Μία γειτονιά του Παρισιού έγινε «φάντασμα» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Οι δρόμοι της Γαλλίας είναι έρημοι και άδειοι από κίνηση και ανθρώπινη παρουσία αφού η χώρα δίνει μάχη με τον κορονοϊό όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. 

NewsRoom 02/04/2020 | 17:30

Μία γειτονιά στο Παρίσι όμως έγινε «πόλη φάντασμα» που μοιάζει πραγματικά να είναι βγαλμένη από άλλη εποχή. Κινηματογραφικό συνεργείο που πραγματοποιούσε γυρίσματα στη Μονμάρτρη, υποχρεώθηκε να αποχωρήσει αιφνιδιαστικά εγκαταλείποντας επί τόπου τα σκηνικά με τα οποία είχε ντύσει τις προσόψεις κατοικιών και καταστημάτων. 

Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της συνοικίας γύρισε πίσω στον χρόνο της σκοτεινής εποχής της γερμανικής κατοχής. Δύο δρόμοι, οι οδοί Berthe και Androuet είναι βγαλμένοι από το 1942 και στους τοίχους υπάρχουν μέχρι και οι αφίσες της ναζιστικής προπαγάνδας.

Η ταινία με τίτλο «Adieu Monsieur Haffmann» (Αντίο, κύριε Χάφμαν), του σκηνοθέτη Φρεντ Καβαγιέ, αφηγείται την ιστορία ενός Εβραίου κοσμηματοπώλη στο Παρίσι στις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος κρύβεται στο υπόγειο του καταστήματος του για να γλιτώσει από τους Γερμανούς. 

Τραγική ειρωνεία σε σχέση με όσα συμβαίνουν αποτελεί το σημείωμα στο τζάμι ενός «φαρμακείου» που αναγράφει «Αγαπητοί πελάτες, λόγω αναστολής παραδόσεων ορισμένα είδη έχουν εξαντληθεί».

Τα σκηνικά είναι μοναδικής ομορφιάς και υφαίνουν μία ατμόσφαιρα που ταιριάζει απόλυτα με το σκηνικό αβεβαιότητας στο οποίο ζουν οι μεγάλες πόλεις αυτή την εποχή.