Η παρουσίαση του βιβλίου «Οι 10» του Αντώνη Μποσκοΐτη εξελίχτηκε σε μία συγκινητική νοσταλγική βραδιά

Όταν η Μαίρη Χρονοπούλου τραγούδησε ντουέτο με τη Νατάσσα Μποφίλιου στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι 10»

DSC 9132

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το επιτελείο του «Documento» και του koutipandoras.gr από τη βιβλιοπαρουσίαση στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου το περασμένο Σάββατο, εφόσον ένας δικός μας άνθρωπος, ο Αντώνης Μποσκοΐτης, παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Οι 10 » από τις εκδόσεις Άπαρσις. Ένα βιβλίο με δέκα συνεντεύξεις του με δέκα αντίστοιχους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, πολλές απ’ τις οποίες πρωτοδημοσιεύθηκαν στο «Docville» με το «Documento» και στο koutipandoras.gr. Δεν ήταν μόνο τα όμορφα λόγια που ακούστηκαν από το πάνελ των ομιλητών (ο συγγραφέας Θανάσης Ν. Νιάρχος, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Θανάσης Λάλας και η ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου σε συντονισμό της δημοσιογράφου Αθηνάς Καμπάκογλου), η παρουσία των δύο από τα συνεντευξιαζόμενα πρόσωπα του βιβλίου (Μαίρη ΧρονοπούλουΧλόη Λιάσκου) ή και το τραγούδι που πρόσφεραν στο κοινό η Γιώτα Γιάννα και η Νατάσσα Μποφίλιου – περισσότερο ήταν το κλίμα της όλης εκδήλωσης που εξελίχτηκε σε μία συγκινητική, νοσταλγική και ενδιαφέρουσα βραδιά.

Η Καμπάκογλου έδωσε πρώτα το λόγο στον Θανάση Ν. Νιάρχο, ο οποίος μίλησε για την ιδιαιτερότητα αυτών των συνεντεύξεων: Παρόλο που πρόκειται για καλλιτέχνες που έχουν απασχολήσει πάμπολλες φορές μέσα στα χρόνια τον Τύπο με συνεντεύξεις τους, εν τούτοις είναι η πρώτη φορά που μιλάνε για βαθύτερα ζητήματα, σαν αυτά της απώλειας, της ζωής και του θανάτου, ευρισκόμενοι ταυτόχρονα στη δύση της ζωής τους. Στο τέλος της ομιλίας του, ο Νιάρχος τόνισε πως ο Μποσκοΐτης είναι ο μοναδικός interviewer αυτή τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει καλές συνεντεύξεις από τους θύτες του κινήματος #metoo με σκοπό να παρουσιάσει το πραγματικό τους πρόσωπο απέναντι στην κοινωνία.

Στη δική του ομιλία, ο Θανάσης Λάλας αναφέρθηκε στη λογοτεχνική αξία των συνεντεύξεων του δημοσιογράφου και στο προσωπικό του «προφορικό» ύφος που κάνει τις συνεντεύξεις του «ζωντανές», σαν να ακούγονται και όχι απλά σαν να διαβάζονται. Μίλησε ακόμη για τη συνθήκη που επικρατεί στο διαδίκτυο με τις συνεντεύξεις του στυλ «να σας στείλω ερωτήσεις στο email», πράγμα, που όπως είπε, δεν αποτελεί συνέντευξη σε καμία περίπτωση. «Συναντάς κάποιον και σου λέει ”πήρα συνέντευξη από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο ή τον Μάρτιν Σκορσέζε”» πρόσθεσε ο Λάλας, «το ζήτημα όμως είναι τι σου είπαν ο Ντε Νίρο και ο Σκορσέζε». Ενώ για τον συγγραφέα είπε πως διαθέτει σεβασμό στην ιστορία του καθενός συνεντευξιαζόμενου του και γνώση, στοιχεία απαραίτητα για μία καλή συνέντευξη! Μεταξύ άλλων, μάθαμε πως ο Λάλας ξεκινάει και καινούργιο περιοδικό ως εκδότης και ένας απ’ τους λόγους είναι η γνωριμία του με τον νεότερο συνάδελφο του.

Τρίτη από το πάνελ μίλησε η Νατάσσα Μποφίλιου. Η δημοφιλής τραγουδίστρια αναφέρθηκε στα πολλά χρόνια γνωριμίας της με τον συγγραφέα και στο ότι, έχοντας την εμπειρία μίας συνέντευξης μαζί του, αυτός διαθέτει το προσόν να αποσπά τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα μέσα από μια χαλαρή φιλική κουβέντα, η οποία δεν έχει τίποτα «στημένο» ή προσχεδιασμένο.

Όσο η Καμπάκογλου συντόνιζε το πάνελ και οι ομιλίες διαδέχονταν η μία την άλλη, από τη μεγάλη οθόνη περνούσαν αποσπάσματα από παλιές ελληνικές ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησαν τα συνεντευξιαζόμενα πρόσωπα (Κ. Βουτσάς, Μ. Χρονοπούλου, Χ. Λιάσκου, Μ. Κωνσταντάρου, Γ. Κωνσταντίνου, Ν. Βαλσάμη, Μ. Ζαρόκωστα, Δ. Στυλιανοπούλου, Ξ. Καλογεροπούλου, Α. Φόνσου). Συγκινητική στιγμή εκείνη που η παρούσα Μαίρη Χρονοπούλου τραγουδούσε το «Έκλαψα χθες», βλέποντας τα νεανικά της πλάνα στο πανί.

Δύο σύντομες παρεμβάσεις στο πάνελ έκαναν η Μαίρη Χρονοπούλου και η Όλγα Μπακομάρου. Η μεν Χρονοπούλου τόνισε πως από τη συνέντευξη που της έκανε ο Μποσκοΐτης στο «Documento» και μετά, άνοιξε μια στρόφιγγα αγάπης απ’ τον κόσμο – συνθήκη που συνεχίζεται μέχρι σήμερα – ενώ τον χαρακτήρισε «γουρλή του κερατά». Η δε Μπακομάρου χαρακτήρισε τον συγγραφέα «πρωταθλητή των συνεντεύξεων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» και πως την τιμάει με τη φιλία του. «Εσύ το λες αυτό; Εγώ δηλαδή τι να πω για σένα;» σχολίασε ο Μποσκοΐτης δίπλα της. Για τη Μπακομάρου μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια και ο Λάλας: «Αν δεν υπήρχε η Όλγα, κανένας μας δεν θα έκανε τις συνεντεύξεις που κάναμε στη ζωή μας». «Σαν να λέμε η μαμά Μπακομάρου, ο γιος Λάλας και ο εγγονός Μποσκοΐτης» ήταν το χιουμοριστικό σχόλιο της Καμπάκογλου, που ένωσε τρεις διαφορετικές γενιές δημοσιογράφων – interviewers. 

Στη βιβλιοπαρουσίαση το παρόν έδωσαν και πολλοί μουσικοί: Η Μαρίζα Κωχ, η Γιώτα Γιάννα, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Σοφία Αρβανίτη, ο Alex Sid, γι’ αυτό και ο συγγραφέας κάλεσε τη Γιώτα Γιάννα να παίξει για το κοινό.

Εκείνη πάλι έβγαλε τη φυσαρμόνικα της και τραγούδησε το «Σε ποιο βουνό» του Μίκη Θεοδωράκη, λίγο πριν η Νατάσσα Μποφίλιου ενώσει a capella τη φωνή της μ’ αυτή του κόσμου στην «Άρνηση (Στο περιγιάλι το κρυφό)» του Θεοδωράκη και του Σεφέρη. Κι όταν το μικρόφωνο πήγε στα χέρια της Μαίρης Χρονοπούλου, απολαύσαμε ένα απρόβλεπτο ντουέτο της με τη Μποφίλιου!

Αφήσαμε για το τέλος τους δύο ηθοποιούς, τη Νίκη Σερέτη και τον Χρήστο Στέργιογλου, οι οποίοι ανέλαβαν να «αναπαραστήσουν» αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του Βουτσά, του Κωνσταντίνου, της Λιάσκου και της Χρονοπούλου. Ακούσαμε έτσι τον Βουτσά να «μιλάει» για την απώλεια της κινηματογραφικής μάνας του, Μαίρης Μεταξά, τον Γιώργο Κωνσταντίνου για την πλατεία Βάθη των χρόνων του Εμφυλίου, τη Χλόη Λιάσκου για το πώς πήγαινε στα γυρίσματα του Φίνου 16 χρονών κορίτσι και τη Μαίρη Χρονοπούλου σε έντονη φιλοσοφική διάθεση. Δεν ήταν τόσο τα κομμάτια από το βιβλίο που επέλεξαν να διαβάσουν, όσο ο τρόπος που τα απέδωσαν, γι’ αυτό και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητούσαν στο τέλος περισσότερα αποσπάσματα με τους ΣερέτηΣτέργιογλου και λιγότερες ομιλίες, κάτι ασυνήθιστο σχετικά για βιβλιοπαρουσιάσεις. Αμφότεροι εξαιρετικοί!

Ακολούθησαν ο χαιρετισμός της Κατερίνας Θανοπούλου εκ μέρους των εκδόσεων Άπαρσις, οι καθιερωμένες υπογραφές στα βιβλία από τον συγγραφέα και ο κόσμος αποχώρησε με τη γλυκιά αίσθηση μιας ζωντανής αναβίωσης του «ελληνικού του Σαββάτου» που δεν μπορούσε να μην περιέχει μνήμες από το παρελθόν, συγκίνηση και νοσταλγία.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Χρονάς των εκδόσεων Οδός Πανός, ο Θανάσης Συλιβός των εκδόσεων Μετρονόμος, ο Μάκης Δελαπόρτας και ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, φωτογραφίες των οποίων κοσμούν το βιβλίο, ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, η μουσικός Ναταλία Ρασούλη, η συγγραφέας Άννα Βοργία, ο ποιητής – συγγραφέας Δημήτρης Λέντζος, ο σκηνοθέτης Θόδωρος Καλομοιράκης, ο ακτιβιστής Γρηγόρης Βαλλιανάτος, οι ερμηνεύτριες Εβελίνα Αγγέλου και Κατερίνα Ντίνου και η συνθέτρια Χρύσα Κωττάκη.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…