Ομπντούλιο

Μια πορεία κι ένα μήνυμα για τα θύματα του τζόγου

Στα 34 του, ο Λιούις Κίογκ αυτοκτόνησε, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον εθισμό του στον τζόγο. Η οικογένειά του προσπαθεί να τιμήσει τη μνήμη του, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις διαφημίσεις στο ποδόσφαιρο. 

1280px 2012 Olympic Football Honduras v Morroco

«Το σημείωμα που άφησε έλεγε ότι ντρέπεται να μιλήσει γι’ αυτό. Δεν ξέραμε ότι ζούσε με αυτόν τον απαίσιο εθισμό». Ο Πίτερ Κίογκ, πατέρας του Λιούις, που αυτοκτόνησε το 2013 σε ηλικία 34 ετών, μίλησε στον Guardian για το πώς οι διαφημίσεις του τζόγου σε φανέλες και γήπεδα ποδοσφαιρικών ομάδων μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα. 

Η εκτόξευση της διαφήμισης τζόγου

Ο ίδιος, ανακάλυψε την πρωτοβουλία The Big Step, που μέ μότο «ας κλωτσήσουμε τον τζόγο έξω από το ποδόσφαιρο», διοργανώνει καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Η πρώην σύντροφος του Λιούις, Τζέιν, μαζι με την κόρη τους, θα πάρουν μέρος στην πορεία από το Εδιμβούργο στη Γλασκώβη. Θα διαρκέσει τρεις μέρες και τα 40 άτομα που θα λάβουν μέρους θα σταματήσουν σε γήπεδα μεγάλων ομάδων, όπως οι δύο «μεγάλες» της χώρας, Σέλτικ και Ρέιντζερς, αλλά και σε αυτά των Χιμπέρνιαν, Χαρτς, Μάδεργουελ, Λίβινγκστον, Σπάρτανς, Πάρτικ Θεστλ. Τελικός προορισμός θα είναι το Χάμπντεν Παρκ. 

Η εκτόξευση του διαδικτυακού τζόγου, η οποία πήρε πολύ μεγάλη ώθηση στην καραντίνα, έφερε και περισσότερες διαφημίσεις, χορηγίες και προσπάθειες προβολής. Οι εταιρείες gaming είναι αυτή τη στιγμή ένας πολύ συνηθισμένος χορηγός στη φανέλα αρκετών ομάδων ανά την Ευρώπη, τη στιγμή που υπογράφονται συνεργασίες και σε διαφημιστικές πινακίδες, γίνονται ενέργειες marketing με πρωταγωνιστές παίκτες, συνδέονται τα εκάστοτε brands με αυτά των συλλόγων. Σύμφωνα με την Επιτροπή Στοιχηματισμού της Βρετανίας, η βιομηχανία του τζόγου αποτέλεσε έναν σημαντικό αιμοδότη των ομάδων μέσα στην πανδημία, όπου τα έσοδα καταποντίστηκαν. Η αγγλική Football League, δηλαδή οι επαγγελματικές κατηγορίες κάτω από την Premier League, πήρε 40 εκατομμύρια λίρες. Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ κατέληξε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η χορηγία σε ομάδες ή πρωταθλήματα επηρεάζει τη συμμετοχή του κόσμου στον στοιχηματισμό, ωστόσο οι μαρτυρίες ανθρώπων που θα πάρουν μέρος στην πορεία, είναι διαφωτιστικές.

Οι εναλλακτικές και το παράδειγμα

«Οι ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν ευθύνη απέναντι στους νέους φιλάθλους που πηγαίνουν στο γήπεδο και τις υποστηρίζουν. Κάθε φανέλα ή άλλο ποδοσφαιρικό στοιχείο που έχει το logo εταιρείας, παρουσιάζει ένα μήνυμα στο υποσυνείδητο κάθε επτάχρονου που αγαπά το παιχνίδι: “Πρέπει να είναι καλό, αφού η ομάδα μου το φοράει”. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά έτσι λειτουργεί η διαφήμιση. Είναι διακριτικό αλλά αποτελεσματικό», τονίζει ο Πίτερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι: «Αν βγεις έξω και αναζητήσεις, τότε η σκληρή δουλειά θα σου φέρει εναλλακτικές διαφημίσεις». Είναι χαρακτηριστικό πως οι στάχτες του γιου του σκορπίστηκαν στο γήπεδο του Χίλσμπορο. Λίγο αργότερα, η Σέφιλντ Γουένσντεϊ, η ομάδα του άτυχου 34χρονου, απολογήθηκε στους γονείς του γιατί εμφανίστηκε στο μάτριξ του γηπέδου διαφήμιση στοιχηματικής εταιρείας.

Στη Σκωτία, όπου θα πραγματοποιηθεί η πορεία, η Σέλτικ και η Ρέιντζερς έχουν χορηγούς αντίστοιχα brands. Ωστόσο, η Λίγκα και τα δύο Κύπελλα σταμάτησαν να συνεργάζονται με στοιχηματικές εταιρείες. Η Χαρτς, από το 2014 σταμάτησε να έχει «άμεσες χορηγίες» που σχετίζονται με τον τζόγο. «Όπως και πολλοί άλλοι σύλλογοι, αγωνιζόμαστε για να έχουμε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας και αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για εμάς. Είμαστε αρκετά τυχεροί, ώστε να έχουμε εξασφαλίσει έναν σημαντικό αριθμό από εταιρικούς χορηγούς, οι οποίοι προσελκύστηκαν από την κοινωνική μας ευθύνη», τονίζει η Κατριόνα ΜακΚάλουμ, διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Για τον πατέρα του Λιούις, ωστόσο, δεν αρκούν οι σύλλογοι. Χρειάζεται να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές και είναι σημαντικό το ότι οι διάφοροι πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες, δείχνουν να κατανοούν το ζήτημα. «Χρειάζεται η βουλή να αλλάξει κάποια πράγματα, αλλά η κατάσταση δείχνει να είναι με το μέρος μας τώρα. Η μέρα που θα υπάρξει μηδενική διαφήμιση στοιχήματος στον αθλητισμό, θα είναι μια σπουδαία μέρα για εμένα».

«Πιστεύουν ότι είναι ασφαλές»

Στην πορεία θα είναι και άνθρωποι που κατάφεραν να αντιμετωπίζουν τον εθισμό τους πριν να είναι αργά. Μια από αυτά είναι η Κέλι Φιλντ, η οποία είπε με τη σειρά της στον Guardian: «Υπέφερα έχοντας εθιστει στον διαδικτυακό τζόγο για πολλά χρόνια, ο οποίος πήρε ώθηση από ένα μπαράζ ανελέητης διαφήμισης. Η διαφήμιση τζόγου και οι χορηγίες, στο ποδόσφαιρο και αλλού, κάνουν τον κόσμο να πιστεύει ότι ο τζόγος είναι εντελώς κανονικός και ασφαλής, κάτι δεν ισχύει». Ο ΤΖέιμς Γκράιμς ανακάλυψε την πρωτοβουλία The Big Step έπειτα από 12 χρόνια μάχης με τον εθισμό του. Για εκείνον, οι φίλαθλοι μπορούν να παίξουν τον δικό τους ρόλο. «Είναι κομβικής σημασίας να πειστούν οι ομάδες και οι φίλαθλοι να στηρίξουν την προσπάθεια. Αν μπορέσουμε να πείσουμε τους οπαδούς να πιέσουν τις ομάδες, όπως έγινε πρόσφατα στη Νόριτς, τότε οι ομάδες μπορεί να έρθουν στο πλευρό μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε 18 συλλόγους που μας στηρίζουν. Δεν έχω αμφιβολία ότι μια μέρα η διαφήμιση του τζόγου δεν θα επιτρέπεται στο ποδόσφαιρο. Ελπίζουμε η παρουσία μας στα γήπεδα να πείσει τουλάχιστον μερικά κλαμπς να ξανασκεφτούν τις συνεργασίες τους ή να δεσμευτούν να απομακρυνθούν από αυτές».

Τόσο ο Πίτερ Κίογκ όσο και ο Τζέιμς Γκράιμς ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν πρόθεση την απαγόρευση του τζόγου. «Ειλικρινά υποστηρίζω το δικαίωμα των ανθρώπων να παίξουν στοίχημα. Δεν προσπαθούμε να το σταματήσουμε. Είμαστε στο πλευρό του μέσου παίκτη. Θέλουμε όμως ο στοιχηματισμός να είναι όσο πιο ασφαλής γίνεται. Αν σταματήσει η διαφήμιση, ο κόσμος δεν θα σταματήσει να παίζει. Πριν 30 χρόνια ο κόσμος ήξερε πού να πάει να στοιχηματίσει χωρίς την ανάγκη να το δει στη φανέλα μιας ομάδας ή σε πίνακες τριγύρω από το γήπεδο».
Για αρκετούς μελετητές του ποδοσφαίρου, ο τζόγος αποτελεί έναν από τους λόγους που άλλαξαν την ταυτότητά του και το έκαναν ευάλωτο σε παρεμβάσεις, χειραγωγήσεις και παρασκήνιο. Υπάρχει όμως και μια άλλη οπτική. Αυτή των ανθρώπων. Και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους, οφείλουμε να την πάρουμε σοβαρά υπόψιν…

Πηγή φωτογραφίας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…