Newsroom

Newsroom

Μία «ανάσα» από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός

Yπό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται για άλλη μία μέρα το Κίεβο, με τον δήμαρχο να δηλώνει ότι ο μισός πληθυσμός έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.  

1000 20

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σχεδόν περικυκλώσει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές του Κιέβου, ενώ μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο της πρωτεύουσας.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

25407830

Σήμερα προς το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου. Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα του Κιέβου, που είχε πριν από τον πόλεμο σχεδόν 3,5 εκατ. κατοίκους, οι ουκρανικές αρχές δεν διαθέτουν πλέον σήμερα παρά μόνο δρόμους που πηγαίνουν προς τον νότο για την απομάκρυνση των αμάχων και τον ανεφοδιασμό της πόλης.

25411578

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας στους δύο κατοίκους του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη. Σήμερα, κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται εδώ», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους.

Από τις πρώτες μέρες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας, κυρίως κοντά στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και απ’ όπου οι κάτοικοι έφυγαν μαζικά.

Βορειοανατολικά του Κιέβου, τα ρωσικά άρματα μάχης προωθήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα τουλάχιστον 80 χλμ. για να φθάσουν τις τελευταίες ημέρες στα χωριά που βρίσκονται δίπλα στο Κίεβο όπως η Βελίκα Ντιμέρκα.

359923g kharteskiebo

 

Υπό πολιορκία Μαριούπολη και Χάρκοβο

Την ίδια στιγμή, η Μαριούπολη και το Χάρκοβο είναι οι άλλες δύο μεγάλες πόλεις που συνεχίζουν να πολιορκούνται από ρωσικές δυνάμεις. Στη Μαριούπολη, έπειτα από σχεδόν 10 μέρες πολιορκίας της οι αρχές φτιάχνουν ομαδικούς τάφους καθώς τα πτώματα συσσωρεύονται. Η Μαριούπολη έχει υποστεί τουλάχιστον 8 μεγάλες αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 48 ώρες. 

Στο Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να ανασυντάσσονται στα ανατολικά της πόλης, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ τεταμένη. Μιλώντας την Τετάρτη 9 Μαρτίου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης ήταν σε εξέλιξη.

Απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ζημιές σε πάνω από 60 νοσοκομεία αναφέρουν οι Ουκρανοί

Περισσότερα από 60 νοσοκομεία στην Ουκρανία έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις και πέντε ιατροί σκοτώθηκαν από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook ο Λάσκο επέρριψε τους θανάτους πέντε εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε «σφαίρες Ρώσων τρομοκρατών».

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη είναι το τρίτο μαιευτήριο που καταστρέφεται μετά τη ρωσική εισβολή.

«Σκηνοθετημένη προβοκάτσια» για το ρωσικό υπ. Άμυνας ο βομβαρδισμός νοσοκομείου

Σε συνέχεια των διαψεύσεων στις οποίες είχε ήδη προχωρήσει η Μ. Ζαχάροβα αλλά και ο ίδιος ο Λαβρόφ που υποστήριξε ότι το νοσοκομείο που βομβάρδισαν στη Μαριούπολη είχε καταληφθεί από Ουκρανούς στρατιώτες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ήταν «μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η Ρωσία δεν πραγματοποίησε χθες Τετάρτη αεροπορικές επιδρομές κατά επίγειων στόχων στην περιοχή αυτή της Μαριούπολης.

«Φωτογραφίες από την περιοχή του νοσοκομείου περιέχουν αποδείξεις για δύο ξεχωριστές εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο. Μια θαμμένη υπόγεια και μια άλλη χαμηλής ισχύος που κατευθύνεται στο κτίριο του νοσοκομείου. Η φύση της εξωτερικής και εσωτερικής ζημιάς στο κτίριο μπορεί να παραπλανήσει το μαζικό κοινό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, για το οποίο έγινε αυτή η σκηνοθεσία. Αλλά όχι ειδικούς. Ένα πολεμικό αεροσκάφος με βόμβες μεγάλης ισχύος, ακόμη και χαμηλότερης ισχύος, απλά δεν θα είχε αφήσει τίποτα από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου», εξήγησε ο Ιγκόρ Κονασενκόφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα και με την πρεσβεία της Μόσχας στο Λονδίνο, οι φωτογραφίες που απεικονίζουν, και έκαναν τον γύρο του κόσμου, με μία έγκυο τραυματισμένη να κατεβαίνει τις σκάλες του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου είναι προϊόν παραπληροφόρησης καθώς η εν λόγω έγκυος, σύμφωνα πάντα με την ρωσική πρεσβεία, είναι Ουκρανή influencer και μοντέλο με όνομα Μαριάννα Ποντγκούρσκαγια.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας, οι φωτογραφίες ήταν «στημένες» καθώς η ίδια έγκυος χρησιμοποιώντας διαφορετικά ρούχα παρίστανε δύο διαφορετικά άτομα, αποτελώντας μέρος της ουκρανικής προπαγάνδας.

 

Σε αυτό, σύμφωνα πάντα με την ρωσική πρεσβεία, συνηγορεί το ότι οι αρχικές φωτογραφίες μετά τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη δεν αποτύπωναν ούτε έναν ασθενή.

Στη συνέχεια, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πρεσβεία οι εν λόγω φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν από τον φωτορεπόρτερ Εβγκένι Μαλολέτκα ο οποίος συνεργάζεται με μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως ο Guardian, οι Times και οι New York Times.

«Οι αρχικές φωτογραφίες δεν έδειξαν ούτε έναν ασθενή», σημειώνει η ρωσική πρεσβεία κάνοντας λόγο για «αναφορές των κατοίκων της Μαριούπολης ότι δεν υπήρχε ιατρικό προσωπικό ή ασθενείς στο μαιευτήριο».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καταγγελία του δημοσιογράφου του BBC που εργάζεται στις ΗΠΑ, Τζέιμς Κλέιτον, το Twitter, επικαλούμενο «καταχρηστική συμπεριφοράς που σχετίζονται με την άρνηση βίαιων γεγονότων», διέγραψε σχετική ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το BBC, το Twitter δήλωσε ότι «λάβαμε μέτρα επιβολής κατά των tweets που αναφέρατε, καθώς παραβίαζαν τους κανόνες του Twitter, για την πολιτική περί μίσους και καταχρηστικής συμπεριφοράς που σχετίζονται με την άρνηση βίαιων γεγονότων».

«Στοπ» στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με «ταχείες διαδικασίες» από Γαλλία και Ολλανδία

Ως «μη ρεαλιστικό» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος το ενδεχόμενο να ενταχθεί με «ταχείες διαδικασίες» στην ΕΕ η Ουκρανία, μετά το σχετικό αίτημα της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ δήλωσε ότι δεν είναι εφικτό να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος σημείωσε ότι είναι σημαντικό που η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ, ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική ταχεία διαδικασία.

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…