Μια παραγγελία θα ήθελα να κάνω: Ξεφτίλα και ματσίλα με λίγο από φιλανθρωπία

Καλύτερο παράδειγμα για να εξηγήσει τα παραπάνω δεν θα μπορούσε μάλλον να υπάρξει από ένα βίντεο στο Youtube το οποίο είναι τελικά και η καλύτερη αντανάκλαση του καθρέφτη της φτήνιας και του κοινωνικού κανιβαλισμού.

ντελίβερι

Με τίτλο «Δώσαμε 1.000€ σε ντελιβεράδες», μια ομάδα youtubers (για να μιλάμε και με όρους κενής ιδιότητας) αποφάσισε να μιμηθεί ανάλογη ξεφτίλα με άρωμα εξωτερικού και να το κάνει πράξη και στην Ελλάδα.

Το concept, απλό και κυνικό. Τέσσερις «τύποι», ένα σπίτι με πισίνα και κρυφές κάμερες παντού. Θα παραγγείλουν delivery για να μοιράσουν ως φιλοδώρημα στους διανομείς 1.000 ευρώ και των οποίων μάλιστα τις αντιδράσεις, θέλουν να καταγράψουν.

Θέλουν να αποτυπώσουν το βλέμμα του «ικέτη».

«Είπαμε να φέρουμε αυτή τη θετική ενέργεια στην Ελλάδα ρε παιδί μου», θα εξηγήσουν από την αρχή του video.

Μέσα σ’ αυτά τα απαίσια 11 λεπτά όμως, θα καταφέρουν τελικά να καταγράψουν βασικά ζητήματα της κοινωνικής πραγματικότητας που μας περιβάλλει όπως και όλα τα πρότυπα τα οποία ενυπάρχουν σε αυτήν.

Η κρίση γέννησε εξαθλίωση κι αυτή με τη σειρά της θύματα. Ανεργία, κατάθλιψη, αυτοκτονίες, ανεργία κι επισφάλεια. Και κάπου ερχόταν πάντα ιστορικά η εξουσία του να μοιράζεις ψίχουλα. Φιλανθρωπία λέγεται.

Ένα βήμα μετά, στις παρυφές της απόλυτης ξεφτίλας, ήρθε και το άλλοθι του να διασκεδάζεις με τα ψίχουλα που πετάς, την ώρα μάλιστα που ξέρεις ότι εκμεταλλεύεσαι την ψυχολογική κατάσταση του εργαζόμενου.

Σ’ έναν κλάδο που μετρά νεκρούς, σ’ έναν κλάδο που η εργοδοτική αυθαιρεσία έκανε πάρτι εδώ και χρόνια, καθώς έπιασε την ανάγκη για να τραφεί με comfort food η κατάθλιψη του καναπέ και χρειαζόταν συνθήκες γαλέρας για να το διανείμει.

Αυτό ακριβώς κατάφεραν, αυτοί οι τέσσερις τύποι. Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, το βίντεο τους είναι #6 στο ελληνικό youtube. Σχεδόν 400.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει την ξεφτίλα τους. Αν σκεφτεί κανείς μάλιστα ότι οι αντιδράσεις συνοψίζονται στην αίσθηση του «μπράβο μάγκες», «το βίντεο δεν υπάρχει», τότε μπορεί κανείς να λάβει πολύ χαρακτηριστικά συμπεράσματα για τον πήχη τον οποίο έχει ένα κομμάτι της κοινωνίας. Δίπλα μας. Εδώ. Όχι αλλού. Όχι κάπου μακριά.

Κι όπως ιστορικά συμβαίνει να μην είναι απαραίτητο ότι η εξαθλίωση θα γεννήσει συνείδηση αλλά την αναπαραγωγή των πλέον συντηρητικών χαρακτηριστικών, το βίντεο αυτό παίρνει θετικά σχόλια γιατί «τουλάχιστον αυτοί κάτι έκαναν. Έδωσαν 1.000 ευρώ σε ντελιβεράδες».

Σαν επικοινωνιακό τρικ χρυσαυγίτη που πάει τη γιαγιά στο ATM, σαν «καλός εργοδότης» που μοιράζει μπόνους απ’ αυτά που πρέπει να ξεπλύνει, σαν τον γιάπη που θα ήθελαν να γίνουν, που τα’ χει και τα σκορπάει με ήχους από «μεθυσμένος μπαίνω στο club, dab».

Εύπεπτη φτήνια που αναπαράγει όλα τα στερεότυπα του κοινωνικού κανιβαλισμού και τελικά συνοψίζεται στο:

«Καλησπέρα, μια παραγγελία θα ήθελα να κάνω: Ξεφτίλα και ματσίλα με λίγο από φιλανθρωπία».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…