Μια καλή είδηση από την Πολωνία

Ακόμη και στην Ανατολική ΕΕ ο εθνικισμός και ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μονόδρομος. Σε μια χώρα όπου κυβερνά η εθνικιστική καθολική ακροδεξιά με αντιπολίτευση την κανονική δεξιά, ένας άθεος gay ακτιβιστής ίδρυσε κόμμα που καταγράφεται με το καλημέρα  στο 13%.

poland

Ο Ρομπέρ Μπιεντρόν εξελέγη το 2011 βουλευτής στην Πολωνία με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας που συμμετέχει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές αλλά και στο Προοδευτικό Φόρουμ Σοσιαλιστών και Αριστερών. Ήταν ο πρώτος δηλωμένα ομοφυλόφιλος βουλευτής και κατά δήλωση του άθεος στην σκληρά καθολική Πολωνία με αποτέλεσμα να δεχθεί πολλές επιθέσεις, ακόμη και σωματική βία.

Το 2014 εξελέγη Δήμαρχος στην μεγάλη πόλη του Σλουπσκ.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοίνωσε την πρόθεση του να ιδρύσει ένα «υπέρ της δημοκρατίας» νέο κόμμα, σε αντίθεση με τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που υλοποιεί το κυβερνητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) . Πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα λέγεται Άνοιξη – Wiosna.

Το κυβερνητικό κόμμα PiS στην Πολωνία δεν ανήκει στην επίσημη ευρωπαϊκή δεξιά (EPP) αλλά στο ECR, την ευρωομάδα που είχαν ιδρύσει οι Βρετανοί Συντηρητικοί. Επί της ουσίας το PiS είναι εθνικιστικό, ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό,  ακροδεξιό και (αφού οι Βρετανοί Συντηρητικοί δεν θα εκπροσωπούνται πια στο Ευρωκοινοβούλιο) έχει ανοίξει διάλογο με τον Σαλβίνι και την ΛεΠεν για μια κοινή ισχυρή ακροδεξιά ομάδα στο μελλοντικό Ευρωκοινοβούλιο.  Είναι αδελφό κόμμα με το ακροδεξιό (αν και τυπικά ανήκει στο EPP) κόμμα του Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Αξιωματική αντιπολίτευση στην Πολωνία είναι το PO, το κόμμα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς που ανήκει στο EPP.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία (2015) η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία συμμετείχε στο εκλογικό μέτωπο της Ενωμένης Αριστεράς που συγκέντρωσε 7,6% και δεν εξέλεξε βουλευτές γιατί το όριο εκπροσώπησης στην Πολωνική Βουλή είναι στο 8% (!!!).

Μέσα σε αυτό το κλίμα μαυρίλας, με συνεχείς παρεμβάσεις της Πολωνικής κυβέρνησης για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης για τις οποίες καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωκοινοβούλιο, το νέο κόμμα της Άνοιξης καταγράφεται ήδη δημοσκοπικά στο 13%.

Οι ιδρυτικές  θέσεις του κόμματος Wiosna κινούνται μεταξύ της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς (καθιέρωση ελάχιστης σύνταξης, αύξηση κατώτατου μισθού, αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς, αυξήσεις κοινωνικών επιδομάτων),   των Πρασίνων (κατάργηση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού)  και των κινημάτων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες (νομιμοποίηση των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων ζευγαριών). Ενώ τόλμησε να βάλει στο πρόγραμμα του την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πανίσχυρη Πολωνική Εκκλησία. Στα θέματα της ΕΕ καταγράφεται φιλοευρωπαϊκό, στους υποστηρικτές των προτάσεων του Γάλλου Προέδρου Μακρόν ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Πολωνική κυβέρνηση.

Δεν πρόκειται ούτε για μια «καθαρή» αριστερά ούτε για ένα μαζικό εργατικό κόμμα. Το Wiosna στηρίζεται κυρίως στην προσωπική απήχηση του Μπιεντρόν που προσωποποιεί με την παρουσία και την δράση του την αντίθεση στον ακραίο συντηρητισμό ο οποίος κυριαρχεί στην Πολωνία μετά το 2000. Άρα θα υπάρξουν ταλαντεύσεις,  στο προσεχές Ευρωκοινοβούλιο το Wiosna λογικά θα συνομιλεί με όλους από τον Μακρόν μέχρι την ομάδα της Αριστεράς.

Αλλά σε μια μεγάλη χώρα της ΕΕ  όπως η Πολωνία οι πολίτες φαίνεται να αποκτούν ξανά μια βιώσιμη πολιτική επιλογή πέραν του εθνικισμού του  PiS και του νεοφιλελευθερισμού του PO. Κι αυτή είναι μια καλή είδηση για την Ευρώπη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr