Newsroom

Newsroom

Μέτωπα πυρκαγιών: Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο – Εκκενώθηκε χωριό στα Ψαχνά Ευβοίας

Δύσκολη ημέρα η σημερινή στα μέτωπα των πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Τριάντα τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης σε όλη τη χώρα. Τα κυριότερα μέτωπα εντοπίζονται στη Ρόδο, την Ηλεία  και στην Εύβοια, όπου εκκενώθηκε το χωριό Μακρυκάπα στα Ψαχνά Ευβοίας.

2335722 2

Δύσκολη ημέρα η σημερινή στα μέτωπα των πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Τριάντα τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης σε όλη τη χώρα. Τα κυριότερα μέτωπα εντοπίζονται στη Ρόδο, την Ηλεία  και στην Εύβοια, όπου εκκενώθηκε το χωριό Μακρυκάπα στα Ψαχνά Ευβοίας.

ΗΛΕΙΑ

Αυτήν την ώρα, η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Δραγώγιο του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστενών στην Ηλεία είναι υπό μερικό έλεγχο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, οι οποίες αποτελούνται από 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 19 άτομα. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, οι πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, «τα πράγματα πάνε καλύτερα».

ΕΥΒΟΙΑ

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν εν όψει της αποχώρησης των εναέριων μέσων με τη δύση του ήλιου και στην Έυβοια, όπου η φωτιά διατηρεί ένα μεγάλο μέτωπο σε πυκνό πευκοδάσος στο χωριό Μακρυκάπα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ο οικισμός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι το απόγευμα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «η ένταση του ανέμου έχει μειωθεί – και σε συνδυασμό με τη μάχη που δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, από το έδαφος και από τον αέρα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν οικισμοί».

Κατά τις επτά το απόγευμα είχε σημάνει συναγερμός, καθώς η φωτιά είχε κυριολεκτικά αγκαλιάσει το χωριό Μακρυκάπα, που απέχει 14 χλμ. από τα Ψαχνά, την έδρα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβεστικά οχήματα με 60 πυροσβέστες, όπως επίσης και ομάδες από τμήματα πεζοπόρων που έχουν μεταφερθεί από την Αττική και την Κεντρική Ελλάδα.

ΡΟΔΟΣ

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στα Απόλλωνα της Ρόδου, όπου τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η φωτιά που έκαιγε σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Λάερμα στην κεντρική Ρόδο κατευθύνθηκε βορειότερα στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων, όπου καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να μην μπει στα χωράφια. Το απόγευμα, ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, απηύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ, να σπεύσουν και να συνδράμουν τις δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πυρκαγιά, που μαίνεται ανεξέλεγκτη από τις 11:00 το πρωί.

Η κατάσταση παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία, όταν δύο από τους δεκάδες εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή εγκλωβίστηκαν στιγμιαία μέσα στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά ευτυχώς κατάφεραν με την βοήθεια συναδέλφων τους να βγουν σώοι και αβλαβείς πριν χάσουν τις αισθήσεις τους. Οι δύο εθελοντές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου, προκειμένου να τους παρασχεθούν προληπτικά οι πρώτες βοήθειες.

Την είδηση μετέδωσε πρώτη αργά το απόγευμα η Ροδιακή, επικαλούμενη τη μαρτυρία του αντιδημάρχου Ρόδου, Αγαπητού Πάλλα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας, λίγη ώρα νωρίτερα δύο ακόμα πυροσβέστες κινδύνευσαν με αντίστοιχο τρόπο παλεύοντας με τη φωτιά στα Απόλλωνα. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβιστούν γρήγορα χωρίς να αντιμετωπίσουν άλλου είδους προβλήματα.

Στο πύρινο μέτωπο της Ρόδου, οι ρίψεις νερού από αέρος σταμάτασηαν περίπου στις 21.00. Το θετικό, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, είναι ότι κώπασε ο άνεμος στην περιοχή, ενώ η μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε γύρω στις 20:30 αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους εθελοντές με πέντε αυτοσχέδια οχήματα της εθελοντικής ομάδας Ε.Ο.Π.Κ. CB Δωδεκανήσου. Οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις μικρότερες αναζωπυρώσεις, ελπίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα επιστρέψουν οι ισχυροί άνεμοι.

(Προηγούμενο ρεπορτάζ) Εκκενώθηκε το χωριό Μακρυκάπα στην Εύβοια – Στέλνονται ενισχύσεις στη Ρόδο

Νωρίτερα το απόγευμα το ΚτΠ μετέδιδε ότι εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Μακρυκάπα στην Εύβοια λόγω της πυρκαγιάς που συνεχίζε να καίει από το μεσημέρι.

Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο χωριό Άτταλη και γρήγορα επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και έφτασαν τους 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ και 2 ελικόπτερα.

Η κατάσταση είναι άσχημη και στη Ρόδο όπου εστάλησαν επιπλέον δυνάμεις. Συγκεκριμένα με πλοίο αναχώρησαν για το νησί 10 οχήματα και 20 πυροσβέστες από Αθήνα. Από Θεσσαλονίκη έσπευσε με C-130 πεζοπόρο τμήμα 40 ανδρών και από Ελευσίνα αναχώρησε ελικόπτερο Super Puma που μετέφερε 11 άνδρες της ΕΜΑΚ

Ευτυχώς καλύτερη είναι η εικόνα στο Δραγώγιο Ηλείας, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται σταθερή. 

(Φωτο: Αρχείο eurokinissi)

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…