Μια φανέλα κατά της ομοφοβίας

Μια «μικρή» αγγλική ομάδα κατάφερε να γίνει θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του Νησιού. Όχι για τα πεπραγμένα της εντός γηπέδου, αλλά για την πρωτοβουλία που πήρε κατά των διακρίσεων.

Η FARE, η οποία αποτελεί επίσημο συνεργάτη της UEFA και μάχεται για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο, έχει καθιερώσει από το 2010 τον Φεβρουάριο ως μήνα κατά των διακρίσεων προς την LGBT κοινότητα. Οι δράσεις της ποικίλουν. Από workshops σε διαφορετικές χώρες, μέχρι μηνύματα στα πιο διάσημα γήπεδα του κόσμου και περιβραχιόνια στο χρώμα του ουράνιου τόξου.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει και αρκετά πανό, κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, ενάντια στην ομοφοβία, ενώ η ισπανική Ράγιο Βαγιεκάνο πριν από μερικά χρόνια επέλεξε να βάψει την ρίγα που κοσμεί τη φανέλα της στο χρώμα του ουράνιου τόξου, με κάθε χρώμα να συμβολίζει την ανάγκη ενίσχυσης σε διαφορετική ευπαθή κοινωνική ομάδα και το σύνολο τις ρίγας να αφιερώνεται κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Φέτος όμως μια ομάδα κατάφερε να κάνει τη διαφορά και να γίνει θέμα σε πολύ δημοφιλή δίκτυα, παρότι αγωνίζεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο στην Αγγλία. Κι αυτό γιατί η Άλτριγχαμ επέλεξε να ντύσει τους ποδοσφαιριστές εξ ολοκλήρου στα χρώματα του ουράνιου τόξου, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση κατά της ομοφοβίας. Και το έκανε σε μια δύσκολη εποχή, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού Kick it Out, τα ποσοστά αντισημιτισμού, ρατσισμού και διακρίσεων στο ποδόσφαιρο αυξήθηκαν για έκτη σερί χρονιά, καθώς καταγγέλθηκαν συνολικά 520 περιστατικά.

Πρώτη φορά

«Δεν είναι όλες οι ρίγες straight…», ανέφερε χαρακτηριστικά το tweet της ομάδας στις αρχές του Φεβρουαρίου, προϊδεάζοντας γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Δύο εβδομάδες αργότερα, η ομάδα παρατάχθηκε για πρώτη φορά με την καινούργια της φανέλα. Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μοβ και ένα τεράστιο «Football v Homophobia» με ροζ γράμματα να δεσπόζει στο μπροστινό μέρος. «Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που οπουδήποτε στον κόσμο μια ποδοσφαιρική ομάδα φοράει εμφάνιση αποκλειστικά στα χρώματα του LGTB Pride», αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση της ομάδας ο διευθυντής Μπιλ Γουότερσον. «Η Άλτριγχαμ, έτσι, δημιουργεί μια μικρή στιγμή ποδοσφαιρικής ιστορίας», προσθέτει. Η φανέλα φορέθηκε στην αναμέτρηση με την Μπράντφορντ Παρκ Άβενιου για την National League North, την κατηγορία που αγωνίζεται η ομάδα του ευρύτερου Μάντσεστερ και έγινε… viral! Διατέθηκε στο επίσημο κατάστημα του συλλόγου και οι παραγγελίες έγιναν σύντομα εκατοντάδες. Ο βασικός χορηγός της ομάδας δέχθηκε να μείνει για λίγο εκτός, καταλαβαίνοντας την σημασία της κίνησης.

«Κάθε άτομο που μιλήσαμε πριν προχωρήσουμε σε αυτή τη δράση, είτε ήταν οπαδός μας, είτε ήταν αξιωματούχος της Ομοσπονδίας, είτε της αντίπαλης ομάδας, ήταν πολύ υποστηρικτικός. Αυτό μας δείχνει πόσο μακριά το ποδόσφαιρο μπορεί να φτάσει, γιατί πιστεύω ότι τα πράγματα δεν θα ήταν έτσι αν επιχειρούσαμε κάτι τέτοιο 10 χρόνια πριν, πολύ περισσότερο 20 χρόνια πριν. Υπήρχαν κάποιοι μεγαλύτερη σε ηλικία οπαδοί μας, περίπου 70 ετών που έπρεπε να τους εξηγήσουμε τι είναι το ουράνιο τόξο. Αλλά όταν κατάλαβαν, το στήριξαν πλήρως. Υπήρχαν ελάχιστες φωνές που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω σε τελική ανάλυση είναι και ένα σημαντικό μάθημα για όλους», είπε στο Skysports ο Γουότερσον, ο οποίος εκτός από στέλεχος αποτελεί και οπαδό της ομάδας, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό στην πρωτοβουλία.

Με στόχευση στη διαφορετικότητα

Η κίνηση πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν οι άνθρωποι της ομάδας, δεν έγινε για τα χρήματα. Το έχουν αποδείξει άλλωστε με τις κοινωνικές δράσεις τους τα τελευταία χρόνια, καθώς και με το γεγονός ότι έχουν στον σύλλογο άτομο για την «διαφορετικότητα και την ένταξη» που ασχολείται με τέτοιους είδους κινήσεις, κάτι σπάνιο όχι μόνο για την κατηγορία της Άλτριγχαμ, αλλά γενικώς για το ποδόσφαιρο. «Η ατζέντα μας δεν έχει να κάνει μόνο με την LGBT, αλλά είναι επίσης αντιρατσιστική, έχει να κάνει με την ανεξιθρησκεία, προσπαθεί να διαβεβαιώσει ότι οι γυναίκες που έρχονται στους αγώνες χωρίς συνοδεία αισθάνονται ασφαλείς. Θέλουμε το γήπεδό μας να είναι ένα άνετο μέρος για όλους, ανεξαρτήτως καταβολών ή συνθηκών», προσθέτει ο Γουότερσον.

Στον αγώνα με την Μπράνφορντ Παρκ Άβενιου, ο οποίος έληξε ισόπαλος 1-1, βρέθηκαν περίπου 1500 άτομα, μεταξύ των οποίων και η Υπουργός Ισότητας, Βαρόνη Γουίλαμς. «Το ότι το ουράνιο τόξο έγινε viral δείχνει το πως οι σημαντικές δράσεις ένταξης μπορούν να καλωσοριστούν από το παιχνίδι», τόνισε η Λου Ένγκλφιλντ, επικεφαλής της καμπάνιας Football v Homophobia, προσθέτοντας: «Δράσεις σαν κι αυτή μας βοηθούν να στείλουμε το μήνυμά μας σε νέες κοινότητες, με περισσότερες τοπικές ποδοσφαιρικές αρχές να θέλουν να συμμετέχουν, βοηθώντας μα να φτάσουμε σε περιοχές και πόλεις που πριν δεν είχαμε πριν».

Αναζητώντας το βήμα παραπάνω

Οι φανέλες των παικτών που φορέθηκαν στην αναμέτρηση δόθηκαν για δημοπρασία, προκειμένου να υποστηριχθούν οικονομικά αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ενώ οι διοικούντες την Άλτριγχαμ ξεκαθάρισαν πως είναι έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό οποιασδήποτε άλλης ομάδας θελήσει να κάνει αντίστοιχες δράσεις. Από τη στιγμή που ένα κλαμπ εκτός των τεσσάρων επαγγελματικών κατηγοριών της Αγγλίας, της χώρας που γέννησε το ποδόσφαιρο, προκάλεσε τόσο μεγάλο «θόρυβο» και έγινε θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα, ο αντίκτυπος ενός συλλόγου μεγαλύτερου βεληνεκούς θα ήταν πολλαπλάσιος, βοηθώντας το μήνυμα να διαδοθεί ακόμα περισσότερο. Όπως ξεκαθάρισε άλλωστε ο ισχυρός άνδρας της ομάδας: «Το ποδόσφαιρο είναι το εθνικό μας σπορ και έτσι αποτελεί μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και o κόσμος που δίνει το παρών στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια θα πρέπει να αντανακλά το σύνολο του έθνους. Θα είναι καλό να έχουμε κι άλλα πρότυπα, κάποιους που μπορούν να φτάσουν σε μεγαλύτερο κοινό από εμάς…».

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…