Newsroom

Newsroom

«Μη μου τις φούσκες τάραττε»

Το συγκρότημα Flaming Lips πραγματοποεί συναυλίες στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας όπου οι μουσικοί και το κοινό βρίσκονται μέσα σε προστατευτικές πελώριες φούσκες. 

AP 17192760514858

Την προηγούμενη βδομάδα στην Οκλαχόμα τα μέλη του συγκροτήματος Flaming Lips βρέθηκαν κοντά στο κοινό τους με λάιβ συναυλίες μιάμισης ώρες όπου μουσικοί και παρευρισκόμενοι ήταν τοποθετημένοι μέσα σε τεράστιες πλαστικές φούσκες. 

Οι Flaming Lips, μια ροκ- ψυχεδελική μπάντα που ξεκίνησε στις αρχές του 1980 και είναι γνωστοί για τις ενθουσιώδεις, πειραματικές, υπερπαραγωγές λάιβ εμφανίσεις τους, πραγματοποίησαν μια παρόμοια συναυλία τον περασμένο Οκτώβριο. 

Ο Nathan Poppe, ο κινηματογραφιστής και φωτογράφος του συγκροτημάτος είπε ότι στο πάτωμα είχε στηθεί ένα πλαίσιο με 10 επί 10 φούσκες. Κάθε φούσκα μπορεί να περιέχει ένα, δύο ή μέχρι και τρία άτομα.  

Το κοινό έμπαινε μέσα στη φουσκωτή μπάλα, και μετά η μπάλα γέμιζε αέρα με τη συσκευή που χρησιμοποιούν τα συνεργεία του δήμου για να μαζεύουν και να “ρουφούν” τα φύλλα από τα δέντρα. 

Κάθε πλαστική μπάλα ήταν εξοπλισμένη με ένα μικρόφωνο, μπουκαλάκια νερού, ανεμιστήρα, πετσέτα και ειδική σήμανση αν κάποιος ήθελε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή αν έκανε πολλή ζέστη. Τότε με ειδικό μηχάνημα, εισέρχεται δροσερός αέρας στη θολωτή πλαστική κατασκευή. 

Οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες ενόσω ήταν μέσα στη φούσκα. Ωστόσο, στην έξοδο, το κοινό έπρεπε να φοράει τις μάσκες, βγαίνοντας από την προστατευτική μπάλα, ρολάροντας με τις φούσκες προς την έξοδο και κατεβάζοντας το φερμουάρ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα της χρήσης της φουσκωτής μπάλας για τη διοργάνωση της συναυλίας δεν προέκυψε λόγω της πανδημίας. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν τα μέλη του συγκροτήματος Flaming Lips έχουν βρεθεί στη σκηνή μέσα σε πλαστικές φούσκες, ενώ ο τραγουδιστής τους Wayne Coyne έχει κάνει crowdsurfing μέσα σε πλαστική μπάλα μετά το τέλος της συναυλίας στο Louisville. Αυτή η καλλιτεχνική ιδιαιτερότητα που εισήγαγε αυτή η μπάντα στις λάιβ εμφανίσεις της, μόνο και μόνο για αισθητικούς λόγους, βρήκε απόλυτο νόημα στους καιρούς της πανδημίας, όπου καθένας έχει περιοριστεί σε μια «κοινωνική φούσκα» και επιλέγει να βλέπει έναν πολύ περιορισμένο αριθμό φίλων και συγγενών. 

 

Παρόλα αυτά, ιατροί και υγειονομικοί στις ΗΠΑ παραμένουν σκεπτικοί για το αν και κατά πόσο είναι ασφαλείς οι πλαστικές φούσκες. Ο έλεγχος για τη μεταδοτικότητα του ιού εξαρτάται από την καλή κυκλοφορία του αέρα και από τον εξαερισμό. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι καλό το σύστημα εξαερισμού που έχει ενσωματωθεί στις φούσκες. Σε αυτό προστίθεται το ζήτημα του διοξειδίου του άνθρακα και τα επίπεδα συγκέντρωσής του μέσα στη φούσκα. Έχει συσταθεί, από ειδικούς των επιστημών υγείας, να προστεθεί ένας σένσορας στη φούσκα που θα υπολογίζει τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να πληροφορείται ο κόσμος πότε είναι κατάλληλη ώρα για ένα διάλειμμα προκειμένου να ανανεωθεί ο αέρας. 

Οπότε, θεωρητικά, εάν ο εξαερισμός είναι επαρκής, τα προστατευτικά μέτρα όπως αυτά με τις πλαστικές φούσκες, θα μπορούσαν να μειώσουν το κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Με πληροφορίες από New York Times

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…