Ομπντούλιο

Μια ομάδα που σώθηκε από τους οπαδούς της

Aπό το χείλος της καταστροφής, η Τσέστερφιλντ ετοιμάζεται να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας και ονειρεύεται απέναντι στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όλα αυτά, χάρη στους οπαδούς της.

chester2

Στο FA Cup του 1997, η Τσέστερφιλντ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου και συνάντηση τη Μίντλεσμπρο. Ο αγώνας που δόθηκε στο Old Trafford έληξε ισόπαλος 3-3, σε μια ματσάρα που οδηγήθηκε στην παράταση. Στο δεύτερο ματς, στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, η Τσέστερφιλντ δεν άντεξε. Η Μίντλεσμπρο προκρίθηκε στον τελικό, όπου και έχασε στο Γουέμπλεϊ 2-0 από την Τσέλσι. Το ραντεβού της «μικρούλας» του Ντάρμπισαϊρ με τους «Μπλε» πήρε αναβολή, όμως οι δυο τους συγκρούονται φέτος στο Κύπελλο. Η Τσέστερφιλντ ταξιδεύει στο Στάμφορντ Μπριτζ με τη συνοδεία περίπου 6.000 οπαδών της, οι οποίοι γνωρίζουν πως έχουν ελάχιστες πιθανότητες, αλλά θέλουν να ζήσουν τη στιγμή. Και το καταφέρνουν, έχοντας αναλάβει να σώσουν οι ίδιοι την ομάδα τους.

Στο χείλος του γκρεμού 

«Υπάρχει μια ωραία αύρα στην πόλη ξανά, η οποία είχε χαθεί τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια», λέει χαρακτηριστικά στο Legends Of The Spire podcast ο Ντέιβ Γκάρατ, οπαδός της ομάδας και κομμάτι του εγχειρήματος. «Το σημαντικό με τους οπαδούς αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κόσμος λέει ότι έχουμε πάρει τον σύλλογό μας πίσω. Είναι μια φάση που περνούν μάλλον τα περισσότερα κλαμπ. Είμαστε μια πόλη με δυνατή εργατική τάξη, η ομάδα είναι πραγματικά σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Αισθανόμαστε ότι, παρότι πριν ανήκαμε σε έναν εκατομμυριούχο, τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τώρα».

Ο εκατομμυριούχος δεν είναι άλλος από τον Ντέιβ Άλεν, τον ιδιοκτήτη καζίνο που επένδυσε για πρώτη φορά στην Τσέστερφιλντ το 2009 και από το 2012 μέχρι το 2016 ήταν πρόεδρός της. Η ομάδα έφτασε μέχρι τα πλέι οφ της League One, δηλαδή μια ανάσα από την Championship, τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας. Στο τέλος της σεζόν 2017-18, ωστόσο, υποβιβάστηκε στη National League, έξω από τις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας. Ο Άλεν έβαλε πωλητήριο, παράτησε την ομάδα και οι ΄΄Spireites΄΄  βρέθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όπως έχει συμβεί με αρκετά ιστορικά κλαμπ στην Αγγλία και όχι μόνο. Ομάδες που βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους να αποχωρούν και μένουν μετέωρα, οδηγούμενα σε καθεστώς εκκαθάρισης και αδυνατώντας να ορθοποδήσουν στη συνέχεια. Η Τσέστερφιλντ πέρασε δύσκολα. Βρέθηκε πολύ κοντά σε εκ νέου υποβιβασμό, δηλαδή στην έκτη κατηγορία, πριν ο κόσμος της αποφασίσει να αναλάβει δράση.

Η πρωτοβουλία άνηκε στο φιλανθρωπικό κομμάτι της, που με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, απλών ανθρώπων αλλά και των τοπικών συμβουλίων, ξεκίνησε ένα πλάνο διάσωσης.

«Κάποιος έπρεπε να σώσει την ομάδα!»

«Κάθε οπαδός της ομάδας έχει υποφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά στο The Athletic ο πρόεδρος Μάικ Γκούντγουιν, ο οποίος ήταν μέλος του trust οπαδών πριν προχωρήσει στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου το 2020. «Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται εξ ολοκλήρου από οπαδούς. Είμαστε ένας φιλανθρωπικός οργανισμός και αποφασίσαμε ότι κάποιος χρειαζόταν να σώσει την ομάδα από το ζοφερό μέλλον, γιατί αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πόλης. Βρίσκεται εδώ για σχεδόν 160 χρόνια και έπρεπε να παραμείνει. Έτσι, αναλάβαμε δράση. Μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, καταφέραμε να πετύχουμε κάτι που οι περισσότεροι δεν πιστεύαμε ότι θα συμβεί.

Έδειχνε μια καλή ιδέα, αλλά ξαφνικά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το παρόν. Η κουλτούρα του συλλόγου δεν ήταν αυτή που θέλαμε. Τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν και εμείς το κάναμε πράξη, επαναφέροντας τη χαρά».

Όπως και κάθε νέο εγχείρημα δημοκρατικής διοίκησης, αυτό της Τσέστερφιλντ ξεκίνησε με δυσπιστία. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά σε αγωνιστικό επίπεδο, μέχρι που το νέο Δ.Σ προχώρησε στην πρόσληψη του προπονητή Τζέιμς Ρόου. Παράλληλα, ενεργοποίησαν τον θρύλο της ομάδας, Κέβιν Ντέιβις και τον πρώην ποδοσφαιριστή, Λι Τέρνμπουλ, οι οποίοι πρόσφεραν τεχνογνωσία και βοήθησαν τη διοίκηση να λάβει τις σωστές ποδοσφαιρικές αποφάσεις, σταματώντας να κοιτάζει προπονητές από τα πάνω και επενδύοντας σε ανθρώπους που ήξεραν την κατηγορία.

Ελπίδα στον κόσμο

Η αντεπίθεση ξεκίνησε άμεσα και αυτή τη στιγμή η Τσέστερφιλντ είναι μόνη πρώτη στη βαθμολογία, έχοντας και ματς λιγότερα από τους άμεσους διώκτες της. Το όνειρο της επιστροφής στη League Two και στις επαγγελματικές κατηγορίες, δείχνει πλέον ορατός στόχος. Ο Ρόου είναι 38 χρονών, γεμάτος με φρέσκες ιδέες, σπουδές στο Ινστιτούτο Γιόχαν Κρόιφ και μεταπτυχιακό στην αθλητική επιστήμη. Η Τσέστερφιλντ ανέβηκε από την 21η θέση στην πρώτη εξάδα μέσα σε έξι μήνες, σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία. Παράλληλα, απέκλεισε την Σάλφορντ Σίτι, που αγωνίζεται στη League Two και έκλεισε εισιτήριο για το Λονδίνο, όπου αντιμετωπίζει την Τσέλσι στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

Ο Εμανουέλ Οϊεκέλε, ο οποίος ανδρώθηκε στις ακαδημίες της Τσέλσι, τόνισε ότι ανεξαρτήτως αποτέλεσμα, «Τη στιγμή που βγαίνεις από το τούνελ, κοιτάς τους οπαδούς της Τσέστερφιλντ, η οικογένειά σου κοιτάζει προς τα εσένα… θα είναι ένα απίθανο συναίσθημα». Επιπλέον, το ποσοστό
από τα εισιτήρια που θα λάβει το κλαμπ, αποτελεί μια μεγάλη οικονομική ώθηση στην προσπάθεια
που κάνει για επιστροφή στις μεγάλες κατηγορίες. «Το πιστεύεις μπαμπά; Πηγαίνεις στο Τσέλσι, να
παίξεις με την πρωταθλήτρια Ευρώπης και είσαι πρόεδρος της ομάδας!», αποκάλυψε ο Γκούντγουιν ότι του είπε ο γιος του. Στιγμές και συναισθήματα που προκαλούν ανατριχίλα, όποια ομάδα κι αν υποστηρίζεις. Πόσω μάλλον αν γνωρίζεις, πως η δική σου συμμετοχή την έσωσε από την ανυπαρξία.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι «δίνει ελπίδα στον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας άλλος οπαδός της. Έναν κόσμο, που δεν άφησε την ελπίδα του σε κάποιον νέο εκατομμυριούχο, δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας τον Μεσσία. Ανέλαβε δράση. Και σε πόλεις όπως το Τσέστερφιλντ, όπου η τοπική ομάδα σημαίνει τόσα πολλά για την κοινωνία, η προσπάθεια αποκτά μεγαλύτερη αξία. Δείχνει τον δρόμο σε ομάδες κάθε χώρας, κάθε γειτονιάς, ότι ακόμα και στις εποχές που η ψαλίδα των μεγάλων με τους μικρούς ολοένα και ανοίγει, θα υπάρχουν πάντα οι ρομαντικοί που με προσωπική εργασία και θυσίες, θα στέκονται ασπίδα για τους συλλόγους τους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…