Newsroom

Newsroom

Μετωπική Ρωσίας και Δύσης – Η Μόσχα αμφισβητεί τη νέα ουκρανική κυβέρνηση

Υπό αμφισβήτηση θέτει η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, μετά την καθαίρεση του προέδρου Βικτόρ Γιανουκόβιτς. Με δηλώσεις του ο…

medvedev

Υπό αμφισβήτηση θέτει η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, μετά την καθαίρεση του προέδρου Βικτόρ Γιανουκόβιτς. Με δηλώσεις του ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι η Ρωσία έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων Αρχών της Ουκρανίας και χαρακτήρισε «παρεκτροπή» την αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες, κυρίως της Δύσης.

«Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντά μας και για τη ζωή των πολιτών μας» φέρεται να είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα» στην Ουκρανία, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα» συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ».

Η Μόσχα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής πως ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της στην Ουκρανία, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης για πλήρη ανάλυση της κατάστασης, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ρωσικού πακέτου στήριξης προς το Κίεβο είχε τεθεί «σε αναμονή» τις τελευταίες ημέρες. 

Στον αντίποδα, Γερμανία και Πολωνία καλούν τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας να διασφαλίσει την ενότητα στη χώρα και να αποφύγει πράξεις αντεκδίκησης. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές Αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Από τη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές Αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους. «Το αίσθημα Δικαιοσύνης υπαγορεύει την τιμωρία όσων ευθύνονται για εγκλήματα και αναμφίβολα, έγιναν εγκλήματα στο Κίεβο. Αναφέρομαι κυρίως στις πραγματικές εκτελέσεις στις οποίες προέβησαν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Όμως αν η επανάσταση θέλει να επιφέρει θετικούς καρπούς δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη λογική της εκδίκησης ή της ανταπόδοσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βρετανία και ΗΠΑ δείχνουν ΔΝΤ

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία φαίνεται να προτείνουν το ΔΝΤ στην Ουκρανία για την απαραίτητη οικονομική στήριξη. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ανάγκες της χώρας αγγίζουν τα 35 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. Μιλώντας τη Δευτέρα στη Σιγκαπούρη, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν είπε πως το Λονδίνο και η Ε.Ε. πρέπει «να είναι έτοιμοι να δώσουν οικονομική βοήθεια μέσω οργανισμών όπως το ΔΝΤ, και, φυσικά αυτό θα πάρει τη μορφή δανείων, θα είναι καλή επένδυση στην οικονομία της Ουκρανίας». 

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κάλεσε το Κίεβο «να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν», με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τις συνομιλίες με το ΔΝΤ για πακέτο βοήθειας. Ο Λιου συνομίλησε τηλεωνικά με τον Αρσένι Γιατσένιουκ (τον αρχηγό ενός από τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης) κατά την επιστροφή του από την G20 στο Σίδνεϊ, όπου, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters, υπήρξε θετική υποδοχή του ενδεχομένου να υπάρξει πακέτο του ΔΝΤ για την Ουκρανία.

 

 

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

nosokomeio agia olga giatros giatroi 2

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

Οι πρώτες πληροφορίες για τον άτυχο ασθενή στο Αγρίνιο - Οι αρχές ερευνούν τα αίτια…