Μέτρια η κίνηση στα μαγαζιά – Χρόνος για αγορές υπάρχει…χρήμα όμως όχι

Φειδωλοί στις αγορές τους εμφανίζονται οι καταναλωτές κατά την πρεμιέρα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων με εκπτώσεις, για το 2014,…

ermoy 1

Φειδωλοί στις αγορές τους εμφανίζονται οι καταναλωτές κατά την πρεμιέρα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων με εκπτώσεις, για το 2014, καθώς οι περισσότεροι αναμένουν την καταβολή του μισθού, στο τέλος του μήνα, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις όποιες ευκαιρίες.
«Ο τζίρος της Κυριακής για άλλη μία φορά δεν εντυπωσίασε, αφού δεν διέφερε σε πωλήσεις από μια καθημερινή, ενώ από την έναρξη των εκπτώσεων μέχρι σήμερα, είναι εμφανές ότι για τις προσωπικές τους αγορές, οι καταναλωτές περιμένουν την επόμενη πληρωμή του μισθού και της σύνταξης τους, στο τέλος του μήνα» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι «η πρώτη και μόνη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, σε συνδυασμό με τη Παρασκευή του Αγίου Αντωνίου και το Σάββατο του Αγίου Αθανασίου, συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον τριήμερο εμπορικής κίνησης, κυρίως λόγω των δώρων, των δύο συνεχόμενων ονομαστικών εορτών».
Σε ό,τι αφορά γενικότερα στην κίνηση κατά την πρώτη εβδομάδα της περιόδου των εκπτώσεων, αυτή «κινήθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα» και «μπορεί να είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά τουλάχιστον οι πρώτες ενδείξεις επισκεψιμότητας είναι σχετικά ενθαρρυντικές».
Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα είναι ανοιχτά στην Αθήνα έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα έως τις 8 το βράδυ.

Αντιδράσεις χωρίς παρατράγουδα
Η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων συνοδεύτηκε για άλλη μία φορά από αντιδράσεις, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων να έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο.
Το μεσημέρι η Ομοσπονδία μαζί με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής διαμαρτυρήθηκαν στην οδό Ερμού και μοίραζαν ενημερωτικό κείμενο για τις συνέπειες της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στις μικρο-μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
Με κύρια συνθήματα «Ποτέ δουλειά την Κυριακή. Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή» και «Βιτρίνες λουσάτες, απλήρωτοι εργάτες» οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν από το Σύνταγμα και διέσχισαν την οδό Ερμού.
Από τη Δευτέρα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία με σκοπό τη συν-διοργάνωση με τους εμπόρους Εθνικής Διάσκεψης για τις συνέπειες του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.
Στη Θεσσαλονίκη μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του νομού, φώναξαν «ποτέ την Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά» σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία». Παράλληλα, μέλη του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, άνοιξαν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχώρησε σε κινητοποίηση έξω από κατάστημα πολυεθνικής. 
Στα Χανιά, κλειστά στην συντριπτική τους πλειοψηφία παρέμειναν τα καταστήματα, καθώς οι έμποροι συντάχθηκαν με την πρόταση του εμπορικού συλλόγου της πόλης να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Η κίνηση ήταν σε χαμηλά επίπεδα σε όσα άνοιξαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε έξω από εμπορικό κατάστημα μεγάλης αλυσίδας από το σωματείο εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και το ΠΑΜΕ.

Τι είπαν τα κόμματα
«Αντιστεκόμαστε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπως και σε όλες τις πολιτικές που οδηγούν την κοινωνία σε απόγνωση και τη χώρα στην καταστροφή. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή τους» σχολίασε -μεταξύ άλλων- το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.  
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας «αποτελεί διακαή και ομολογημένο πόθο των μεγάλων εμποροκαταστημάτων και των πολυεθνικών του εμπορίου» εκτίμησε το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «σαν μια γροθιά υπάλληλοι και μικροί επαγγελματίες χρειάζεται να καταδικάσουν και να πολεμήσουν την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων». in.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό