Μια «απάντηση, χωρίς απάντηση» από τον Πέτσα στο Vouliwatch

Το Vouliwatch ρωτάει για την εκστρατεία ενημέρωσης  και ο Στέλιος Πέτσας τους κοροιδεύει

vouliwatch

Το Vouliwatch τον ρώτησε για την περίφημη λίστα Πέτσα και τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν τα χρήματα στα ΜΜΕ. Το Vouliwatch, ως γνωστόν, αναπτύσσει δράσεις για τη διαφάνεια, την ανοιχτή διακυβέρνηση και την πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εκστρατείες ενημέρωσης και άσκησης πίεσης των αρμοδίων

Μια «απάντηση, χωρίς απάντηση», με τη μορφή Δελτίου Τύπου το οποίο απέστειλε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μόνο σε δημοσιογράφους, δεν έκανε καν τον κόπο να μας συμπεριλάβει στη ΛΙΣΤΑ παραληπτών και το μάθαμε από δημοσίευμα σε ΜΜΕ και ειρωνεύεται τη δράση μας και το έργο μας, αναφέρει το Vouliwatch

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Vouliwatch, ζήτησαν:

1. Την ονομαστική λίστα με τα ΜΜΕ που έλαβαν τη χρηματοδότηση των 20 εκατομμυρίων Ευρώ και τα ακριβή ποσά που αντιστοιχούν στο καθένα από αυτά.

2. Το ακριβές ποσό το οποίο έχει δεσμευτεί στο δημόσιο ταμείο καθώς και αυτό που έχει ήδη ληφθεί/εκταμιευθεί ή δεσμευτεί προς το κάθε μέσο ενημέρωσης της προαναφερθείσας λίστας. Τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ και διανομής των ποσών (ειδικότερα αναλυτικά έγγραφα στοιχεία σχετικά με επισκεψιμότητα, τηλεθέαση κοκ.)

3. Τα νόμιμα κριτήρια επιλεξιμότητας των ΜΜΕ που επωφελούνται από την κρατική χρηματοδότηση καθώς και τη διαδικασία υπολογισμού των ποσών που έλαβε ή πρόκειται να λάβει το κάθε μέσο ενημέρωσης.

4. Το συνολικό ποσό της αμοιβής της εταιρείας Initiative Μedia στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση του έργου όπως ορίζει το άρθρο 1 της κοινής υπουργικής απόφασης 227/2020 (Β’ 948).

5. Τη σύμβαση απευθείας ανάθεσης που υπεγράφη με την ανάδοχο εταιρεία Initiative Media.

Δεν λάβαμε ποτέ επίσημη γραπτή απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κο Στέλιο Πέτσα- όπως ορίζει και ο νόμος για το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία. Εν τω μεταξύ είχε κυκλοφορήσει η ονομαστική λίστα με τα ποσά και είχε διαρρεύσει άτυπα η σύμβαση ανάθεσης στην εταιρία Initiative Media. 

Πουθενά δεν έχουν κατατεθεί ή δημοσιευθεί επίσημα τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ και ΠΟΤΕ δεν λάβαμε γραπτή και αναλυτική απάντηση στο αίτημά μας, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Στις 29 Ιουλίου 2020 προσφύγαμε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατά της σιωπηρής απόρριψης στο αίτημά μας. 

Την 1η Σεπτεμβρίου 2020 η ΕΑΔ μας απέστειλε γραπτή επιστολή στην οποία δηλώνει ότι ΔΕΝ είναι αρμόδια να κρίνει την αίτησή μας, την οποία στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 αμφισβητήσαμε γραπτώς και με νομικά επιχειρήματα. 

Πώς τους απάντησε λοιπόν ο υπουργός; Τους ειρωνεύτηκε… πώς;

Χθες, 29 Σεπτεμβρίου 2020, ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απέστειλε Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ με τη δήθεν απάντησή του στο Vouliwatch. 

Τουλάχιστον έτσι την ονομάζει ο ίδιος: «Απάντηση σε Vouliwatch για την εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης Covid 19».

1ον • Απαξίωση να κοινοποιήσουν την «απάντηση» στο Vouliwatch: 

Αυτή η «απάντηση» δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στην πρωτοβουλία μας και την μάθαμε μέσω δημοσιεύματος στην Εφημερίδα των Συντακτών. Αναρωτιόμαστε: ο κος Στέλιος Πέτσας και οι συνεργάτες του γραφείου του απαξιούν να απαντήσουν ευθέως στο Vouliwatch που έθεσε και τα ερωτήματα και κατέθεσε επίσημο αίτημα; Θεωρούν ότι καλύπτονται με τον αποστέλλουν αυτό το ΔΤ – μη απάντηση στα ΜΜΕ; Μόνο τα ΜΜΕ αφορά το θέμα; 

2ον • Ειρωνεία και υποτίμηση: 

Η «απάντηση» ξεκινά με ένα άκρως ειρωνικό σχόλιο για την πρωτοβουλία μας και τις δράσεις του Vouliwatch: «με έκπληξη διαπιστώσαμε πως, αν και το Vouliwatch «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Ελληνική Βουλή και ενημερώνει, σε πραγματικό χρόνο, για την κοινοβουλευτική επικαιρότητα», δεν έχουν ληφθεί υπόψη:…». Βάζοντας σε εισαγωγικά το κείμενο από την περιγραφή των δράσεων της πρωτοβουλίας μας και της παρακολούθησης του κοινοβουλευτικού έργου δηλώνοντας έκπληξη που δεν έχουμε πάρει είδηση τις απαντήσεις της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ουσιαστικά μάς υποτιμά ως προς το έργο μας και μας χαρακτηρίζει έμμεσα αστοιχείωτους και ανενημέρωτους που προκαλούμε φασαρία μόνο για τις εντυπώσεις! Δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε καν το σοκαριστικό αυτό στοιχείο υποτίμησης και εμπαιγμού σε επίσημο έγγραφο ενός θεσμικού οργάνου προς έναν αναγνωρισμένο εκπρόσωπο της Κοινωνίας των Πολιτών στην ελληνική δημοκρατία του 21ου αιώνα. 

3ον • Επί της ουσίας: 

Πρόκειται για μια απάντηση – χωρίς απάντηση, καθώς στο μόνο που προβαίνει ο κος Πέτσας είναι μια μακρά, απλή παράθεση συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής της Βουλής και των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχουν ασκηθεί σχετικά με την πολύκροτη αυτή υπόθεση διαφάνειας και λογοδοσίας – δίχως καν να αναφέρεται στις απαντήσεις της Κυβέρνησης στα μέσα αυτά. Επειδή, σε αντίθεση των όσων πιστεύει για την πρωτοβουλία μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η ομάδα μας ΟΝΤΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, ΑΚΟΥΣΕΙ και ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ πολύ στενά την υπόθεση, σας διαβεβαιούμε ότι σε καμία από αυτές τις ερωτήσεις – απαντήσεις που παραθέτει με περισσή περηφάνια και ικανοποίηση ΔΕΝ έχουν κατατεθεί εγγράφως, επισήμως ή δημοσίως τα στοιχεία που έχουμε αιτηθεί! 

Λυπόμαστε και απογοητευόμαστε βαθιά που το δίκαιο και νόμιμο αίτημα της πρωτοβουλίας μας και των πολιτών για πρόσβαση σε δημόσια στοιχεία που αφορούν στη δαπάνη δημοσίου χρήματος και για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας αντιμετωπίζεται τόσο ελαφρά και περιπαικτικά από έναν επίσημο εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Και απαντάμε ότι η καμπάνια μας δεν σταματάει εδώ! Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι να ικανοποιηθεί ουσιαστικά. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…