Newsroom

Newsroom

Μηνιαίο επίδομα σε φοιτητές – Ποιοι το δικαιούνται

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η βουλευτική τροπολογία που αφορά την οικονομική ενίσχυση άπορων φοιτητών ΑΕΙ μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ. 2.700 δικαιούχοι μπορούν να λάβουν ως και 520€/μήνα για τις τετραετείς σπουδές τους. Καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία

5810d1c01dc52441258b48ff

Νέα τροπολογία βουλευτών της συμπολίτευσης, σε συνεννόηση με το υπουργείο παιδείας προωθεί υποτροφίες για φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika. gr, η πρωτοβουλία βρήκε σύμφωνη σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση, με μόνη παραφωνία τη Νέα Δημοκρατία που τάχθηκε κατά της οικονομικής αυτής ενίσχυσης των φοιτητών.

Την τροπολογία στο νομοσχέδιο «Μνημόνιο Συνεννόησης σχετικά με την Οργάνωση, Διοίκηση, Ασφάλεια, Χρηματοδότηση και Στελέχωση του Μικτού Κλιμάκιου του ΝΑΤΟ για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο» του υπουργείου Άμυνας είχαν καταθέσει 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε δεκτή ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μετά από συνεννόηση που είχε με το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι «στους προπτυχιακούς φοιτητές μπορούν να παρέχονται από το Ι.Κ.Υ. οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών και αναγκών διαβίωσης με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η εξειδίκευση των προϋποθέσεων χορήγησής τους, ο αριθμός των δικαιούχων και το ποσό της ενίσχυσης κάθε φορά, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εφαρμογή της παρούσης, καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας».

Καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισε η ΝΔ εκφράζοντας αμφιβολίες για την σκοπιμότητά της, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Χρυσή Αυγή.

520 ευρώ μηνιαίο επίδομα

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό της βοήθειας ανέρχεται σε 520 ευρώ μηνιαίως ανά φοιτητή που σπουδάζει εκτός τόπου διαμονής και 400 ευρώ ανά φοιτητή που σπουδάζει στον τόπο διαμονής, με την προϋπόθεση να ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, θα χορηγήσει το υπουργείο Παιδείας, για την υποστήριξη και έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμεύσει το απαιτούμενο ποσό για το πρόγραμμα που θα χορηγήσει 2.700 υποτροφίες για 9 μήνες επί 4 χρόνια.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…