Newsroom

Newsroom

Μία ακόμα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία…

Για τις 5 Δεκεμβρίου ορίστηκε, μία ακόμη, κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους φιλορώσους αποσχιστές της περιοχής…

Για τις 5 Δεκεμβρίου ορίστηκε, μία ακόμη, κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους φιλορώσους αποσχιστές της περιοχής του Λουχάνσκ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ο αποσχιστής ηγέτης της περιοχής.

Ο αρχηγός της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», η οποία ελέγχει περίπου το ένα τρίτο του εδάφους της επαρχίας, Ιγκορ Πλοτνίσκι, επιβεβαίωσε στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία πληροφορίες του ΟΑΣΕ σύμφωνα με τις οποίες από τις 5 Δεκεμβρίου θα τηρηθεί «πλήρης κατάπαυση του πυρός στη γραμμή του μετώπου», όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση στις 29 Νοεμβρίου μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού στρατηγού, με τη συμμετοχή αποσχιστών και εκπροσώπων του ΟΑΣΕ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 29 Νοεμβρίου ανάμεσα στον Ουκρανό στρατηγό Βολοντίμιρ Ασκάροφ, τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Λεντσόφ και εκπροσώπους της αυτοανανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», με τη συμμετοχή και του ΟΑΣΕ, όλοι τους συμφώνησαν επί της αρχής για πλήρη εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου από τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ.

Συμφώνησαν επίσης στην απόσυρση των βαρέων όπλων από τις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όταν ρωτήθηκε από τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αποσχιστής ηγέτης του Λουχάνσκ Ιγκορ Πλοτνίσκι απάντησε: «Αληθεύει».

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντριι Λισένκο δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για το θέμα. «Τα πυρά συνεχίζονται», δήλωσε.

Ύστερα από σύντομη ανάπαυλα το βράδυ της Δευτέρας, πυρά πυροβολικού και εκρήξεις ακούγονταν το πρωί στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονται στο σημείο.