Μια Κατερίνα στο Προεδρικό Μέγαρο

Ζήτησε, όπως διαβάσαμε, στις προσκλήσεις για τη σημερινή επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της να αναφέρεται ως Κατερίνα, και όχι ως Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η νέα Πρόεδρος. Καλό αυτό, γιατί παραείναι αριστοκρατικό -Αικατερίνη η μεγάλη, Αικατερίνη των Μεδίκων!- το λόγιο του πρωτοκόλλου.

Στο κάτω – κάτω, ακόμα και η πρωτεύουσα της μακεδονικής Πιερίας, ως Αικατερίνη ξεκίνησε, αλλά ως Κατερίνη σταδιοδρόμησε από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Αφήστε που με όλα αυτά κάποιοι θυμήθηκαν με νοσταλγία το παλιό σουξέ του Πυθαγόρα: “Πάμε για ύπνο Κατερίνα, πάμε ν’ αλλάξουμε ζωή”…

Με το καλό, λοιπόν. Και δεν περιμένουμε φυσικά να πάει, και να μας πάει, για ύπνο. Περιμένουμε πάντα άγρυπνη να στηρίξει την ελπίδα ότι μπορούμε να αλλάξουμε ζωή ως χώρα. Περιμένουμε να είναι παρούσα με όλη τη δικαστική εντιμότητα και τη γυναικεία γενναιότητα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, στις μικρές και μεγάλες δοκιμασίες, στις μικρές και μεγάλες τραγωδίες, που βασανίζουν τις Κατερίνες αυτού του τόπου. Και μαζί μ’ αυτές όλους μας.

Γιατί μπορεί, ως Πρόεδρος, να μην έχει ιδιαίτερες θεσμικές εξουσίες. Έχει όμως μεγάλες εξουσίες, μεγάλη επιρροή, σημαντικό ρόλο, όπως θέλετε πείτε το, σε κάποια πολύ κρίσιμα πεδία.

Στην αισθητική της εξουσίας για παράδειγμα. Στην αλληλεγγύη προς τους αδύναμους και τους κυνηγημένους, που αντιπροσωπεύει μια Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Στο πεδίο του μέτρου, που αποστρέφεται, με την εκφορά μιας άλλης ποιότητας λόγου, τους εξτρεμισμούς και τις εθνικιστικές αγριότητες. Στο δύσκολο πεδίο των ιδεών, όπου η δημαγωγική εθνοκαπηλία συγκρούεται με τη συγκροτημένη και συγκρατημένη εθνική στάση.

Σε κάθε έκφανση και έκφραση του αέναου διαλόγου μέσα στην κοινωνία για το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο, το λογικό και το παράλογο. Το αληθινό που ταυτίζεται με το εθνικό.

Περιμένουμε πολλά; Ίσως. Είναι και οι εποχές που ζούμε απαιτητικές. Αν με αφετηρία τις θετικές παρακαταθήκες των προκατόχων της, και του τελευταίου, και με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό της ρόλο διευρύνει τα όρια του Καλού που μπορεί να παράγει -με τον λόγο, τη σιωπή, τη στάση, το ύφος και το ήθος-, τότε θα έχει ανεκτίμητη προσφορά. Με την προσδοκία να αποδειχτεί Κατερίνα σε όλη τη θητεία της, την καλωσορίζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

Πηγή: Η Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Γιάννης Μαντζουράνης: Κανένα απόρρητο δεν πρόκειται να γλιτώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Video)

Γιάννης Μαντζουράνης: Κανένα απόρρητο δεν πρόκειται να γλιτώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Video)

Την άκρως επικίνδυνη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλύπτει όλα τα μείζονα θέματα και τις βαρύτατες επιπτώσεις…

Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ με τη Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ με τη Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης…

Φυλάκιση 109 ετών σε προπονητή για βιασμό 4 αθλητριών και αθλητών του – Θύματα κακοποίησης και άλλοι 40 αθλητές

Φυλάκιση 109 ετών σε προπονητή για βιασμό 4 αθλητριών και αθλητών του – Θύματα κακοποίησης και άλλοι 40 αθλητές

Εκτός των βιασμών ο προπονητής βαρύνεται και με άλλες κατηγορίες, καθώς το 2018 σαράντα αθλητές…