ΜΕΘ ούτε για δείγμα... στην Αττική

Στη χειρότερη κατάσταση που έχει υπάρξει από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται το ΕΣΥ, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή για κλίνη ΜΕΘ αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Και όλα αυτά  συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση  σκέφτεται να ανοίξει τα σχολεία και το λιανεμπόριο μέσα στον Απρίλιο 
 

NewsRoom 29/03/2021 | 23:41

Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή +8,06%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.

 «Όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες μέχρι τελευταίας και έχουμε τους περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος αναφερόμενος στην Αττική και έκανε λόγο για την «πιο τραγική ημέρα από την αρχή της πανδημίας». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλει ότι οι γιατροί αναγκάζονται και κάνουν διαλογή για το ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν σε ΜΕΘ. Σε κάθε νοσοκομείο δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό είναι συνδεδεμένοι με συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου, πολλοί από τους οποίους θα χρειαστούν διασωλήνωση τις επόμενες ώρες, ενώ δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ τονίζει ο ίδιος αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον «Ευαγγελισμό» όπου βρίσκονται 20 τέτοιοι νοσηλευόμενοι και άλλοι δύο είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Παράλληλα, ο Μ. Γιαννάκος κατήγγειλε ότι «γιος θανόντα από κορονοϊό στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» σε επικοινωνία του με την Ομοσπονδία κατήγγειλε ότι οι γιατροί του έλεγαν να βρει ο ίδιος ΜΕΘ για τον πατέρα του. Την πρώτη ημέρα της διασωλήνωσης του είπαν ότι είναι 40ος στη λίστα αναμονής και οχτώ ημέρες μετά, του είπαν ότι είναι 51ος. Κάθε ημέρα έπεφτε σειρά αντί να ανεβαίνει».

«Πέθανε 82χρονη διασωληνωμένη ασθενής στη “Παμμακάριστο” ευρισκόμενη 10 ημέρες σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Και δεκάδες άλλα τέτοια παραδείγματα που αποτυπώνουν την επιλογή περιστατικών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια και άλλα κριτήρια», σημείωσε ο ίδιος και τονίζει:

«Το ζήτημα είναι γιατί να φτάνουμε στο σημείο να επιλέγονται ασθενείς για ΜΕΘ; Ποια είναι τα κριτήρια; Να τα ανακοινώσουν να γνωρίζει ο κόσμος τι τους περιμένει. Δεν έχουν την τόλμη. Κρύβονται. Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν το διαρκές έγκλημα που συντελείται».

Ο ίδιος ανέφερε στοιχεία από τα νοσοκομεία όπου οι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ:

Θριάσιο: 8 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Νίκαια: 16 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Ευαγγελισμός: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Ερυθρός Σταυρός: Άνοιξε προχθές 10 επί πλέον κλίνες ΜΕΘ φθάνοντας 30 κλίνες. Γέμισαν όλες εν ριπή οφθαλμού και έχει τρεις διασωληνωμένους εκτός.
Ιπποκράτειο 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
Ελπίς: 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
Λαϊκό: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Γεννηματάς: 7 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Τζάνειο: 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Σισμανόγλειο: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Αλεξάνδρας: 9 διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής.

 Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική ανά νοσοκομείο -385 στον αριθμό σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ-, η κατάσταση έχει ως εξής:

Οι 385 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική ανά νοσοκομείο:

ΚΑΤ: 51 κλίνες
Σισμανόγλειο: : 25 κλίνες
Αγία Όλγα: 9 κλίνες
Γεννηματάς: 16 κλίνες
Ευαγγελισμό : 58 κλίνες
Σωτηρία: 84 κλίνες
Ελπίς: 6 κλίνες
ΝΙΜΙΤΣ: 6 κλίνες
Ιπποκράτειο: 16 κλίνες
Ερυθρός Σταυρός: 30 κλίνες
Τζάνειο: 10 κλίνες
Θριάσιο: 17 κλίνες
Ασκληπιείο Βούλας: 12 κλίνες

ΑΤΤΙΚΟ: 45 κλίνες

«Κόκκινη» η Αχαΐα


Με μελανά χρώματα περιέγραψε την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η κατάσταση είναι οριακή, όπως εξίσου οριακή είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία» Συγκεκριμένα  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο όπου νοσηλεύονταν 110 ασθενείς (25 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ) όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» όπου οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 82 και 9.