθλημα ξεκινά με πολύ αυστηρά μέτρα για την πανδημία, ενώ οι νέες ομάδες θα ενταχθούν σταδιακά, παίζοντας πρώτα ένα τουρνουά μεταξύ τους.

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Η Σεγού ήταν αποφασισμένη να μην χάσει άλλο χρόνο. Μέσα σε λίγες μέρες, κατάφερε να έρθει σε επαφή με οργανισμούς και ιδρύματα, τα οποία προωθούν την κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων στην πόλη και βρίσκονταν ήδη σε συνεργασία με το κλαμπ της Καταλονίας, για να «κατεβάσει» εγκαίρως, μέχρι τις 31 Ιουλίου, την ομάδα που θα εκπροσωπούσε την Μπάρτσα, πληρώντας τα κριτήρια. Οι παίκτες έπρεπε να είναι το λιγότερο 16 ετών και να έχουν ποσοστό αναπηρίας 33%. Η συνεργασία έπιασε τόπο και η ομάδα συστάθηκε, με ανθρώπους που είδαν την ευκαιρία ως ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όπως, για παράδειγμα, η Μόντσε Ντούρα, που εδώ και 11 χρόνια δουλεύει στην μπουτίκ του συλλόγου. Έχουν περάσει από τα χέρια της εκατοντάδες φανέλες, οι οποίες κατέληγαν σε χέρια φίλων της ομάδας από κάθε γωνιά του κόσμου. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα φορούσε η ίδια τη φανέλα του συλλόγου, εκπροσωπώντας τα χρώματά της στο χορτάρι. Κι όμως, έγινε πράξη.

Με τη βοήθεια εθελοντών και υπό τις οδηγίες ενός τεχνικού επιτελείου έξι ατόμων, η νέα Μπαρτσελόνα ξεκίνησε προπονήσεις στο αθλητικό κέντρο του συλλόγου. Λίγο πιο μακριά, οι ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας έκαναν τη δική τους. Στις 18 Οκτωβρίου έπαιξαν το πρώτο τους φιλικό και η υπερηφάνεια του κλαμπ είναι τόσο μεγάλη, που ο ίδιος ο πρόεδρος, ο Χουάν Λαπόρτα, παρακολούθησε την αναμέτρηση, έχοντας τη δυνατότητα να συναντήσει κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά. «Για πολλούς ήταν σαν να έχουν κερδίσει το λαχείο. Ακόμα δεν το πιστεύουν», είπε η Σεγού.

Ένας παράγοντας κοινωνικής αλλαγής

To μότο «Mes Que Un Club» που συνοδεύει με καμάρι την Μπαρτσελόνα σε κάθε της έκφανση, έχει τις ρίζες της στο ένδοξο παρελθόν του συλλόγου, στην ταύτισή του με την καταλανική ταυτότητα και τη φιλοσοφία του: Την έννοια της δημοκρατίας και της συμμετοχής, την πολιτιστική και κοινωνική της διάσταση, τη στάση στο πλευρό των αδικημένων, τη δημιουργία ποδοσφαιριστών από τα σπλάχνα της, τη χάραξη πολιτικής ανεξαρτήτως οικονομικών συμφερόντων. Ακόμα κι αν η πρώτη ομάδα, τα τελευταία χρόνια, δείχνει να απομακρύνεται από κάποιες από τις αρχές που καθιέρωσαν το μότο ως συνώνυμο των απανταχού «κουλέ», στις καρδιές τους θα υπάρχει για πάντα. Και κινήσεις όπως η συμμετοχή στη λίγκα των ξεχωριστών παιδιών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Δεν είναι μόνο η Μπαρτσελόνα. Κάθε ομάδα, έχει τις δικές ιστορίες, τη δική της αγκαλιά ανοιχτή για παιδιά που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να φορέσουν τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας και να χαρούν το όμορφο παιχνίδι. Ο Ντανιέλ Ανγκούλο, προπονητής της Ιμπίθα, μιλώντας στην El Pais περιέγραψε τη διαδικασία των προπονήσεων: «Το τεχνικό και τακτικό κομμάτι μένει σε δεύτερο πλάνο και επικρατούν αξίες όπως η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα. Οι παίκτες και οι οικογένειές τους είναι πολύ χαρούμενοι, γιατί πολλοί δεν κατάφεραν ποτέ να ενταχθούν σε κάποια ομάδα». Για την Όλγα ντε λα Φουέντε, διευθύντρια του Ιδρύματος της La Liga, το πρωτάθλημα αυτό είναι: «ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ισχυρής δέσμευσης του ποδοσφαίρου, με την ευαισθητοποίηση προς τα άτομα με αναπηρία και την ένταξή τους από διαφορετική σκοπιά». Όπως ξεκαθάρισε, στο τέλος της ημέρας, όλα έχουν να κάνουν με το να γίνει το αγαπημένο τους παιχνίδι και το πρωτάθλημα που παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος, ένας ξεχωριστός παράγοντας κοινωνικής αλλαγής…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…