Μία βραδιά με τον Nick Cave στο Release Athens

Για «συναυλιακό γεγονός της χρονιάς» μιλούσαν οι περισσότεροι από τους 12.000 θεατές που παρακολούθησαν τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ Release, χθες στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο.

cave

Ο καθηλωτικός Nick Cave με τους Bad Seeds έδωσε μία αλησμόνητη παράσταση, ενώ οι ανερχόμενοι Fontaines DC έδωσαν γεύση νέου κύματος, σε ένα κοινό με αρκετά υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Οι ευπρόσδεκτοι Mogwai γέμισαν το σούρουπο με μελωδίες, ενώ οι Έλληνες Sugar For the Pill και Royal Arch πρόσφεραν ένα ωραιότατο ορεκτικό.

Το setlist που έχει επιλέξει ο Nick Cave για τη φετινή περιοδεία του είναι πλημμυρισμένο από τα σημαντικότερα τραγούδια του: Mercy Seat, Red Right Hand, From Her To Eternity, Tupelo και άλλα πασίγνωστα. Υπήρξαν όμως και ιντερλούδια στα οποία ο Αυστραλός σταρ κάθισε στο πιάνο για να ερμηνεύσει ελεγείες, παλαιότερες (Into My Arms) και πιο πρόσφατες, επηρεασμένες από τους θανάτους των δύο γιων του την τελευταία τριετία. Στη μνήμη τους είναι αφιερωμένα το θρηνητικό I Need You και το συγκινητικό Ghosteen Speaks, με το οποίο κλείνει η συναυλία.

Η σκηνική παρουσία του Nick Cave και η επικοινωνία του με το κοινό είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια, όπως και η χημεία του με τον πολυτάλαντο βιολιστή, κιθαρίστα και συνθέτη Warren Ellis (με κειμήλιο το πρόσφατο άλμπουμ Carnage). Aυτή ήταν η 21η συναυλία του 65χρονου Cave στην Ελλάδα, σε ορίζοντα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών (1984-2022). «Σας ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρατε όλα αυτά τα χρόνια», είπε o ίδιος αντί αποχαιρετισμού.

Οι Ιρλανδοί Fontaines DC κέρδισαν καινούριους οπαδούς μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, μολονότι βγήκαν νωρίς, με το φως της ημέρας (γύρω στις 7.20 μ.μ.). Ο νέος δίσκος τους, ονόματι Skinty Fia, είναι ασφαλώς ένα από τα άλμπουμ της χρονιάς.

Τους είχαμε ξαναδεί στον ίδιο χώρο το καλοκαίρι πριν την πανδημία, αλλά πλέον η αυτοπεποίθηση της μπάντας βρίσκεται στα ύψη, όπως και η ωριμότητά της. Δεν συναντήσαμε άνθρωπο που να μην ενθουσιάστηκε από τη χθεσινή εμφάνισή τους, αν και ξεχάστηκε ο ύμνος Big από το παρθενικό, πιο ορμητικό, άλμπουμ τους.

Μετά την σύντομη καταιγίδα των νεαρών Fontaines, η ατμοσφαιρική εμφάνιση των Mogwai έμοιαζε περισσότερο με διάλειμμα για να πάρουμε μία ανάσα. Πάντως οι Σκωτσέζοι έχουν το δικό τους κοινό και δεν απογοήτευσαν κανέναν, με το εν πολλοίς ορχηστρικό post-rock τους.

Αυτή τη φορά δεν υπήρξαν τα τεχνικά προβλήματα που αμαύρωσαν τη βραδιά των Bauhaus. Ο ήχος του Cave και των συγκροτημάτων που προηγήθηκαν έφτανε στα αυτιά μας «καμπάνα», χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο. Η προσέλευση ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με αυτήν της περασμένης Τετάρτης και ο χώρος σχεδόν γεμάτος.

Το Release συνεχίζεται το Σάββατο στην Πλατεία Νερού με τον δημοφιλέστατο στην Ελλάδα Parov Stelar, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα ανεβούν στη σκηνή οι βετεράνοι του χέβι μέταλ Manowar. Θα ακολουθήσουν άλλες 8 βραδιές μέχρι την εμφάνιση των Slipknot στις 22 Ιουλίου.

 

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…