ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Μέτρα στήριξης της… αισχροκέρδειας: Οι 12 ανακρίβειες

Tο μόνο σημείο στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε την αλήθεια, περιγράφοντας το περίγραμμα των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ήταν ότι τα μέτρα θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς...

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολίτες για τα νέα μέτρα στήριξης 4 2 screenshot 1

Tο μόνο σημείο στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε την αλήθεια, περιγράφοντας το περίγραμμα των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ήταν ότι τα μέτρα θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Κατά τα άλλα η ομιλία του έβριθε ανακριβειών. Συγκεκριμένα:

Ανακρίβεια 1η: Ο πόλεμος προκαλεί την ενεργειακή κρίση και φέρνει πρωτοφανή κύματα ακρίβειας.
Η αλήθεια είναι ότι η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε το καλοκαίρι, 6 μήνες δηλαδή πριν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όσο για τα πρωτοφανή κύματα ακρίβειας στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ως αποτέλεσμα του πολέμου, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός είχε ήδη ανέβει στο 5,1% τον Δεκέμβριο, στο 6,2% τον Ιανουάριο και στο 7,2% τον Φεβρουάριο, οπότε ξέσπασε ο πόλεμος.
Ο πόλεμος αναμένεται να επιδεινώσει πολύ την κατάσταση, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να αντιληφθούμε τις συνέπειες που θα έχει.

Ανακρίβεια 2η: Οι ανατιμήσεις είναι εισαγόμενες.
Η αλήθεια είναι ότι οι ανατιμήσεις είναι εισαγόμενες σε ένα βαθμό. Σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις επενέβησαν στις εσωτερικές αγορές και διαχειρίστηκαν την κρίση. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ανατιμήσεις δεν είναι ίδιες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η εμμονή της κυβέρνησης στο δόγμα της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς και η άρνησή της να πάρει μέτρα για τον έλεγχο των τιμών και τη μείωση της φορολογίας, είναι η αιτία που εδώ και μήνες είμαστε ανάμεσα στις 3 ευρωπαϊκές χώρες με την ακριβότερη βενζίνη και στις 5 με το ακριβότερο ρεύμα.

Ανακρίβεια 3η: Οι λύσεις που προτείνει η αντιπολίτευση είναι ανέφικτες.
Οι λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι αυτές που εφάρμοσαν μέχρι τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι μας και απέφυγαν τα χειρότερα. Την πρόταση για πλαφόν 4% στην τιμή των καυσίμων για παράδειγμα, την εφάρμοσε η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία, ενώ την πρόταση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων και εκείνη για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την έχουν ήδη εφαρμόσει ήδη οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Ανακρίβεια 4η: Η κυβέρνηση διέθεσε 43 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σπατάλησε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού για την επιλεκτική ενίσχυση φιλικών της μεγάλων επιχειρήσεων, για τη χρηματοδότηση καναλιών και ΜΜΕ προκειμένου να προωθούν την επικοινωνιακή προπαγάνδα της, καθώς και σε αδιαφανείς αναθέσεις έργων και προμηθειών χωρίς διαγωνισμούς, όπως κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Αν η κυβέρνηση είχε πράγματι επενδύσει τα χρήματα αυτά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενισχύοντας το ΕΣΥ με προσωπικό και κατάλληλους εξοπλισμούς, δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους 16.519 άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, όπως επιβεβαίωσε με έγγραφό του ο ΕΟΔΥ. Αν δηλαδή είχαν εξοπλιστεί και στελεχωθεί όσες ΜΕΘ χρειάζονταν στα νοσοκομεία, οι 2 στους 3 θανάτους δεν θα είχαν ως αιτία ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Ο ίδιος ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, άλλωστε, διέψευσε τον πρωθυπουργό, ισχυριζόμενος ότι θα είχαν… πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αν είχαν ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ και είχαν επενδύσει σε ΜΕΘ. Ομοίως και ο υπουργός Γεραπετρίτης, που είχε υποστηρίξει το ανεκδιήγητο, ότι αν αύξαναν τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία, μαζί με αυτές θα αυξάνονταν οι θάνατοι.
Τα χρήματα που ανέφερε συνεπώς ο πρωθυπουργός μπορεί πράγματι να ξοδεύτηκαν, αλλά αλλού, όχι για να σωθούν ζωές από την πανδημία.

Ανακρίβεια 5η: Το 1,1 δις ευρώ που η κυβέρνηση διαθέτει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας βρίσκεται στα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σπατάλησε 6,7 δις ευρώ σε αδιαφανείς αναθέσεις έργων και προμηθειών «κάτω από το τραπέζι», εξαντλώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Και έρχεται τώρα να δώσει τα ψίχουλα που περίσσεψαν από την υπέρ μιας μικρής ολιγαρχίας του πλούτου πολιτική της, για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι ενδιαφέρεται για τη μεσαία και τη χαμηλή τάξη.

Ανακρίβεια 6η: Τα επιδόματα θα τονώσουν το εισόδημα των πολιτών.
Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την τόνωση των εισοδημάτων είναι η καταπολέμηση των αιτίων της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Η αντιμετώπιση του φαινομένου στη ρίζα του επιτυγχάνεται με τον έλεγχο των τιμών και την επιβολή πλαφόν, τον περιορισμό της κερδοσκοπίας στην αγορά και τη μείωση της φορολογίας. Κι ακόμη, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ το μήνα θα διασφάλιζε την τόνωση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων που πλήττονται περισσότερο.

Επιπλέον, αν πράγματι ο πρωθυπουργός ήθελε να προστατέψει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, έπρεπε να επιδιώξει τη θεσμοθέτηση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, όπως δεκαετίες πριν, τότε που η χώρα πλήττονταν και πάλι από τον πληθωρισμό.

Η επιδοματική πολιτική το μόνο που επιτυγχάνει είναι να συντηρεί την κερδοσκοπία και να επιδοτεί την αισχροκέρδεια της αγοράς.
Ανακρίβεια 7η: Εμφανίστηκε ως ρεαλιστής που προστατεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο πρωθυπουργός σκέφτηκε τη δημοσιονομική σταθερότητα μόνον όταν επρόκειτο να στηρίξει τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Τα τελευταία 2,5 χρόνια το δημόσιο χρέος εκτροχιάστηκε, φτάνοντας στα επίπεδα των πρώτων χρόνων των μνημονίων. Η εκτίναξή του στο επικίνδυνο όριο του 200% του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της σπάταλης και ευνοιοκρατικής δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ανακρίβεια 8η: Δεν δίνει περισσότερα γιατί δεν θέλει να φανεί προσωρινά ευχάριστος.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι μόνιμα δυσάρεστος για τους πολλούς και αδύναμους, ενώ είναι μόνιμα πάρα πολύ ευχάριστος για τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς.

Ανακρίβεια 9η: Έχει τη σωστή πυξίδα για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και να φτάσει στην ανάπτυξη.
Τα ίδια έλεγε και ο Κωστής Χατζηδάκης το Σεπτέμβριο, όταν ιδιωτικοποιούσε τη ΔΕΗ, υποσχόμενος ότι η αγορά θα αυτορυθμιστεί και οι τιμές θα πέσουν από μόνες τους.
Η νεοφιλελεύθερη πυξίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγεί με βεβαιότητα στην ακρίβεια, στην κερδοσκοπία και στην αισχροκέρδεια.

Ανακρίβεια 10η: Διεκδικεί την ενεργειακή μας αυτάρκεια με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αν αυτό ήταν αλήθεια, δεν θα είχε απολιγνιτοποιήσει τη χώρα βίαια, βεβιασμένα και χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα. Μια επιλογή που αποδυνάμωσε την ενεργειακή μας αυτάρκεια και μας εξάρτησε περισσότερο από το εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο. Αν στόχος του ήταν η ενεργειακή αυτάρκεια, θα έπρεπε να απομακρύνει τη χώρα από τον εγχώριο λιγνίτη μόνο όταν είχαμε εξασφαλίσει την αναπλήρωση του κενού με εγχώριες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Με την ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε, το μόνο που πέτυχε ήταν η αύξηση της ζήτησης του εισαγόμενου φυσικού αερίου, που δεν είναι «πράσινη» ενέργεια αλλά ορυκτός άνθρακας. Κι ακόμη, αυτό που πέτυχε ήταν η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη και η ενίσχυση των κερδών των καρτέλ της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας.

Ανακρίβεια 11η: Στη διεθνή σκακιέρα είμαστε με το μέρος της ειρήνης.
Αν έλεγε αλήθεια, δεν θα αποφάσιζε να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Και επιπλέον, αν έλεγε αλήθεια δεν θα εγκατέλειπε το μέχρι σήμερα δόγμα της πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας, για να προσχωρήσει στην πολεμοχαρή επιλογή του «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης».

Ανακρίβεια 12η: Ο πόλεμος είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να ξεπεράσει τις αδυναμίες της και να γίνει καλύτερη.
Δυστυχώς, αυτή την ευκαιρία η Ελλάδα την έχασε, με τη μονομερή, μονοδιάστατη και μονόπλευρη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η εμπλοκή στον πόλεμο και η απώλεια της Ρωσίας, ενός μεγάλου ιστορικού φίλου της Ελλάδας, είναι δείγμα αποδυνάμωσης της χώρας και οι συνέπειες, δυστυχώς, δεν θα είναι μόνο άμεσες και μόνο οικονομικές, λόγω της μείωσης του τουρισμού το καλοκαίρι.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…