Μια επανεκκίνηση με το σωστό μήνυμα

Η αγγλική Premier League επέστρεψε στη δράση με τη φωνή της απέναντι στον ρατσισμό ν' ακούγεται περισσότερο από ποτέ και τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου να αποδεικνύουν πως είναι πολλά εκείνα που έχουν να πουν.

arsenal1 0

Θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, εκείνο με τη μεγαλύτερη διείσδυση στις παγκόσμιες αγορές, με τεράστιες εμπορικές και τηλεοπτικές συμφωνίες, με ακριβές μεταγραφές, ακριβά συμβόλαια, ακριβά εισιτήρια. Το ποδόσφαιρο στην Αγγλία έχει δεχθεί αρκετές κριτικές για τον δρόμο που έχει τραβήξει, αποξενώνοντας τα λαϊκά στρώματα και χαρίζοντας την ψυχή του στην εμπορευματοποίηση. Αποδεικνύει όμως πως ένα κομμάτι του δεν έχει χαθεί. Οι πρωταγωνιστές της Premier League, όχι αυτοί με τις γραβάτες που κλείνουν τα deals, αλλά εκείνοι που φορούν τη φανέλα και κλοτσούν το τόπι, απέδειξαν πως δεν ξεχνούν την κοινωνία. Έχουν φωνή. Και τελευταία αρχίζουν να την εκφράζουν όλο και περισσότερο, συμπαρασύροντας και τα στελέχη των συλλόγων και του πρωταθλήματος.

Επιστροφή με Black Lives Matter

Μια μέρα μετά την στροφή 180 μοιρών της αγγλικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα σχολικής σίτισης, η οποία προκλήθηκε από την επιστολή και την διαδικτυακή καμπάνια του Μάρκους Ράσφορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Premier League άνοιξε ξανά την αυλαία μετά από 100 μέρες, προσαρμοσμένη στις νέες ανάγκες που γέννησε η πανδημία του κορονοϊού. Κι όμως, ακόμα κι έτσι, κατάφερε να στείλει ένα πανίσχυρο μήνυμα. Ένα μήνυμα που βρήκε τις ομάδες και τους παίκτες ενωμένους, ανεξαρτήτως εθνικοτήτων, χρώματος, καταβολών.

Τόσο στο Άστον Βίλα – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, το πρώτο παιχνίδι που σηματοδότησε την επιστροφή της Premier League, όσο και στο «μεγαλύτερο» Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ που ακολούθησε, οι ποδοσφαιριστές μετά το σφύριγμα της έναρξης γονάτισαν, ως ένδειξη υποστήριξης στο κίνημα Black Lives Matter και φόρου τιμής στον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομικό στη Μινεάπολη. Αντίστοιχα γονάτισαν μαζί τους οι διαιτητές της αναμέτρησης. Η χαρακτηριστική κίνηση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεράστιο αντιρατσιστικό συμβολισμό στο χώρο του αθλητισμού, ξεκίνησε το 2016 από τον παίκτη του Αμερικανικού Ποδοσφαίρου, Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος γονάτισε κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή του στην συστημική βία κατά των μαύρων στις ΗΠΑ.

Πίσω στην Αγγλία, τα ονόματα των ποδοσφαιρικών αστέρων από το πίσω μέρος της φανέλας είχαν εξαφανιστεί. Τη θέση τους είχε πάρει το Black Lives Matter, το οποίο βρισκόταν σε περίοπτη θέση και στα μπλουζάκια που φορούσαν οι παίκτες όταν μπήκαν στο γήπεδο. Λίγο μετά τη σέντρα του πρώτου αγώνα, η Άστον Βίλα και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έβγαλαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία τόνισαν πως «είμαστε υπερήφανοι που στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τις δράσεις των παικτών και των προπονητικών επιτελείων αμφότερων των συλλόγων κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα του αποψινού αγώνα της Premier League, εκφράζοντας την κοινή μας στήριξη στο κίνημα Black Lives Matter». Παράλληλα, εξέφρασαν την ελπίδα τους η πρωτοβουλία «να στείλει ένα δυνατό μήνυμα ενότητας και θα ενισχύσει τα πολλά μηνύματα στήριξης από τους παίκτες της Premier League και της ευρύτερης ποδοσφαιρικής οικογένειας».

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν οι παίκτες

Aντίστοιχη πρωτοβουλία έλαβε χώρα και στο ματς που ακολούθησε, ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Άρσεναλ. Ο σκόρερ και πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, Ραχίμ Στέρλινγκ, ένας ποδοσφαιριστής που έχει πέσει στο παρελθόν θύμα ρατσιστικής επίθεσης από οπαδούς, υποστήριξε: «Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για την Premier League το ότι επέτρεψε την πρωτοβουλία αυτή. Δείχνει ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Λίγο-λίγο, βλέπουμε αλλαγή». Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος στο παρελθόν έχει δείξει την αλληλεγγύη του σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να στείλουμε χίλια εκατομμύρια μηνύματα για τους μαύρους ανθρώπους. Για αιώνες, για εκατοντάδες χρόνια, κάνουμε αυτά που κάνουμε σε αυτούς τους αξιαγάπητους ανθρώπους. Ντρέπομαι. Αισθάνομαι ντροπή για όσα έχουν κάνει οι λευκοί στους μαύρους. Πώς γίνεται απλά επειδή γεννιέσαι με ένα διαφορετικό χρώμα δέρματος, κάποιοι να νομίζουν ότι είσαι εντελώς κάτι άλλο;».

O εμβληματικός πρώην παίκτης της Άρσεναλ, Ίαν Ράιτ, ο οποίος τελευταία βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο ρατσιστών μέσω των Social Media, υποστήριξε ότι η Premier League έδειξε πως θέλει να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. «Η Premier League τους δίνει τη δύναμη να το κάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πρώην μέσος της Λίβερπουλ και νυν σχολιαστής, Τζέιμι Ρέντναπ, είπε από την πλευρά του: «Είναι μια τόσο δυνατή εικόνα. Δείχνει σε όλους ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ήταν μια πολύ δυνατή εικόνα από τους παίκτες». «Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι καλές, όμως θα πρέπει να τις συνδυάζεις με πράξεις. Δεν μπορεί ένα θέμα σαν αυτό να λυθεί σε δύο μέρες, όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έχουμε κάνει μέχρι στιγμής γι’ αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Γκουαρδιόλα.

Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί στα υπόλοιπα ματς, στέλνοντας το μήνυμα σ’ όλες τις ομάδες, τις τοπικές κοινότητες και συνολικά στη χώρα. Ήδη οι εικόνες από τα δύο πρώτα ματς πήραν σημαντικές διαστάσεις. Αποκτά μεγαλύτερη αξία, γιατί λαμβάνει χώρα σε ένα πρωτάθλημα που έχει κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια για θεσμικό ρατσισμό. Έρευνα που διεξήχθη πέρυσι έδειξε ότι μόλις το 5.2% των ανθρώπων που στελεχώνουν τους 130 αθλητικούς οργανισμούς που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση αποτελείται από μαύρους ή ανθρώπους μειονοτήτων. Μεταξύ τους βρίσκεται και η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων αυτών στη χώρα ξεπερνά το 13%…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 24

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

image 5

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

«Ο Λάνθιμος είναι κορυφαίος. Εγώ έχω μάθει να επικοινωνώ με τα έργα. Δεν πάμε να…