ΧΧ

Χρίστος Χαραλαμπόπουλος

Μία πολύ βολική κάλυψη

Σε πολιτικές συνθήκες όπως αυτές στις οποίες βρισκόμαστε τώρα και όπου τα δεδομένα δεν είναι σταθερά, δεν είναι φρόνιμο να κάνεις προβλέψεις. Είναι, ίσως, ενδιαφέρον να κάνεις υποθέσεις αλλά οι υποθέσεις δεν είναι γεγονότα.

Νέα Δημοκρατία

Την απάντηση για τα δεδομένα που διαμορφώνονται και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην ονομαζόμενη -για λίγο ακόμη- ΠΓΔΜ, νομίζω έδωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open, την περασμένη εβδομάδα.

Το βασικό ερώτημα είναι ένα. Αν θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από την Βουλή. Το ερώτημα τίθεται λόγω της διακηρυγμένης στάσης του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, να μην ψηφίσουν την συμφωνία αλλά να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι, ακόμη και χωρίς τους ΑΝΕΛ, η συμφωνία μπορεί να περάσει από την Βουλή.

Το ενδεχόμενο αυτό, δεν αρέσει καθόλου στην ΝΔ που υποστηρίζει πως αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν την συμφωνία, η κυβέρνηση έχει απωλέσει την δεδηλωμένη και πρέπει να πάμε σε εκλογές. Κάτι που ζητά συστηματικά μετά τις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, τις οποίες και έχασε.

Προσέξτε αυτό το σημείο.

Η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να καταφύγει σε εκλογές και δεν καταθέτει η ίδια πρόταση μομφής γιατί, πολύ απλά, δεν είναι σίγουρη ότι υπάρχουν 151 βουλευτές που θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Προφανώς και δεν θέλει να υποστεί τις συνέπειες μίας ήττας αν η πρόταση μομφής, απορριφθεί. Την έχει ήδη γευθεί μία φορά και επειδή οι εκλογές είναι κοντά, ο αντίκτυπος θα είναι πάρα πολύ δυσάρεστος.

Έτσι, η ΝΔ είναι υποχρεωμένη να περιμένει την ψηφοφορία στην Βουλή για την συμφωνία των Πρεσπών ή να ελπίζει ότι οι ΑΝΕΛ θα διαλυθούν έως τότε (μερικά απειλητικά τηλέφωνα σε στελέχη των ΑΝΕΛ, ίσως βοηθήσουν). Αυτή η στάση της ΝΔ έχει εξηγήσεις.

Πρώτον, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής βάσης της ΝΔ αντιτίθεται στην συμφωνία των Πρεσπών, όπως και όλο το μέρος των ψηφοφόρων που ανήκουν στην ακροδεξιά. Το μέρος των ψηφοφόρων που η ΝΔ θέλει να εκφράσει και η αλήθεια είναι ότι το καταφέρνει μέχρι στιγμής.

Δεύτερον, γιατί πολύ θα βόλευε τις επιδιώξεις της ΝΔ να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να μπορεί να το επικαλεστεί ως επιτυχία της.

Τρίτον, γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία βολική κάλυψη για την ΝΔ. Όσο στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί το ζήτημα της συμφωνίας, δεν γίνεται συζήτηση για την οικονομία και το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο είναι «προστατευμένο». Ερωτήματα όπως το τι θα κάνει η ΝΔ με τις συντάξεις; Τι θα κάνει με το αφορολόγητο; Πώς θα αναπληρώσει τις απώλειες των δημοσίων εσόδων που θα προκύψουν από τις φοροαπαλλαγές που θέλει να δώσει στο μεγάλο κεφάλαιο; Τι θα κάνει με τις απολύσεις που έχει υποστηρίξει ότι χρειάζονται; Όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, δεν τίθενται και δεν απαντώνται (αν και για τις απολύσεις μία ιδέα πήραμε, με τις 12 που έγιναν την περασμένη Παρασκευή στο αγαπημένο της μέσο μαζικής επικοινωνίας, που πέτυχε και το φλουρί στην πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόμματος).

Τέταρτον, γιατί όσο γρηγορότερα οδηγηθούμε σε εκλογές, τόσο συντομότερα θα μπλοκαριστούν οι έρευνες για εμπλοκές στελεχών της ΝΔ στο σκάνδαλο Novartis. Σκάνδαλο για το οποίο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Γεωργιάδης έχει καταθέσει μερικές ρηξικέλευθες προτάσεις, όπως την κατάργηση του θεσμού του εισαγγελέα διαφθοράς και την αποφυγή αναθεώρησης του άρθρου 86 του συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Ο κύριος στόχος της ΝΔ είναι να μειώσει όσο πιο πολύ μπορεί, μία προεκλογική περίοδο στην οποία η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε πεπραγμένα και επιτεύγματα. Βλέπετε, την τελευταία τετραετία η ΝΔ δεν έκανε κάτι άξιο λόγου που να μπορεί να επικαλεσθεί ως θετικό. Αυτό, θέλει να πείσει ότι μπορεί να το πετύχει και ως κυβέρνηση.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…