Newsroom

Newsroom

Μητσοτάκης: "Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα"

Με καυστικό τρόπο σχολίασε την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για διαπραγμάτευση με θεατρικά χαρακτηριστικά. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ένταξη της χώρας στο QE, τονίζοντας πως με ευθύνη της κυβέρνησης «βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα», ενώ φαίνεται πως εμπιστεύεται περισσότερο το αφήγημα συγκεκριμένων Μέσων για το έγγραφο του Ντάισελμπλουμ, παρά τις επίσημες κυβερνητικές απαντήσεις.

58c7df8f1dc5243c2b8b4690

Ασύμβατες ήταν για άλλη μια φορά οι τοποθετήσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, καθώς από τη μία εμμένει στην άποψη πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εδώ και τώρα, αφού η καθυστέρηση κοστίζει ακριβά στην ελληνική οικονομία, ωστόσο επίσημη θέση της ΝΔ είναι η καταψήφιση των μέτρων που θα έρθουν στη Βουλή μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων και θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018.

«Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα και στην οικονομία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της ανατολικής Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς όπως είπε, θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Καθυστερώντας να κλείσει την αξιολόγηση, η κυβέρνηση «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο» ανέφερε, συνεχίζοντας: Για να τα πω απλά: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα. Αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά».

Αναφορικά με τα αντίμετρα, ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε πλήρως την ελλιπή μετάφραση του ενημερωτικού εγγράφου του προέδρου του Eurogroup, όπως αυτή διοχετεύτηκε στην ελληνική κοινή γνώμη, χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις επίσημες κυβερνητικές απαντήσεις. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και σήμερα. «Και σήμερα, εάν ξεπεράσουμε τους στόχους έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω. Άρα, όλο αυτό είναι ένα θέατρο» είπε για να προσθέσει πως «το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του ΑΕΠ, μείωση του αφορολόγητου και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση των συντάξεων».

Ως προς τις βλέψεις του για την ελληνική οικονομία, το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη θέλει την ιδιωτική πρωτοβουλία να αποτελεί το κύριο γρανάζι για την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Ένας μεγάλος μετασχηματισμός στην Ελλάδα» τόνισε πως χρειάζεται, προσθέτοντας ότι πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση για το πώς ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις και για το πώς θα αποποινικοποιηθεί η έννοια της επιχειρηματικότητας.

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 3…

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…